Oudere wil “laatstewilpil”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De meeste mensen zijn het er inmiddels wel over eens, als iemand dodelijk of chronisch ziek is en er is geen vooruitzicht op verbetering of een nieuwe, levensreddende therapie mag je euthanasie toepassen. Dit mag gebeuren bij mensen die wilsbekwaam zijn en, in uitzonderlijke gevallen, bij mensen (waaronder babies) die dat niet zijn.
Ouderen en de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) maken zich nu hard voor een pil die ook niet zieke mensen kunnen gebruiken. Denk hierbij aan ouderen die iedereen in de omgeving verloren hebben en “het wel goed vinden zo”. Een recentelijk advies om “lijden aan leven” ook als een reden tot euthanasie te zien effent de weg verder. In dit licht discussiëerden gisteren 180 ouderen hierover in Driebergen (geencom/geencom). De conclusie was uiteraard dat ze de pil wilden, en het liefste zo snel mogelijk.
Deze pil zou dan niet vrijelijk verkrijgbaarmogen zijn, maar kunnen worden verkregen tegen inruiling van een soort garantieverklaring op het moment dat je vindt dat je tijd gekomen is.

Ik zelf vind zo’n pil een beetje eng. Zelfs met zo’n garantieverklaring zijn de moeglijkheden tot misbruik legio. Het laatste wat je wilt is dat de pil eindigt in het kopje koffie van de irritante buurman. Aan de andere kant wil je ook niet dat ouderen hun rollators voor treinen gaan duwen.
Misschien moet het mogelijk zijn, maar dan wel in aanwezigheid van iemand die kan controleren of de persoon in kwestie daadwerkelijk de pil inneemt en is overleden, in de vorm van een stervensbegeleider. Dat voorkomt misbruik en, ook niet onbelangrijk, voorkomt dat deze mensen lang blijven liggen in hun huis.

Reacties (5)

#1 H.Th.Hoffmann

De kans op misbruik lijkt me niet groter dan bij de vuurwapens die – geregistreerd – bij vele Nederlanders aanwezig zijn.
Een “stervensbegeleider” lijkt me wenselijk, maar niet als voorwaarde tot het verkrijgen van de laatstewilpil.
Die begeleider kan natuurlijk ook de partner of de medicus zijn.

  • Volgende discussie
#2 Bertha

De kans op misbruik lijkt me niet groter dan bij de vuurwapens die – geregistreerd – bij vele Nederlanders aanwezig zijn. Een “stervensbegeleider” lijkt me wenselijk, maar niet als voorwaarde tot het verkrijgen van de laatstewilpil. Die begeleider kan natuurlijk ook de partner of de medicus zijn.

We zijn het hier klakkeloos mee eens!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 knut

n oude bekende de pil van drion. maar ook dit pilletje is traceerbaar als je ermee moord. oftewel net zo goed als auto, mes, pistool, rattengif of wat dan ook. Onnodige angst dus. Laat anderen hun mening alleen op hun leven betrekken en mij t mijne. Kom maar op met die pil!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 micha

nu al? Zou je niet nog even wachten…

Ik snap dit soort discussies niet. In en om het huis zijn genoeg zaken te vinden om snel een tuintje op je buik te krijgen. Verder zijn er al genoeg pillen in de omloop die voor hetzelfde kunnen zorgen. Een pilletje meer maakt echt niet uit voor het gevaar. Geef er een vieze smaak en een “giftig” kleurtje aan en je koffie is in ieder geval voor dit pilletje veilig veilig. Iets wat ik ook allang verwacht in de rapedrug maar wat er nog steeds niet is.

Verder zorgt een pil op recept, maar verder vrij verkrijgbaar, voor een registratie. Wel zo handig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Weten jullie hoe oud deze koe is?

  • Vorige discussie