Oproep: zet je in voor transparantie

Politici kletsen een hoop, maar alleen in hun stemgedrag is te zien wat ze daadwerkelijk voor ons land doen. Dat stemgedrag is helaas hopeloos ondoorzichtig. Daar willen wij verandering in brengen. Uw hulp is nodig!

Komende zaterdag gaan we met een groep vrijwilligers aan de slag om een database met stemmingen aan te vullen. Deze database is waardevol. Het maakt mogelijk om te zien hoe politici stemmen rond thema’s die we belangrijk vinden. Hoe er over een lange periode gestemd is over de zorg, de EU of het onderwijs bijvoorbeeld. Komen partijen hun beloftes uit verkiezingsprogramma’s na? In hoeverre is de PvdA de afgelopen jaren van kleur verschoten? Deze en vele andere vragen kunnen op basis van deze database met stemmingen beantwoord worden.

Is dat nog niet mogelijk dan? Nee, de data over stemmingen worden niet in een goed formaat vrijgegeven. We moeten het zelf bijeensprokkelen. Dat kan deels automatisch, maar er zit ook een deel handwerk bij.

Enige jaren geleden is politix.nl begonnen de stemmingen over wetten en amendementen bij elkaar te brengen. Behalve de stemmingsuitslag is ook een ‘vertaling voor de leek’ opgenomen, zijn er thema’s toegevoegd en staat de initiatiefnemener van de wet in de database. De database is helaas verouderd en daar gaan we komende zaterdag verandering in brengen.

Dus heb je tijd om zaterdagmiddag (de 28e) de handen uit de mouwen te steken voor dit nobele doel, geef dan even een seintje via info at sargasso punt nl. Je hulp wordt zeer gewaardeerd.

Tijd: 11.00-17.00 (je bent ook welkom als je maar een deel van de dag kunt)

Plaats: het kantoor van Sargasso in Amsterdam (vlak bij station Bijlmer-Arena)

Wij zorgen voor versnaperingen en lunch!

Reacties (1)

#1 Share

Als het online staat (anywhere) dan lijkt mij de data er met scriptjes wel uit te vissen. Bij dit soort klussen vooral vooraf goed over peinzen qua patroonherkenning zodat scriptjes eenvoudig kunnen blijven? En ‘handwerk’, ach dat is het voor een scripter al snel.