Osama gebruikt het Internet

Waar verplaats je je activiteiten naartoe als je je nergens meer kan vertonen? Naar het Internet, uiteraard. Althans, dat is wat de Washington Post meldt.

Volgens de krant begon het allemaal in 2001, toen Bin Laden er vandoor moest en “ieder tweede Al Qaida lid een kalashnikov en een laptop meenam, (..)met daarop een foto van Mohammed Atta (één van de 9/11 kapers, red.)”.

Sinds die tijd gebruikt de Jihad tegen het westen het Internet om trainings- en promotiemateriaal te verspreiden. Dit materiaal wordt intensief gebruikt voor het plannen van nieuwe aanslagen door Al Qaida en ad-hoc terroristencellen.

Zijn de bewindsmensen echt zo naïef te veronderstellen dat Al Qaida het internet niet gebruikt zou hebben als er niet op ze gejaagd zou zijn? De jacht heeft het proces hooguit versneld. Tevens zegt het mij ook dat Al Qaida als organisatie zo goed als uitgespeeld is. De banktegoeden zijn bevroren, alle openbare activiteit worden in de gaten gehouden. Als men het nu over “Al Qaida” heeft doelt men op het gedachtegoed van Al Qaida. Groepen mensen die de aanslagen gezien hebben en er, hoe ziek ook, door werden geïnspireerd.
Niemand kan controleren of een aanslag daadwerkelijk door de groepering wordt gepleegd. Dit maakt Al Qaida helaas onoverwinnelijk, omdat een idee niet sterft bij het vernietigen van de infrastructuur. De conclusie na bijna vier jaar strijd? De Oorlog tegen het Terrorisme door middel van tegengeweld heeft gefaald. In vijf jaar konden de geallieerden de Nazi’s en de Japanners verslaan, maar blijken machteloos tegen deze vorm van geweld. We moeten dus gaan kijken naar andere manieren.
Want de wortels van het probleem terrorisme liggen niet bij de Islam, maar bij de arrogantie van ons, de westerse landen. Vooral in het verleden, maar toch ook nog in het heden.
We kunnen de “terrorismeboom” wel omzagen, maar van onderen uit zal hij toch steeds weer uitlopen, zolang de westerse wereld daar aanleiding toe geeft.

De reactie van de VS op het geweld van “Al Qaida” is buiten het omzagen van die boom tot nu toe vooral het inperken van vrijheden van de eigen burgers geweest. Angst onder de bevolking zorgt ervoor dat dit politiek gezien kan. Maar bij elke stap in die richting winnen de terroristen en verliezen wij terrein en leven we een beetje meer in de staat die zij voor ogen hebben.

Als de volgende stap wetgeving ter controle van het Internet en haar “bewoners” zal zijn verliest de westerse samenleving wederom één van haar lichtpunten.

  1. 1

    Misschien is inslijmen bij de arme Islamieten in de vorm van allerlei hulp een idee? Al waren sommige van de plegers toch juist hoogopgeleide, niet-arme westerse moslims?