Oscars voor oorlog en Argentinië

Terwijl de crew en cast van het oorlogsdrama the hurt locker met zes oscar-beeldjes aan de haal gingen viel een Argentijnse film de eer te beurt het beeldje voor best foreign language film mee te nemen. De film ‘El secreto de sus ojos’ (the secret in their eyes) is op zijn eigen manier ook een oorlogsdrama, zodat het haast lijkt of oorlog toch ergens goed voor is.

De Argentijnse film is de tweede uit het land die de vreemde talen-oscar in de wacht sleept. Eerder lukte dat in 1985 met la historia oficial (the official story), ook al een film die er zonder oorlog niet geweest zou zijn.
Beide Argentijnse films zijn drama’s die teruggrijpen op het verleden van de vuile oorlog. In de oscarwinnaar uit ’85 draait het om de perverse adoptiepraktijken van het generaalsregiem, dat de baby’s en kleuters van doodgemartelde ouders toewees aan kinderloze beulenparen.
De recente winnaar blikt ook terug op die tijd. Een dertig jaar oude moord moet opgelost en dat brengt de onderzoekers terug in de tijd van de dictatuur, wreedheid en een onverstoorbaar zwijgende bureaucratie.

De hoofdrol wordt gespeeld door Ricardo Darin, die speelde in meer belangrijke Argentijnse films van de laatste jaren, zoals XXY, la Señal http://en.wikipedia.org/wiki/La_senal en El hijo de la novia (oscarnominatie 2001). Darin is van de generatie Huub Stapel (born in the fifties) en behalve een zeker fysieke gelijkenis kent ook hun loopbaan een opvallende overeenkomst.
Huub Stapel’s grootste rol is nog altijd die van liftmonteur Adelaar in de thriller de lift, een van de weinig Nederlandse films die een ‘remake’ kreeg in de Verenigde Staten (Down, 2001).
Ricardo Darin’s grootste succes tot nu toe was het lichtvoetige oplichtersdrama ‘Nueve Reinas‘ (2000) over elkaar oplichtende randcriminelen in het verarmde Buenos Aires. De film werd in 2004 nagemaakt als Criminal, met John C Reilly in de hoofdrol.

Grootste verschil is natuurlijk dat Stapel’s carrière wat afgegleden is tot bijrollen, tv-presentatie en het aanprijzen van een pensioenplan, terwijl Darin zeker in de Spaanstalige wereld het ene succes na het andere viert en in la Señal ook zijn debuut als regisseur maakte.

Met een oscar op zak zal El secreto de sus ojos wel naar Nederland komen en enig succes kennen in het arthouse-circuit, zoals ‘Cordero de dios’ (het lam Gods) dat twee jaar terug deed. Er past maar één advies: ga hem zien, die film. En onthou die naam Ricardo Darin.

  1. 1

    Met andere woorden, hij heeft het dus verdiend deze film? Ik was namelijk in eerste instantie verbaasd dat Das Weisse Band en Un Prophete -de nominaties die ik gezien heb- het niet geworden zijn..

  2. 3

    Is goed gemaakt en de moeite waard. misschien niet zo zwaar aangezet als Un Prophete, maar ja, Argentijnen filmen nu eenmaal lichtvoetiger en minder pretentieus. Voor mij een terechte winnaar van de oscar, maar heb niet alle genomineerder gezien, laat staan alle inzendingen.