1. 1

  En helaas is er niets verbazingwekkends aan dit artikel. Misschien dan toch eens tijd voor de revolutie om de ‘adel’ van de 21ste eeuw eens van hun tronen te stoten.

 2. 2

  Verhelderend stuk. Zou er in de aftellijst op de voorpagina van Sargasso niet een item kunnen worden gemaakt over het tijdstip van de volgende globale financiële meltdown? Vast wel iemand die een voorspelling durft te maken….

 3. 5

  In FD van afgelopen zaterdag een soortgelijk stuk, met als extra overeenkomsten:

  * risicoinschatting is lastig (‘black swans’)
  * toezichthouders zijn niet in staat crises te voorspellen/voorkomen (gronk: en zijn vaak een te zwakke partij/staan op achterstand omdat ze niet weten wat er speelt/onvoldoende inhoudelijke kennis hebben)
  * ‘fall-out’ treft meerdere landen
  * kosten van onvoorzichtige bedrijven komen op rekening van de maatschappij.

 4. 6

  @3:
  Drie maanden later..

  ‘Scherpe koersdalingen houden aan’

  AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen gaan dinsdagochtend bij de opening naar verwachting opnieuw flink onderuit. De zorgen over de escalatie van de schuldencrisis houden de markten in hun greep.

  ,,Een tweede dag van angst”, voorspelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij voorziet een openingsverlies voor de AEX van 3 tot 4 punten. ,,Na Griekenland, Ierland en Portugal kloppen nu Italië en Spanje op de deur. Daar is geen constructief antwoord op gekomen uit Brussel. Die zorgen blijven daarom allesoverheersend.”

 5. 7

  Paniek op obligatiemarkten

  De financiële markten hebben geen vertrouwen meer in een overtuigende oplossing van de Europese schuldencrisis. Voor Italië en Spanje steeg de tienjaarsrente op staatsobligaties maandag naar onhoudbaar geachte niveaus boven de 6%.

 6. 8

  @2 – Het tijdstip van de volgende globale financiële meltdown?

  Laten we nou eerst maar eens afwachten of we deze te boven komen, want vooralsnog zie ik het somber in.

  Erger nog is, dat lapmiddelen als oplossingen worden verkocht en de discussie slechts gaat over welk van de partijen voor de schade moet opkomen,

  terwijl iedereen die een stapje verder wil denken voorgehouden wordt toch vooral praktisch te blijven, alsof het doorbreken van deze vicieuze cirkel per definitie een utopie is.

  Mooi vorbeeld van een selffullfilling prophecy.

 7. 9

  AEX-Index zakt dramatisch; aandelenkoersen kelderen wereldwijd

  De Amsterdamse AEX-Index zakte bij de opening vanmorgen meteen onder de 300 puntengrens. Hiermee kwam de Amsterdamse beursindex op de laagste tussentijdse stand sinds november 2009.

  Ook elders in de wereld kelderen de beurskoersen nu investeerders in paniek hun aandelen verkopen. Ze doen dit vanwege toegenomen onzekerheid over de wereldeconomie en met name de schuldencrisis in Europa.

 8. 10

  Wall Street maakt duikvlucht na afwaardering

  Beurzen in de VS maakten maandag een duikvlucht als gevolg van het verlies van de Amerikaanse AAA-topstatus. Bankenaandelen werden het zwaarst getroffen.

  De Dow-Jonesindex dook onder de 11.000 punten en sloot met een verlies van 5,55% op 10.809,85 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 6,66% en eindigde op 1119,46 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 6,90% lager op 2357,69 punten.