Oproep: Burgerforum kandidaten gezocht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag valt er bij 50.000 mensen een brief in de bus. Een uitnodiging op mee te doen aan het Burgerforum. Dit Burgerforum gaat het Nederlandse kiesstelsel onder de loep nemen. Een democratisch experiment. En dat is natuurlijk wel interessant. Daarom lijkt het ons leuk iemand te vinden die daaraan gaat meedoen die hier verslag van doet.
Dat gaat niet meevallen. 50.000 (van de 16 miljoen) krijgen een brief. En uit die groep, mits men zich opgeeft, kiest men er dan weer 140 uit. Een kans van 1 op de 100.000 dus ongeveer. Met 10.000 bezoekers hier op Sargasso hebben we dus een kans van 1 op 10 dat we iemand vinden. En die moet dan ook nog zo gek zijn de ervaringen met ons te delen.
Maar….. niet geschoten is altijd mis. Dus laat van je horen!

Oh, en mocht toevallig een van de leden van dat andere democratische experiment, de Nationale Conventie, dit lezen, in zijn/haar verhaal zijn we natuurlijk ook geïnteresseerd. Wij bieden hier ruimte voor een diepgaand verslag met gegarandeerd stevige feedback van onze reaguurders.

Reacties (13)

#1 EJ

Ik zal mijn brievenbus in de gaten houden. ;-)

 • Volgende discussie
#2 brulaap

Ik vond dat Jan Blokker er een mooi stukje over had vandaag in de volkskrant. O.a. dat ze er voor het gemak maar vanuit gaan dat slechts 1,5 % van de mensen zal reageren. Zeer nutteloos gebeuren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Fem

Omdat ik graag gehoor geef aan je oproep ben ik meteen naar mijn brievenbus gerend. Helaas ik behoor niet tot de happy few. Is dit een hobbytuintje van vriend Pechtold?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spuyt12

Klinkt inderdaad als een D66 opzetje. Afblazen dan maar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 m.

Vandaag niets. Maar misschien kleppert de brievenbus maandag…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Blokje

Het brugerforum lijkt me geen “democratisch experiment”. Het is meer een lotto-cratisch experiment. We gaan extra waarde hechten aan de mening van 140 willekeurig mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Spuyt12

Doet me denken aan dat verhaal dat een computer elke vier jaar willekeurig iemand uit de bevolking selecteerde die vervolgen mocht bepalen welke regering er zou komen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ALO

Ik heb geen brief: zucht van verlichting.

We hebben al een burgerforum: we noemen het de tweede kamer. Het forum is een zoveelste poging om onder het mom van meer democratie nog iets meer chaos te scheppen in de besluitvorming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 B-man.

In de wetenschapsbijlage van vandaag staat een stuk over de Britse socioloog Sygmunt Bauman.
“[hij] ziet de huidige tijd als een donkere tijd, omdat het individu zich terugtrekt uit de politiek en het publieke debat”.

Zijn zelfs de Sargasso-lezers te bang om engagement te tonen?

Wat is er mis met betrokkenheid? En met nog eens goed nadenken over ons politieke systeem?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Steeph

Er heeft zich een persoon gemeld! Nu nog kijken of die persoon zich plaatst voor de laatste 140.

Voor wie dit leest, vraag buren, kennissen, vrienden en familie. Want zo is dit contact ook tot stand gekomen. En we hebben er meer nodig om maar een scheintje van kans te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mark

Ik zou dus ook mogen mee doen.

Staat er in de uitnodiging dat je er 3 dagen 5 maanden lang mee bezig bent.

Zie je, forum voor werkelozen.

Jammer had graag mee gedaan maar mijn baas zou eens vragen of ik niks anders te doen heb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lilac

Beste mensen, ik ben nieuw op dit forum. Ik ben hier terecht gekomen omdat ik op internet op zoek was naar reacties op het idee van het burgerforum, ik ben namelijk ook een van de blije burgerlottowinnaars. Ik weet nog niet of ik me ga aanmelden, maar ik ga in elk geval kijken op de informatiedag. Als ik me wel aanmeld, denk ik dat ik mijn ervaringen hier wel zal willen delen!
Ik begrijp dat Mark ervan afziet vanwege de tijd die ermee gemoeid gaat. Ik heb hetzelfde probleem – als student met bijbaan heb ik iets meer flexibiliteit in mijn schema, maar het is wel de bedoeling is dat ik dit jaar op tijd afstudeer en met twee studies zit ik al behoorlijk aan mijn max wat tijd betreft. Toch vind ik het interessant dat ik ben geselecteerd – ook al is het natuurlijk volstrekt willekeurig – en ik overweeg dus wel degelijk om me aan te melden. Misschien dat de baas van Mark hem best zou kunnen missen voor 3 dagen per maand, als het in het (ahem) nationaal belang is?
Overigens vind ik het hele idee van 140 ‘gewone’ burgers selecteren ook wel een beetje vreemd. Wat ALO zegt, hebben we niet al een parlement? Maar misschien probeert men op deze manier de betrokkenheid van de burger bij het regeringsproces weer een beetje te stimuleren. Ik ben zelf niet iemand die zich erg verdiept heeft in de politiek, maar ik overweeg nu wel om mee te doen. Dat is alweer één zieltje gewonnen, niet?
Als alles goed gaat, ga ik zaterdag 25 februari naar een bijeenkomst. Jullie horen dan wel weer van mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Steeph

@Mark en Lilac: Als je bereidt bent de ervaringen te delen maar moeite hebt met publieke belangstelling, zorgen wij voor dat het allemaal anoniem gaat.
Daarvoor is het wel handig om even met mijn contact op te nemen ([email protected]).

Qua tijdsbesteding zou ik me kunnen voorstellen dat ze een bepaalde compensatie regeling hebben?

@Lilac: Ben benieuwd!

 • Vorige discussie