Open Innovatie

nw.pngSoms duurt het even voor een meme doordringt tot die plaatsen waar ze het hardst nodig is. De laatste jaren leek het er op dat de industrie krampachtig probeerde allerlei wetgeving omtrent intellectueel eigendom af te dwingen. Met name om op die wijze hun eigen inkomsten zeker te kunnen stellen.
Vandaag las ik echter het persbericht van Berenschot waarin te lezen staat:
Open innovatie heeft absoluut de toekomst. Meestal leer je er meer van dan dat je kennis kwijt raakt. Zonder open innovatie verlies je tempo en waardecreatie.‘ en
Met de snelle ontwikkelingen van tegenwoordig is open innovatie de enige methode. Het is een illusie dat je hetgeen je als bedrijf nodig hebt, in de volle breedte allemaal zelf kunt doen. Je redt het alleen door maximaal in netwerken te opereren.

Deze uitspraken komen niet van de denktanks van de overheid die al een tijdje proberen dit idee aan de man te brengen. Deze uitspraken komen van de grote bedrijven in Nederland als Shell en Philips.
De grondslag voor het idee van open innovatie in een netwerk samenleving zijn al begin jaren negentig heel duidelijk neergelegd door Manuel Castells in zijn trilogie over de Network Society.
Maar onder andere door de beschamende discussie over de software-octrooi wetgeving in de EU (en de weinig fraaie rol van de Nederlandse regering daarin) begon ik me af te vragen of het er ooit van zou komen.
Nu ben ik weer een klein beetje optimistischer ten aanzien van de haalbaarheid van de Lissabon Agenda. Hopelijk krijgt dit ook aandacht bij de formatie van de volgende regering.

 1. 1

  Dat zou inderdaad een goede ontwikkeling zijn. Innovatie is progressie. Dat dat gedoe met krampachtig het intellectueel eigendom claimen nogal behoudend en remmend is, kan ik me goed voorstellen. Je zult ook zien dat nu grote bedrijven dit standpunt innemen, er eerder wat gaat gebeuren in de sferen van wetgeving. Ook misschien wel een staaltje van laten zien wie er nu werkelijk macht heeft in Europa: gekozen volksvertegenwoordigers of het bedrijfsleven.

 2. 2

  Krijg altijd een beetje kriebels als ik de naam Manuel Castells hoor. Hij lijkt mij in z’n boeken vooral open deuren open te trappen. En dat werd alleen maar erger toen ik per ongelijk een Nederlandse vertaling van z’n werk onder ogen kreeg: scenario-kinderen (vertaling van scriptkiddies) Brr…

 3. 3

  Mooi gesproken @Steeph maar zolang in Europa (vooruit met hoofdletter deze keer) een postdoc niet meer verdiend dan een kassamedewerker en zich uit de naad moet lopen en schrijven om maar weer eens een project gehonoreerd te zien zal het wel mee(tegen)vallen in de EU vrees ik.

  Zo onderhand is mijn gehele academische kenniskring naar of Japan of China of de U.S.A. verhuisd waar niet oeverloos gezeurd moet worden om een kit van het een of ander aan te schaffen om “innovatie” te doen.

  BTW, leuk dat noemen van ‘meme’

 4. 5

  Hopelijk krijgt dit ook aandacht bij de formatie van de volgende regering.

  Misschien interessant in dit licht is een blogposting van Eve Maler van vandaag die doorlinkt naar een paar berichten van ConsortiumInfo.org over de implementatie van ODF in Massachusetts en de politieke gevolgen daarvan.

 5. 6

  Ik lach altijd maar een beetje besmuikt als het over patenten en intellectueel eigendom gaat. Mijn omgeving laat mij daar de futiliteit van inzien…
  Iemand nog een mooi horloge, auto, tasje, kernbom, etc hebben?
  Die Network Society bestaat al, in China. Helaas zijn er een aantal deelnemer, die dat nog niet helemaal doorhebben…

 6. 7

  “De laatste jaren leek het er op dat de industrie krampachtig probeerde allerlei wetgeving omtrend intellectueel eigendom af te dwingen”

  volgens mij is het ‘omtrent’ –

 7. 8

  Deze uitspraken komen van de grote bedrijven in Nederland als Shell en Philips.

  Da’s wel apart van Philips, aangezien ze voorheen nogal voor software patenten waren. Aan de andere kant zijn ze natuurlijk zelf ook groot geworden door een elders gepatenteerde uitvinding te stelen.

 8. 9

  Ik heb vandaag deelgenomen aan GrowthTalk Live (http://www.growthtalk.com/) dat gaat over het behalen van groei en deze keer door middel van “Open Innovatie”. Later deze week een stukje erover op http://www.Frankwatching.com .

  Boeiende inzichten van verschillende partijen waaruit wel blijkt dat iedereen iets anders verstaat onder dit onderwerp. Er was ook iemand van Philips bij die zonder problemen het concept open innovatie kon combineren met patenten.

 9. 10

  @larie: Ja, daar zit een stevig pijnpunt. Nooit begrepen hoe een regering kan praten over innovatie en kenniseconomie en tegelijk de geldkraan dicht draaien voor onderwijs en onderzoek.

  @su: Dank voor de linkjes. Erg apart inderdaad. Aardig in die context is een beter bericht uit Frankrijk waar de senaat besloten heeft om op Open Source over te stappen:
  http://www.toptechnews.com/news/The-French-Say-Au-Revoir-to-Microsoft/story.xhtml?story_id=130007NARIVO

  @Henk: thx. Fout die ik wel vaker maak. Gecorrigeerd.

  @Alper: ben benieuwd. Frankwatching zit in mijn feeds dus ik zie het vanzelf wel verschijnen.

 10. 11

  wat me niet bevalt aan die innovatie golven is het dwingende karakter van nieuwe hebbedingetjes (een hype = genoeg mensen die zich iets massaal kunnen veroorloven en een veel grotere massa die vaak in 1klaprazendtempo, grootschalig, hardhandig en ongenadig van hun autonomie, grondstoffen en vrije tijd afgeholpen zijn).

  Neem nou Nick Szabo http://unenumerated.blogspot.com briljante vent, kan boeiend vertellen over het bevorderen van punktuelere en preciesere contractualiteit door ondubbelzinnige luidheid van geluide kerkklokken .. .

  * Advances in Distributed SecurityThe church bells and their clocks also played a major economic role. … N. Szabo, “Trusted Third Parties are Security Holes” …
  http://szabo.best.vwh.net/distributed.html – 60k

  .. .. .maaaaarrrrrrrrr, als je ziet hoe de man zich letterlijk aan luchtkastelen te buiten gaat (op zijn blog recentelijk staan kosten/baten berekeningen over hoe water op kometen te winnen en heen en weer te dampkringeloren is en blah blah blah) dat vraag je je af of de soep een kool wel waardig is en eer aandoet?

  ps:
  http://www.amazon.com/phrase/modernist-autonomization zijn er echt maar 4 boeken die met deze fraaze aan de haal gaan?

 11. 14

  A Measure of SacrificeA Measure of Sacrifice. Copyright (c) 2002,2005 by Nick Szabo … The church bells and their clocks also played a major economic role. …
  http://szabo.best.vwh.net/synch.html – 95k

  voor een leuk contrast kan ik http://daarenbuiten.blogspot.com aanbevelen (een piepjong en alweer gestorven blogje (8 artikeltjes in anderhalf seizoen tijd) door ‘s’, gevonden via http://blog.pulpculture.org (jammer dat ze ons niet samenbracht)
  http://n30.nl/2006_07_01_archive.html een aantal maanden voor zijn zelfmoord zie ik hem zich storen aan Leon de Winter; 65 condoleances onder de laatste lege post. .. .. . http://reugebrink.skynetblogs.be/ een blog dat hij las
  http://daarenbuiten.blogspot.com/ deze wel oogvriendelijk (en eenvoudig)

 12. 18

  Jezus Piet! ”Gruzelamenti Wauwelneus”. Alle Goden met pek en veren ingesmeerd wat beteuterd op één petietepeuterig pestpokkestokje (en gelukkig niet míjn stokje want anders een doodschop maar dit terzijde) zitten latend…..*wat hij kan ken ik ook*…

  ….want je hebt vast best wel nut misschien ”ergens” maar ik kan van jou (-w reacties) met de beste wil van de wereld geen ordentelijk degelijk brooddeeg in de oven schuiven en aldus hongerend achterblijvend hoewel,..snackbar ”De Bonte Vivant” zit om de hoek……

  Is daar nog iets tegen te doen?