Open Draad Op Aanvraag

De redactie wordt momenteel overspoeld door een tsunami van linktips over het nieuws dat de PVV vandaag de klimaatverandering ontkent. Volgens het PVV-Kamerlid Martin Butthead Bosma smelt het poolijs helemaal niet (oja joh?) en mogen kinderen op de basisschool dus niets leren over klimaatverandering. “Onderwijs moet neutraal zijn en zich niet inlaten met onbewezen theorieën” aldus Bosma (nu.nl). De partij die Kamervragen (= uw belastingcenten) over gepeste Hollandse eenden stelt vindt het belachelijk dat pluizige ijsbeertjes worden ingezet ter massamanipulatie van de jeugd. Eigen pluizigheid eerst…

Uiteraard is dit een vorm van Rechtse Hetze tegen het (linkse) milieu die zo snel mogelijk gedebunked en teruggeneukt dient te worden. Maar deze is te makkelijk, het zou een belediging voor u hoogopgeleide lezer zijn, …dus waarom linktipt u dan?!! Wilt u soms een open draad zonder extragratis redactionele analyse?

Wollt ihr den Totalen Geöffnete Gewinde?
dann bekommt ihr den Totalen Geöffnete Gewinde!!
[babelfish is a bitch]

 1. 3

  Klimaatverandering ontkennen is het holocaust ontkennen van de 21ste eeuw, maar daar hoor je de heer de Winter dan weer nooit over.

 2. 8

  Dat het klimaat verandert kan best. Het klimaat verandert al miljoenen jaren. Dan weer minder ijsberen, dan weer meer ijsberen.

  Misschien bedoelt Bosma dat het onbewezen is dat de mens de oorzaak is van de klimaatverandering? Aan die indoctrinatie moet inderdaad maar eens een einde gemaakt worden.

 3. 14

  Wat is nu eigenlijk de stand van de wetenschap volgens klimaatsceptici? Zoiets als: het klimaat verandert niet en als het toch verandert komt het in elk geval niet door de mens?

 4. 15

  @ Parallax

  Wie stelt moet bewijzen inderdaad. Maar dat weet Steeph wel te brengen toch? Dat het gedrag van de mens direct debet is aan de opwarming van de aarde..?

 5. 16

  “Onderwijs moet neutraal zijn en zich niet inlaten met onbewezen theorieën”

  Ik voorzie grote problemen voor natuurkunde-, biologie- en misschien ook wel scheikundeleraren. Dat de noorpool smelt valt overigens wel erg moeilijk te ontkennen, dat is een kwestie van vandaag vergelijken met dezelfde datum een paar jaar terug en constateren.

 6. 18

  Het linkje van boog #12 is genoeg, ook het laatste IPCC rapport.

  Bij postjes over clusterbommen die naar beneden vallen op burgerdoelen ga ik ook niet meer eerst de Tweede Wet van Newton behandelen, bepaalde zaken zijn inmiddels een gepasseerd station.

 7. 19

  “Onderwijs moet neutraal zijn en zich niet inlaten met onbewezen theorieën”

  Dat is creationistentaal. Is de PVV dan toch een complot van de SGP om ons langzaam warm te krijgen voor de christelijke heilstaat? (Vandaar altijd de nadruk op de joods-christelijke cultuur!)

 8. 20

  @18: Dat kan Bosma toch moeilijk met ons voor hebben, gezien zijn 2e-kamer CV:

  “De publieke omroep wel wat kleiner kan en scholen moeten en kunnen veel beter.”

  (Als ik dat lees, geef ik hem meteen gelijk op zijn tweede punt)

 9. 21

  @19 Interessante conclusie dat klimaatontkenners nu inderdaad de zelfde kakkerlakken tactiek gebruiken als sommige reli-fruitcakes om hun achterhaalde ideologisch gedreven wereldbeeld op te dringen.

 10. 23

  Terugneuken en debunken vraagt juist om het benadrukken van de stommiteit van de ander, daar past geen Chamberlain-achtige omzichtigheid in, afmeppen, ellenlange herhaal stukjes over dit debiele voorstel, en vooral niet vergeten te doen alsof dit het enige is waar de PVV zich hard voor maakt!

  Het valt me trouwens ook tegen dat Sargasso zich niet gestort heeft op de beschuldigingen van Sinke, dat er geen partij achter Verdonk staat en Verdonks’ verweer dat die er gaat komen. Daar had links zich helemaal op moeten storten maar die kaars is nu ook al uitgewaaid.

  De scherpte om hard te neuken is er gewoon niet bij de meeste intellectuelen, daarom gaan hun vrouwen vreemd op bedrijfsfeestjes, neuken professoren studentes, laten jullie vrouwen zich gangbangen door negers. (beeldspraak uiteraard)

 11. 26

  Het nieuwste werk van Oreskes lijkt me trouwens wel bereinteressant, om de contra-terugneukbeweging beter te kunnen begrijpen:

  Oreskes, Naomi, and Erik Conway, in review, “Deny, Deny, Deny: How to Sow Confusion about Climate Change,” Agnotology: The Social Production of Ignorance, edited by Robert Proctor and Londa Schiebinger, under consideration at Stanford University Press.

 12. 27

  hahaha @ caprio, bent u op zoek naar een betaalde baan als spindoctor van Sargasso?

  Die Sinke is natuurlijk net zo’n opportunistische proleet als de ijzeren dame op rode krukken zelf.

  Maar point taken, het concept Terugneuken zal op de aankomende Sargasso Landdag stevig ter hand worden genomen. We zijn natuurlijk ook nog maar net begonnen, sterker misschien zijn we nog niet eens begonnen?

 13. 28

  Allemaal linkse leugens boog! Klimaatwetenschappers verdienen een goeie boterham aan het fabriceren van doemscenario’s die wij graag horen. Niet lezen hoor sickbok.

 14. 31

  Het aanleggen van dossiers met *courante* terugneukfeiten zal handig blijken, Carlos. Als de rechtsen keer op keer met dezelfde belegen kwesties en pseudo-feiten blijven komen (1998, zonnevlekken, satelliet-bias, etc) is er al veel gewonnen door *direct* met verse feiten en publicaties te kunnen schermen.

 15. 32

  Op zich een geniale strategie: eerst ontken je dat het klimaat opwarmt tot die positie niet meer te houden is, dan ontken je dat het door menselijk handelen komt tot bij ieder weldenkend mens de tranen in de broek schieten. Met een beetje geluk kan je daarna terecht claimen dat het nu toch te laat is om de zondvloed voor te zijn en met dat argument ons verderfelijke consumptiegedrag rationaliseren. sjapo!

 16. 36

  In 2007, Oreskes expanded her analysis, stating that approximately 20 percent of abstracts explicitly endorsed the consensus on climate change that: “Earth’s climate is being affected by human activities”. In addition, 55 percent of abstracts “implicitly” endorsed the consensus by engaging in research to characterize the ongoing and/or future impact of climate change (50 percent of abstracts) or to mitigate against predicted changes (5 percent). The remaining 25 percent focused on either paleoclimate (10%) or developing measurement techniques (15%); Oreskes did not classify these as taking a position on contemporary global climate change

  dit staat er inderdaad niet boog (dumbass)

 17. 39

  Operatie Red de hockeystick

  De hockeystick-grafiek, weet U het nog? Dat was die grafiek die aantoonde dat de temperatuur 1000 jaar lang stabiel was gebleven, maar aan het eind van de 20e eeuw plotseling omhoog schoot. Een icoon voor de opwarming van de aarde, want immers peer reviewed? Tot twee goede rekenaars onthulden dat de grafiek gebaseerd was op verkeerde berekeningen of nog veel erger. De klimaatindustrie was in rep en roer, maar slaagde er toch weer in het beschadigde icoon op te poetsen. Want andere studies zouden dezelfde resultaten opleveren. Dit verhaal gaat over die andere studies, de reddingsoperatie van de hockeystick, een verhaal van corruptie, cynisme en gedraai. Peer reviewed uiteraard!

 18. 44

  Ik vind dat de temperatuur de afgelopen maand al gevaarlijk omlaag is gegaan. Let wel, ik maak gebruik van openbare gegevens van KNMI.nl, dus er valt geen speld tussen te krijgen. Hier komen de harde cijfers.
  Juli: 18,1 graden Celsius
  Augustus: 17,4 graden Celsius
  September tot dusver: 15,8 graden Celsius

  Trekken we die ontwikkeling door (Steeph zou hier vast een mooie grafiek van kunnen maken), dan voorspel ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het in december gemiddeld 5,6 graden Celsius wordt. Vanaf februari gaat het vriezen en volgend jaar rond deze tijd melden de eerste gletsjers zich aan onze noordgrens.

 19. 45

  Toch ook mooi, vanmorgen in de Metro een kop “PVV wil animal cops voor dierenwelzijn” en ’s middags: “Onze kinderen moeten leren spellen en rekenen en niet dat er zielige ijsbeertjes op schotsen ronddrijven.. etc”

 20. 46

  In het verlengde van “leger inzetten in Gouda”. Om maar het zetelpotentieel op peil te houden blaft de PVV o.l.v. de vreemdste belachelijkheden in overtreffende trap de media in. Niet zo wonderlijk natuurlijk…als je álle moslims al zo’n beetje van élke losse stoeptegel de schuld hebt gegeven en zo’n beetje álles al de revue hebt laten passeren…raakt op een gegeven moment de munitie natuurlijk een keertje op. Blijft uiteindelijk alleen nog “op een doodlopende trein zetten en allemaal tegen de muur” over. Moet inderdaad @caprio b.v. een PvdA meteen uit z’n hok d’r bovenop jumpen met “benadrukken en eindeloos herhalen van de stommiteiten en debiele voorstellen”. Niet lafjes ervoor hangen.

  Zo ook gisternacht op radio 1 Fleur Agema. Jammer, lag al half te pitten kan hem niet meer citeren maar rolde me daar op plm. ¾ van de uitzending een redenatie voorbij….“Piep zei de muis in het Achterhuis” en viel in een diepe doch onrustige slaap. Ik waande mij plots in de incubatiekamer van Jozef Mengele.

  Krijg nou de tering Jozef, kijk, een nest albino’s.
  “Pff, ik had nog zo gezegd ravenzwart haar en felblauwe ogen! Nou, eentje bewaren en de rest gauw doodtrappen….”

 21. 47

  Op het moment dat ik wederom ‘terugneuken’ las, ben ik maar gestopt met lezen. Het niveau van Sargasso gaat de laatste tijd wel erg drastisch achteruit. Jammer hoor.

 22. 48

  Heeft iemand die BBC documentaire serie gezien de afgelopen 2 zondagen? Beste dat ik ooit gezien heb over de klimaat disucssie. Komende zondag deel 3 over eigenlijk de enige relevante vraag: wat te doen. Velen lijken zich te concentreren op terugdraaien uitstoot co2, maar dat lijkt me vrijwel onmogelijk met groei van China e.d.. Ik denk dat het zal uitdraaien op hoe te leven met gevolgen van temperatuur stijging

 23. 51

  Ik ben meer voor terughøken. Belachelijke voorstellen belachelijk maken. Zijn argument:

  – De Noordkappen smelten niet. Kan er een subidieregeling vrijkomen om deze knul met veldwerk een jaar naar de Noordpool te sturen? Dan kunnen we volgend jaar de resultaten zien!

  – onderwijs moet neutraal worden.
  Onmogelijk dus, mensen kleuren altijd een plaatje in. Zeker de onderwijzer, maar net zo goed de journalist. Wetenschappers moeten zich vantevoren verantwoorden, maar ook dat gebeurt te weinig.

  Het is jammer dat er serieuse aandacht wordt besteed aan dit soort kletspraat. Waarom zijn we toch zo geinteresseerd in onderbuiken, terwijl er lange, sexy benen voorbij lopen? Is het nu typisch NL om het geklaag serieus te nemen en belangrijke zaken te laten liggen?

 24. 52

  Carlos @ 49: bedoelt u hiermee te zeggen dat als ik daadwerkelijk een maand wegblijf, ik dat hele kinderachtige ‘terugneuken’ definitief niet meer zal aantreffen?

 25. 56

  ai ai ai het meedogenloze medium weblogs, “you are only as good as your last post…”. Na zeven jaren van Genuanceerd Bloggen permitteer je je twee weekjes schelden op de krachten die dit land al een decennium aan het kapot beuken zijn (en ze zijn er bijna, let op mijn woorden). Het wordt dus nooit wat met die Linkse (of beter gezegd Humanistisch Rationele) Tegenkracht, de immer aanwezige Vijfde Colonne in het Linkse Kamp genaamd Nuance zal je pootje haken nog voordat je goed op gang bent gekomen.

  Tot ziens in de ondergrondse, of bij de gaarkeuken. Paard van Telegraaftroje kom er maar in, this land is yours…

 26. 57

  @Carlos#56, hoe kan je nu in je ene stukkie zeggen dat Nederland er volgens de OECD en noem maar op heel goed voorstaat; en aan de andere kant zeggen dat Nederland kapot gebeukt wordt. DAT snap ik niet.

 27. 59

  Ja dat is weer die nuance, kijk ondanks alles staat Nederland er redelijk goed voor: economie loopt goed (nevermind eeuwige conjunctuur), democratie functioneert goed (laagdrempelig, veel inspraak), rechtspraak is in orde, weinig corruptie, iedereen heeft te vreten en alleen een paar incompatibele psychiatrische gevallen zwerven op straat. Tóch schreeuwen de rechts-populisten moord en brand, als het aan Wilders had gelegen zouden gisteren de tanks Gouda zijn binnengerold. Ook zie je dat onze Tweede Kamer in toenemende mate bezig is met onzin-debatten, de zogenaamde Constante van Steeph die aangeeft dat 73% van de Kamervragen voortkomt uit berichten uit de media, bijvoorbeeld dat Wilders roept dat het leger Gouda moet binnentrekken. Voor velen is dit een vermakelijk circus, ik zie hier uitholling van onze democratie in. Verder zaait de Rechtse Hetze haat in de dodenakkers van morgen, het zijn dezelfde patronen die vooraf gingen aan pak ‘m beet de Holocaust en de etnische zuiveringen in ex-Joegoslavië. Daarmee zeg ik niet dat het precies zal gaan als in deze gevallen, maar het voorwerk is al grondig gedaan. Gelukkig is onze economie robuust en hebben we een lange democratische traditie. Maar laat duidelijk zijn welke kant de Rechtse Hetze op werkt, het enige wat ontbreekt is een wereldrecessie, grote problemen rondom energievoorzieningen en grondstoffen toevoer, collapse van landbouwsystemen door bijvoorbeeld klimaatverandering, maar dat zie ik in de 21ste eeuw ook niet zo 1-2-3 gebeuren…

 28. 60

  @carlos
  “Verder zaait de Rechtse Hetze haat in de dodenakkers van morgen”

  Mooie quote (maar dramatisch en errug pessimistisch)

  Dank, ik herinner me weer de discussie die we hier al over hebben gehad. Ik zal nog eens nadenken over een manier hoe we beter (met cijfers?) kunnen bespreken hoe goed / slecht het in nederland gaat qua uitholling van de democratie en in welke mate we richting etnische zuiveringen zijn gegaan. Nu blijft dat zo’n gevoelsdiscussie.

  Wel hebben de laatste peilingen voor de tweede kamer een hoog Italiaans gehalte (of Weimar al naar gelang je insteek)

 29. 61

  Dat is geen vrolijk beeld dat je schetst, Carlos. Denk je niet dat de Rechtse Hetze geen storm in een glas water is, aangezien de regering over de grote lijnen links is? Wanneer je al die peilingen moet geloven, verandert daar niet veel aan. TON en Wilders winnen altijd wel weer 10+ zetels, maar ik geloof niet dat het realistisch is dat zij regeringspartijen worden. TON heeft nog niets laten zien en het zal me niets verbazen als de partij desintegreert. Wilders lijkt me wat serieuzer, maar op de wijze waarop hij zich presenteert voorspel ik een vaste plek op de oppositiebank voor hem. Dat lijkt mij ook de beste plek voor een rechts tegengeluid. De economie gaat inderdaad al twee decennia voortreffelijk, dankzij de bezuinigingen van Lubbers en het economische hoogtij tijdens paars. NL is traditioneel een sterke handelspartner (grote bedrijven, sterke contacten/samenwerkingsverbanden, hoog opleidingsniveau). Ik geloof niet dat dit gaat veranderen.

  De Rechtse Hetze beschouw ik als een soort Boulimia. Jezelf als ziek zien en vervolgens ernaar toewerken. Als lemmings lopen we vervolgens achter elkaar aan en zwellen de ziektebeelden op. Dat is niet vrolijk, maar ik wil er verder gewoon niet aan meedoen.

 30. 62

  @59: “bijvoorbeeld dat Wilders roept dat het leger Gouda moet binnentrekken. Voor velen is dit een vermakelijk circus, ik zie hier uitholling van onze democratie in.”

  Dat ben ik niet met je eens. Je kan zeggen wat je wilt van de PVV, maar ze vertegenwoordigen goed de gedachtenwereld van hun stemmers. Door de komst van de PVV is Nederland eerder democratischer geworden, dan dat de democratie er door wordt uitgehold. De kwaliteit van het debat is wel gedaald, maar dat is eigen aan het principe van de democratie. Wat jij wilt (en ik eigenlijk misschien ergens ook wel) is een technocratie waarin experts in een beschaafde discussie problemen proberen op te lossen.