Opnieuw Skandinavische belediging

Karlsson in Thailand Wederom zijn de Noren in een lastig internationaal parket beland na de arrestatie van een Noorse diplomaten-zoon in Thailand. De man ziet drie jaar gevangenisstraf tegemoet voor wat geknoei met visa en het beledigen van de koninklijke familie van Thailand. In Thailand is het namelijk strikt verboden om negatief te spreken over koning Bhumibol en zijn familie. A chapter of the Thai penal code regulates the prohibition against making derogatory remarks about Thailand’s head of state or members of the royal family (Aftenposten). Die arme Skandinaven toch… ze zijn cultureel-maatschappelijk gezien al zoveel verder dan menig ander volk: hoge emancipatie, veel aandacht en geld voor sociale zorg, een relaxte attitude tegenover het naakte lichaam, wars van overdreven verafgoding van politieke of religieuze leiders, respect voor de natuur en natuurlijk ook niet te vergeten: bedenkers van ultieme individualistische -maar toch ook zeer sociale- vrijheidsgenieters als Pippi Langkous, Niels Holgersson en Karlsson het Vliegende Mannetje. Zou het daarom zijn dat Skandinaven keer op keer in de problemen komen in landen waar men het individu ondergeschikt heeft gemaakt aan de koning, God of staat? Knelt het buitenlandse keurslijf ze teveel? Cultuur-relativisten mogen nu reageren:

 1. 6

  “Dø” betekend sterven in ’t Deens/Noors. Misschien ook toepasselijk hier.

  Voor wie interesseerd, letterlijk vertaald is het zoiets als: Når man er i Rom, skal man gøre som romerne.

  Dat seculiere van de Scandi’s niet overschatten overigens. De hele westkust van Jutland is de Deense bijbelbelt en in Norge is ook een aanzienlijke zwartekousenkerk voorhanden. ’t is net Nederland, wat dat betreft.

 2. 10

  Volgens mij kennen ze in Noorwegen geen scheiding van kerk en staat. De kerk is een staatsaangelegendheid (of de staat een kerkaangelegenheid natuurlijk). Het seculiere zeker niet overschatten.

 3. 12

  @HansR: in alle scandinavische landen heb je een staatskerk – of volkskerk zoals ze ze zelf noemen. Je moet je actief uitmelden om niet automatisch kerkbelasting te betalen…

  @bicat: Nee? Op wat voor manier niet?

 4. 16

  In Scandinavië word je geacht je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat. Scheelt stofzuigen.

  De konigin van Denemarken rookt. Als een ketter.

 5. 17

  In Scandinavië word je geacht je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat. Scheelt stofzuigen.

  En de koningin van Denemarken rookt. Als een ketter.

 6. 18

  In scandinavie maken ze inderdaad goede (leuke edoch educatieve) kinderfilms en -series. Beter dan elders in de wereld (misschien uitgezonderd australie). Daar leren ze d kinders al snel de goede normen en waarden (en religie zit daar zelden bij!), de later zo van pas komen.

  De invloed van de staatskerk valt trouwens wel mee, aangezien die Luthers is en dus geen officiele leiding kent, die bannen, fatwahs of andere algemeen geldende onsmakelijkheden kan uitspreken. Dat maakt de religie ook weer individueler.

  Dat van dat actief uitschrijven was in nederland nog niet zo lang geleden ook. Ik was bij mijn geboorte automatisch rooms-katholiek en mijn ouders moesten mij ook uitschrijven om niet langer kerkbelasting te betalen. Gelukkig hebben ze dat gedaan, want ik gunde Gijsen geen cent!

 7. 19

  nog een positief punt: de [url=http://www.sargassolund.se]Sargasso Nattklub[url] in Lund
  [img]https://sargasso.nl/wp-content/pix/nklund.jpg[/img]

 8. 20

  Noorwegen lijdt nu net als Amerika onder het juk van het succes, jaloezie komt in de beste families voor, maar vooral bij kleingeestige persoonlijkheden. Afgunst kan perverse vormen aannemen zoals bij de links-Stalinistische meutes in Nederland tov Amerika, of bij de crypto-fascistische Moslim-broederschappen tov het Westen in bredere zin, maar de oorsprong is altijd dezelfde. Je zult zelden afgunst van succesvolle individuen tov falende individuen aantreffen. Veelal uit zich dit falen in sexuele frustraties hetgeen tot agressief en obsessief gedrag leidt. Het is allemaal redelijk simpel te herkennen voor succesvolle, helder van geestige personen.

 9. 21

  overigens niks kwaads over Bhumibol, ik moet volgende week nog naar de lokale autoriteiten voor de bouwvergunning van mijn strandtent…

 10. 26

  Als ik het heb over Australische en Nederlandse drugssmokkelaars in Singapore hoor ik heel andere geluiden over de delinquent en zijn cultuur.

  Een beeld oproepen van edele Noren, diplomatenzoon, fatsoen, ijzeren buitenwereld die niets van de ware vrijheid begrijpt ? Mij niet gezien.