Vroegâh, toen Sargasso alleen nog maar oud was in internetjaren, hadden we threaded comments. Het grote voordeel van reacties op reacties in ‘draadjes’ bij elkaar houden is dat het overzichtelijker is voor zowel de mensen die reageren, als voor de mensen die meelezen. Ook het feit dat je niet helemaal naar beneden hoefde te scrollen om een reactie te geven nam een drempel weg.
Maar die overzichtelijkheid had ook zijn beperkingen. Want als je zich ontwikkelende discussies probeerde te volgen, werd dat – zeker als er veel reacties waren – al snel onmogelijk. Want wat zijn nou de nieuwe reacties, en waar zijn ze nu precies terechtgekomen?
Uiteindelijk resulteerde dit erin dat we bewust weer terug zijn gegaan naar een platte reactiestructuur. Het effect was dramatisch, van het ene op het andere moment halveerde het aantal reacties. Dat herstelde zich daarna iets, maar het is nooit meer geworden wat het was.
Bij het ontwikkelen van de nieuwe site stonden threaded comments daarom ook weer hoog op de wensenlijst, op voorwaarde dat we de inherente problemen ervan zoveel mogelijk konden voorkomen of oplossen. Dat heeft geresulteerd in onder andere een andere reactienummering, zodat je weet waarop je reageert. De lijnen aan de linkerkant helpen je om te zien hoe diep je in een reactiedraadje zit.
Verder zie je nu een puntje staan bij het aantal reacties van een stuk als er nieuwe reacties zijn sinds de laatste keer dat je het stuk bekeek. Daarnaast staat er een groen vlak met een ster aan de rechterkant van alle reacties die nieuw zijn sinds je laatste bezoek. In het café staan inmiddels de discussies met de meest recente reacties bovenaan, waar eerst de meest recent gestarte discussie bovenaan stond, onafhankelijk van de reacties eronder.
Hiermee hopen we – uiteindelijk – een best of both worlds te creëren. Dat zal met vallen en opstaan gaan. Over vallen gesproken, de nieuwe reactienummering werkte in eerste instantie voor geen meter. Wie weet nog waar hij op reageert als hij 14.1.2.1.1.1.1.1.1 ziet staan? Daarom introduceren we vandaag weer een aantal experimentele nieuwe dingen.
- We gooien de nummering om. We nummeren nog wel per discussie, maar de reacties erop krijgen opeenvolgende nummers. Dus niet meer 1.1, 1.2, 1.2.1 etc., maar 1.1, 1.2 .. 1.100, 2.1. Helaas maakt dat wel de @-jes van de afgelopen maand stuk.
- Reactienavigatie. Het is vrij makkelijk om een discussie ‘de diepte’ in te volgen. Deze reacties volgen elkaar namelijk direct op. Daardoor is de volgende reactie op hetzelfde niveau vaak lastig te vinden. Daarom zijn er nu knoppen om van discussie naar discussie te springen, en binnen een discussie naar de volgende reactie op hetzelfde niveau.
Gaan deze dingen helpen? We hopen het, maar we weten het eigenlijk niet. Niet alles is misschien even duidelijk op het eerste gezicht, maar het zijn ook tools die vooral bedoeld zijn voor onze hardcore reaguurders, en daarvan mogen we wel wat verwachte toch? TOCH?
Dus hierbij ook meteen een oproep: hebben jullie nog ideeën om het reageren te verbeteren, met behoud van draadjes? En hoe zouden jullie er tegenover staan als we het concept van het café toepassen op alle discussies? Dat wil zeggen: ordenen op actieve discussiedraden in plaats van de chronologische volgorde van de eerste reactie in een draad aanhouden. Alle constructieve kritiek is welkom!
Reacties (16)
Mijn complimenten voor de huidige structuur, een enorme verbetering t.o.v. de vorige site.
Ik weet uit eigen ervaring hoeveel werk een nieuwe site is en dan ook nog die talloze toevoegingen. Petje af!
Er zijn sinds de lancering dan ook een hoop (navigatie)verbeteringen toegepast.
Daardoor kun je nu veel makkelijker dan bij de vorige site even naar de gewenste reactie springen en net zo makkelijk weer terug.
Met al die knoppen is het scrollen ook een stuk makkelijker geworden.
Kan een mogelijkheid gemaakt worden om van “ster” naar “ster” te springen?
Het aantal getoonde “laatste reacties” onder de knop discussies, zou wel wat hoger mogen zijn.
“Kan een mogelijkheid gemaakt worden om van “ster” naar “ster” te springen?”
Die staat gepland voor de volgende update, dus komt eraan.
“Het aantal getoonde “laatste reacties” onder de knop discussies, zou wel wat hoger mogen zijn.”
Dank, staat op de lijst.
Ben geen hardcore reaguurder maar bij deze mijn complimenten voor het vele werk.
Piepkleine suggestie: mijn muisaanwijzer snapt niet dat de knoppen naar een volgende en vorige discussie/reactie aanklikbaar zijn. In CSS-taal: ik zie ‘m nu als “cursor:text”, terwijl “cursor:pointer” me logischer lijkt.
Verder sluit ik me bij de eerdere complimenten aan.
Control-f5 (ctrl-r) doet wonderen, denk ik. Er moesten ook wat CSS-aanpassingen gedaan worden, en ik vermoed dat je browser die nog niet heeft ingeladen. Verder dank!
Hallelujah!
Praise the lord!
Je bedoelt, gezegend de Almachtige Webmeesteres en Joost, haar profeet?
Dat zeg ik ;)
Nou, praise the webmasters/webbuilders! :-)
Prima zo. Ik zou het niet te ingewikkeld maken btw. Anders loopt de boel straks om de haverklap in de prak. En +1 voor de foto boven dit artikel :-)
De witregels tussen twee tekstblokjes/alinea’s in de reacties vind ik veel te klein. Het lijkt teveel op een gewone tussenruimte tussen twee regels.
Dat maakt het lezen moeilijker en het accent van een nieuwe alinea beginnen valt grotendeels weg in één brij van letters.
Een extra witregel (return) plaatsen wordt rücksichtlos door de software verwijderd.
Een extra spatie plaatsen wordt ook door de software verwijderd.
Dat is zeer vervelend als je twee regels exact onder elkaar wilt plaatsen of een tabel wilt presenteren.
Is er een mogelijkheid om makkelijk een tabel te maken/in te voegen?
Ik ga kijken naar de paragraafafstand
Spaties gebruiken om dingen exact onder elkaar te krijgen gaat niet lukken, omdat we geen letters gebruiken met een standaard afmeting…
Tabellen kunnen volgens mij al, maar zal je zelf moeten invoeren
We zouden kunnen kijken naar een kleine balk met html-opties.
Dus geen copy paste uit een Excel sheet…
Jaar
Maand
Dag
Uur
2021
Januari
16
13:08
Ik heb de tekst uit de email gekopiëerd en slechts de woorden vervangen, maar zo werkt het dus blijkbaar niet.
Veel verschil in lettergrootten, met name de introtekst is wel erg groot. En listteksten zijn kleiner, terwijl het logischer is om die gewoon hetzelfde formaat te houden aangezien het gewoon inhoudelijke tekst is.
Dat mag voor mij wel wat dichter bij elkaar.
Ja, dat viel me ook op toen ik een lijstje maakte :). Gaan we mee aan de slag. Sowieso moeten we nog een keertje naar de opmaak binnen artikelen kijken, maar dat is natuurlijk ook een beetje wennen en kijken wat wel en niet werkt.