1. 1

  Groeien! We moeten juist groeien!

  Ik weet het niet. De wereld lijkt het ene moment een demografisch golf die Europa gaat overspoelen. Dan bedenk ik me dat er ook nog zoiets als overbevolking is, dat al die demografische explosies ook gevoed moeten worden.

  Laten we hopen dat Europa langzaamaan in deze eeuw in de vergetelheid raakt, bedenk ik me wel ‘ns

 2. 7

  Zo, dus over 10 jaar geen autoindustrie meer, over 20 jaar uranium op. De Amerikanen – met hun fascinatie voor de eindtijd, netwerkopbouw, wapenbezit, zelfbescherming en overleven – hebben in elk geval een beeld voor ogen wat er te wachten staat als de klappen komen. Wij op geen stukken na.

 3. 8

  @King

  Ik zou je wel ‘ns het volgende scenario willen voorleggen: Over pak ‘m beet 50 jaar zijn de Palestijnen demografisch in de meerderheid in Israel. Ik heb het hier over Arabische Israeliers die een Israelisch paspoort hebben. Heb jij enig idee wat er dan gebeurt als zoiets als Hamas de verkiezingen wint?

  In de 18e eeuw bedacht Malthus dat de bevolking explosief zou groeien, maar de productiviteit van de landbouw lineair. Hij meende dat binnen een eeuw (geloof ik.. zoiets in ieder geval) Engeland geplaagd zou worden door structurele hongersnoden en dat de maximale bevolkinggrootte zou zijn bereikt. De twee dingen waar hij geen rekening mee hield was de industriele revolutie en emigratie van Engelsen (en ieren etc) naar Amerika.

  Ik ben niet bang. Maar demografie heeft op de grote schaal een veel grotere invloed dan momenteel fashionable is om toe te geven.

  Om je het idee te geven dat ik ook de relativiteit wel inzie: Demografie hangt aan elkaar van onzuivere getallen.