Oranje door andere ogen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Spaghettizooi (Foto: Flickr/Mike Burns)

Noem het een afwijking, maar ik vind het leuk om na wedstrijden van het Nederlands elftal wedstrijdverslagen te lezen op buitenlandse nieuwssites. Omdat ik de illusie heb dat ze daar objectiever zijn, maar na een wedstrijd als die van gisterenavond natuurlijk stiekem ook om te lezen hoe iedereen veren in onze nationale reet propt.

Onze zuiderburen houden het relatief zakelijk met “De tweede wedstrijd van de ‘Groep des Doods’ overtrof alle verwachtingen.” en een feitelijk wedstrijdverslag waarin het woord “vernederen” voorkomt. Kijk, daar houden we van! De volgende zin uit het verslag wil ik jullie niet onthouden: “In de tachtigste minuut zweefde Van der Sar een vrijschop van Pirlo uit zijn doelvlak.”

Bij Yahoo Sports begint het al lekker: “Italy?s once-proud defense looked old and slow. Van Nistelrooy tore through the Azzurri defense at will.”, en de afsluiter zou misschien niet misstaan in onze PoëtEKa-serie: “The Italian fans displayed signs saying ?Spremuta d?Orange??freshly squeezed orange juice?but it was a Dutch squeezing that left the Azzurri blue.”

De BBC houdt het wat zakelijker, maar dit mag toch ook wel als een groot compliment gezien worden: “Euro 2008 has made a low-key start, but this was a game to set any tournament alight as the Dutch played in a stunning counter-attacking style” en “The Dutch were worthy winners of a magnificent game – and made it clear they have the quality to have a major impact on Euro 2008”.

De Daily Mail is ook erg positief over Nederland, maar is wel erg kritisch over het eerste doelpunt: “The goal that came in the 26th minute owed nothing, however, to hard work. Only outrageous good fortune. Only the failure of the match officials to realise that Van Nistelrooy was so far offside when Sneijder unleashed his long-range shot that he was actually halfway to Austria.”

De Duitse krant “Der Spiegelgebruikt de volgende kop: “Niederländer deklassieren den Weltmeister”, en heeft nog een nieuwtje. Van der Sar speelde namelijk zijn 14e EK-wedstrijd en lost daarmee Dennis Bergkamp en Philip Cocu af als recordhouders.

Die Zeit vat het zo samen: “Italien erlebt die größte EM-Pleite der Squadra Azzurra: Gegen spielstarke Holländer sieht das Team um Luca Toni streckenweis aus wie ein B-Klasse-Team und verliert am Ende verdient mit 0:3.”

Nee, het is geen straf om na gisteren buitenlandse kranten te lezen.

Reacties (5)

#1 Obscura

Zo zie je maar weer: Dick Jol heeft wel de NOS, maar niet de Daily Mail gebeld om uit te leggen dat het geen buitenspel was…

  • Volgende discussie
#2 Christian

“Dit was de verschrikkelijkste wedstrijd van de afgelopen twaalf jaar. We zijn excuses verschuldigd aan de Italiaanse fans.” (Buffon)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rodehond

Hartelijk dank! Ik vind het ook leuk om te zien wat de buitenlandse kranten schrijven, maar neem vaak de moeite niet ze ook daadwerkelijk te lezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

Toen het gisteren allemaal goed was kon ik alleen zappen naar Das Erste, waar ze complimenteus waren over Nederland, maar ook een hoop grapjes maakten over onze oranje roedelgenoten.
De BBC zond onze wedstrijd helaas niet live uit, terwijl Lineker cs lekker waren in het afzeiken van de Fransen bij/na de eerste wedstrijd in de poule des doods.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 bougeluk

Nee, het is geen straf om na gisteren buitenlandse kranten te lezen is fout. Het moet: Nee, het is geen straf om na gisteren [color=red]en de komende weken[/color] buitenlandse kranten te lezen. Daarom zeg ik: aanvallah

  • Vorige discussie