Overal camera’s

,

Gisteren werd bekend dat Lange Frans, je weet wel, die rapper van “Hoeveel moeten er nog gaan…”, afgelopen weekend een bezoeker van één van zijn concerten is aangevlogen wegens het gooien van een ijsblokje. Dat hij snel aangebrand is was al bekend, maar het unieke van dit incident is dat er ook beelden zijn, geschoten met een cameramobieltje. Zijn deelname aan bevrijdingspop staat hierdoor nu ter discussie.

Daarnaast doken er afgelopen week foto’s op van een administratief medewerkster van het Vitus college in Bussum die in een steegje sex heeft met een ex-leerling van dezelfde school. Nog een ander filmpje verhaalt over een vechtpartij op een andere school, het Nifterlake college, waar twee leerlingen een andere leerling in elkaar slaan.

De oogst van afgelopen week is groot. Dat bovenstaande links allemaal naar GeenStijl leiden is geen toeval. Deze stortvloed aan materiaal valt samen met het openen van de GeenStijl linkdump, waar iedereen zijn filmpjes kwijt kan. Daarnaast looft GeenStijl een beloning van 100 euro uit voor origineel materiaal.

Overal zijn tegenwoordig cameramobieltjes, de kans is dan ook klein dat er iets schokkends gebeurt in dit land zonder dat er iemand in de buurt is die er beelden van maakt. Maar zijn de mensen die deze “misstanden” dan daadwerkelijk op het Internet zetten journalisten? Klokkenluiders? Zijn het profiteurs, sensatiezoekers? Moeten de mensen die de beelden online zetten gestraft worden (zoals de jongen van het Nifterlake, die van school gestuurd is), of registreren ze slechts de dagelijkse realiteit?

Of moeten we gewoon allemaal gaan leven met de wetenschap dat alles wat je doet je de rest van je leven kan achtervolgen. Misschien moeten we het vragen aan Sanne en Lesley, die weten al jaren hoe het is…

Reacties (5)

#1 Steeph

Daar moeten grenzen gesteld worden.
Dat de overheid overal camera’s ophangt is al problematisch. Maar die stellen daar nog spelregels bij op zodat misbruik niet snel gebeurt.
Individuen kunnen vrij hun gang gaan. En aangezien camera’s ook steeds goedkoper, kleiner en beter worden is er binnenkort nergens meer een plaats waar je niet opgenomen wordt.
En dan gaat iedere geregistreerde “vreemde/afwijkende” handeling een eigen leven leiden. Wat kan vervolgens weer tot een soort publiekstribunalen kan leiden. Context is dan ook niet meer relevant in ze zucht naar sensatie.
Ik huiver voor deze ontwikkeling.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Is het niet juist beter dat al deze camera’s gedecentraliseerd zijn?

Stelling: Iedereen een eigen camera, en het centrale toezicht weg. Dan kunnen de staat en multinationals ook geen misbruik meer maken van deze beelden.

Veel van deze hype-filmpjes zullen snel weer vergeten zijn. Nu zijn het er drie, maar over een jaar driehonderd. Dan verdwijnt zo’n idividueel filmpje weer in de relatieve anonimiteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

Er is een reden dat we ooit een wetboek met alle spelregels er om heen verzonnen hebben. En dat was om de willekeur van de veroordeling te beperken.
Met gedecentraliseerde camera’s en publiciteit komt dat makkelijk weer terug.
Ja, er zal een massa zijn waardoor veel niet meer opvalt. Maar juist de extentrieke zaken blijven aandacht trekken en kunnen tot publiekelijke veroordeling van mensen leiden zonder dat er sprake is van werkelijke schuld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Is dat niet gewoon een uitvergroting van wat nu al lang het geval is? (denk aan kleine dorpjes en het oerhollandse gezegde “Waar rook is…”)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Ik huiver vooral bij de gedachte dat jongeren/kinderen dit “leuk” vinden. Een slachtoffer dat ze schoppen, slaan, etc. wordt op internet nog eens honderd maal erger (want voor een groter publiek) vernederd. Dat gaat alle moraal te buiten! Ik hoop dat dit geen trend wordt, dat zou duiden op steeds slechtere opvoeding en gevoel voor ethiek.

Maar wat echt een schande is, is dat die eikels van GeenStijl dit gedrag aanwakkeren. Dat kan echt niet!

  • Vorige discussie