Open Draad | Nous sommes tous des Grecs

Vandaag kiezen Frankrijk en Griekenland nieuwe politieke leiders, via respectievelijk presidents- en parlementsverkiezingen. Maar het zijn ook een beetje onze verkiezingen. Verbonden door het Stabiliteitspact van de Europese Unie zijn wij immers allen Grieken én Fransen. Pastis of ouzo, wat is het verschil nou eigenlijk? Frankrijk een knoflookland met grandeur, Griekenland een knoflookland met malheur. En zeg nu zelf: u kookt toch ook graag mét knoflook? In Frankrijk zal Nicolas Sarkozy (de Berlusconi-light van Gallië) waarschijnlijk plaatsmaken voor de socialist François Hollande. In Griekenland zullen de kiezers de grootste regeringspartijen Nieuwe Democratie en Pasok afstraffen voor de economische problemen, communisten en fascisten verwachten zetelwinst. Maar komen daarmee de bezuinigingen -nodig voor het Stabiliteitspact dat de waardevastheid van de euro moet garanderen- in gevaar? De Europese Unie is groter dan een Hollande met verkiezingsretoriek en hebben de failliete Grieken überhaupt een keuze? Toch is de kans groot dat financiële markten na vanavond van kleur verschieten als een pastis/ouzo na een scheut koud bronwater. Let maar op: morgen is de eurocrisis weer terug. Hieronder volgen updates van de stembus-uitslagen en kunt u lezen of vanavond het ‘Alle Menschen werden Brüder’ overstemd wordt door ‘Wollt ihr den totalen Grieche’?

20.50 Actuele stand van 21.40 uur Griekse tijd (deze link blijft updaten).
The Guardian houdt live-blog bij van Franse verkiezingen.
20.30 Griekenland: extreem links 18,5%, extreem rechts 8%.
20.00 Franse zender TF 1 meldt: C’est Hollande (52%).
19.35 Griekse conservatieven aan winnende hand, maar (nog?) niet genoeg stemmen om regering te vormen, aldus Sky News.
19.30 Exitpolls blijven tot 20.00 uur verboden, maar “Het wordt nu steeds drukker op het Place de la Bastille, het plein waar links Frankrijk traditioneel zijn overwinningen viert”. Hollande aan kop, aldus de NOS
19.15 Griekse coalitie onderuit van 33,5% naar 17-20%
17.47 François Hollande aan kop met met 52,5 tot 53 procent.

foto credit: www.crossed-flag-pins.com

 1. 1

  De “Griekse Coalitie” bestaat uit Nieuwe Democratie en Pasok. Alleen die eerste is van 33.5% naar 17-20% gegaan. Met Pasok naar 14-17% betekent dit dat ze misschien geen meerderheid hebben. Maar de grootste tegenstrevers zijn voor zover ik weet de linkse coalitie Syriza en de extreem-rechtse Gouden Dageraad, en die hebben slechts 15.5-18.% en 6-8% respectievelijk binnengehaald, dus als geen andere partij de kiesdrempel haalt kan de coalitie nog een kamermeerderheid halen. Maar ik heb verder overzicht over partijpolitiek in Griekenland, en zou graag meer te weten komen over dit onderwerp dan wat de BBC me aandraagt.

 2. 5

  In Europa gaan weer oude spoken dwalen met een Franse socialist aan het roer. De tegenstellingen worden weer als vanouds.

  Morgen maar even dollars kopen, straks hebben we een zwakke frank/euro, of erger…

 3. 6

  Ik hoop dat de coalitiepartijen aan een meerderheid weten te komen in Griekenland, en niet afhankelijk zullen zijn van extreem-links of extreem-rechts. Noch wij, noch de Grieken hebben iets aan een overwinning voor de demagogen.

 4. 8

  “Merkel staat alleen nu ze haar vriendje Sarkozy kwijt is”

  Merkel is diegene met de portomonnee, en wie betaald bepaalt, dus ook Hollande zal naar de pijpen van Merkel moeten dansen anders gaat de Duitse geldkraan dicht en heeft Frankrijk een fiks probleem.

 5. 9

  Lag het maar zo simpel.

  Merkel staat ten eerste helemaal niet alleen. Daarnaast hebben de Fransen genoeg macht om alles te veto en, ook als het verdragrechtelijk anders ligt. Denk maar eens terug aan De Gaulle.

  Maar wat veel erger is is dat Europa nu geen stabiel midden meer heeft. De scheidslijnen zullen scherper worden en de inzet hoger, en dat op een moment dat de stemming in Brussel al ver beneden pijl is. Denk aan de komende Franse invloed op de Duitse ECB…Of alle staatssteunwetgeving die er is en onder Hollande waarschijnlijk niet nageleefd gaat worden…

  Er zal gewoon weer harde machtspolitiek gevoerd gaan worden terwijl de belangen divergeren tijdens de crisis. Dat is allemaal heel spannend

 6. 10

  Dat kan, maar Merkel heb de centjes en Frankrijk is ook al nagenoeg failliet, Frankrijk heeft Duitsland harder nodig dan andersom.

  En als Frankrijk verdragen aan de laars lapt dan mag Duitsland (en wij dat ook).

 7. 11

  Klopt, maar de vraag is of we dat wel willen. En wat betekent dat voor de geloofwaardigheid van Brussel? en voor de onderlinge verhoudingen?

 8. 15

  In jouw hoofd misschien. Het vreemde is dat iedereen op z’n geld blijft zitten. En dat terwijl er juist geld in overvloed is.
  Het herverdelingshoofdstukje is jouw persoonlijke smaal

 9. 17

  Idd. Geld is altijd een hulpmiddel. De truc is ervoor te zorgen dat voldoende mensen werken. Die produceren waarde en niets anders doet dat. Als om mensen aan het werk te krijgen geld anders verdeeld moet worden, dan moet dat.

 10. 18

  Ik bedoelde trouwens in #001 “ik heb verder geen overzicht over partijpolitiek in Griekenland".

  Maar nu wat meer! En dat dankzij die 'ekloges.ypes.gr'-website waarnaar nu onder het artikel wordt gelinkt. Volgens die website hebben de communisten van de K.K.E 8,42% van de stemmen binnengehaald, en de antibezuinigingsnationalisten van de Onafhankelijke Grieken 10.31%. Gaat moeilijk worden voor de coalitie.

 11. 19

  Geen zinnig mens gaat investeren in productie(middelen), als niemand geld heeft om die producten af te nemen.
  Zeker die rijke 1% niet.

  Mies stelt terecht: “Als om mensen aan het werk te krijgen geld anders verdeeld moet worden, dan moet dat.”

 12. 20

  Die link geeft telkens actuele updates. Weet jij welk symbool voor welke partij staat? Pasok en de KKE (comministen) heb ik kunnen achterhalen. De rest nog niet.

 13. 21

  Dat donkerblauwe vierkant bovenaan met Nu-Delta en een streep is het logo van de Nieuwe Democratie. De drie vlaggen zijn van de behoorlijk linkse Syriza. Lap blauwe tekst met rood streepje in het midden zijn de antibezuinigingsnationalisten van de Onafhankelijke Grieken (hmm, volgens Wikipedia willen ze Duitse herstelbetalingen voor WO II, veel succes daarmee). Zwarte meandersymbool met laurierkrans zijn de fascisten van de Gouden Dageraad. Rode vaan is Democratisch Links. Rest halen de kiesdrempel niet.

 14. 22

  Als ik me niet vergis heeft Griekenland een onevenredig systeem, waarbij de grootste partij een wagonlading bonuszetels krijgt, dus een meerderheid voor de twee traditionele partijen zit er wel in. Of dat voor Griekenland goed is, is maar de vraag. De corruptie van beide partijen kan doorgaan, net als de desastreuze bezuinigingen (waar dus een meerderheid tegen heeft gestemd). Legitimiteit nul.

 15. 23

  Wat een leuke vondst zeg. Ik hoop dat de kinderen die na de koude oorlog zijn geboren hem ook snappen.

  Wat EU is weet ik wel, maar waar staat dat SSR nou voor?

 16. 24

  Zijn er trouwens nog meer mensen die vinden dat deze manier van de Franse verkiezingen wel erg on-democratisch zijn?

  Als je naar de eerste ronde kijkt dan haalden beide kandidaten niet eens elk 30% van de stemmen, heel zwart-wit gezien krijgt Frankrijk nu een president die eigenlijk maar door max. 30% van de kiezers is gewenst, hoezo democratisch?

 17. 26

  Als om mensen aan het werk te krijgen geld anders verdeeld moet worden, dan moet dat.

  Een bijstandsgerechtigde die op een absoluut minimum zit behoort wereldwijd gezien nog steeds tot de 5% rijkste mensen op deze planeet, een herverdeling van het geld zou inhouden dat elke nederlandr praktisch 95% van zijn inkomsten/bezittingen moet inleveren.
  (of is solidariteit dan ineens niet meer van toepassing?)

 18. 28

  Laten we nu eens heel voozichtig beginnen met die 1%.
  en als dat niet genoeg is, dan zijn 2% de lul, etc.

  En als jij gewoon leeft van het inkomen van je eigen arbeidskracht,
  dan heb je niets te vrezen.

  Deal?

 19. 29

  Bij 2% zit je praktisch al op een modaal inkomen hoor.

  Met een inkomen van 35.000 euro behoor je al tot de top 2% van inkomens op deze planeet, kijk uit met wat je wenst Harm.

  Want bij 2% wordt half nederland al gepakt.

  De 1% aanpakken levert trouwens echt niet genoeg op hoor, die zijn dan wel rijk maar zo rijk nou ook weer niet.

  Trouwens, met een inkomen van 40k euro behoor je trouwens al tot de 1%.
  En met de balkenende norm behoor je reeds tot de 0.001% van de wereld bevolking.

 20. 30

  Wel lachen dat die Hollande de pensioen leeftijd weer naar 60 jaar wil brengen, alsof Frankrijk daar het geld voor heeft, ik voorzie een bankroet voor Frankrijk in de nabije toekomst.

 21. 31

  Bolke, wat dacht je dan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en eerlijk? Opkomst, 50 procent, soms ietsje meer. Presidenten worden vaak met net iets meer dan 50% gekozen. Dus in totaal zal ongeveer 25-30% van de kiesgerechtigden voor de president hebben gestemd.

  (disclaimer: ik ben notoir slecht met cijfers)

 22. 32

  Om tot de rijkste 1 procent van de wereld te horen moet je een netto-jaarinkomen hebben van 35.000 dollar (26.314 euro).
  Dat berekende CNN.

  Het gaat hier niet om een gezinsinkomen, maar om het inkomen per persoon. Een gemiddeld gezin van twee ouders en twee kinderen zou dus 105.256 euro moeten overhouden, nadat alle belastingen zijn betaald.

  Volgens het boek The Haves and the Have-Nots van Wereldbank-econoom Branko Milanovic ging het in 2005 om zo’n 58 miljoen mensen die tot de rijkste één procent horen. De helft van hen woonde op dat moment in de Verenigde Staten.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3107401/2012/01/05/Tot-de-rijkste-1-procent-van-de-wereld-horen-Dan-moet-je-26-314-euro-verdienen.dhtml

  Bedoel je dat?

  “Een gemiddeld gezin van twee ouders en twee kinderen zou dus 105.256 euro moeten overhouden, nadat alle belastingen zijn betaald.”

  Dat klinkt al anders.
  Die Balkenendenorm, is dat voor af na aftrek van de belastingen?

  Opvallend is verder dat ze alleen naar het inkomen kijken en niet naar het vermogen.

  “De rijkste 2 procent van de wereld bezit meer dan de helft van het totale vermogen, de rijkste 1 procent bezit 40 procent van het vermogen, stelt de Universiteit van de Verenigde Naties in Helsinki in een baanbrekend rapport.”
  http://sync.nl/rijk-rijker-rijkst/

  Ik blijf het een goed plan vinden.

 23. 33

  Geld is niet het probleem. Het probleem is dat men denkt dat er geen geld meer is. Geld is slechts het smeermiddel van de economie waar echte produkten en diensten geproduceerd worden. Als er te weinig olie door het systeem loopt moet de overheid (in de EU via de ECB) geld direct brengen waar het nodig is. Dus in de echte economie banen en vraag creëeren, niet naar de banken aub want die hebben “geld” zat. De oplossing is zo ontzettend simpel. Als men het zou willen kan er morgen een einde aan de hele schuldencrisis gemaakt worden.
  (en begin niet over hyperinflatiespookverhalen, die gaan in de huidige situatie niet op)

 24. 36

  Niet echt. De “centjes” die Merkel heeft zijn schulden van de Zuid-Europese landen. Als die ophouden met betalen gaat Duitsland ook op de fles.

 25. 37

  Er zijn overigens wat meer verkiezingen geweest dan alleen Frankrijk en Griekenland. In Sleeswijk-Holstein gaan de Piraten het parlement in. Sterker nog, zoals het eruit ziet vormen ze de sleutel tot de meerderheid (tenzij CDU en SPD er samen gaan regeren). Grote verliezer is wederom de FDP, al halen ze deze keer tenminste de kiesdrempel. CDU en FDP zijn hun meerderheid echter kwijt.

  Verder:
  -In Servië is een 2e ronde nodig voor de presidentsverkiezingen
  -In Armenië blijft alles bij het oude.

 26. 38

  Kleine correctie: De SPD kan met de Groenen en de Deense minderheidspartij ook net aan een meerderheid komen (die optie is trouwens meteen ook de meest waarschijnlijke).

 27. 39

  Oei, een socialist (ook al is-ie nog zo soft) die democratische verkiezingen wint. Mag eigenlijk niet hè. Daar komen problemen van op de beursvloer.

 28. 41

  Ja, wat een stelletje kampbeulen zijn die Duitsers toch weer. Gewoon eisen stellen voordat je iemand karrenvrachten vol geld stuurt. Zo leende ik laatst mijn vriend, die net een jaar in de bak had gezeten voor oplichting, zwendel en valsheid in geschrifte, nog een euro of 10.000. Toen hij verbaasd vroeg of ik nog garanties wilde, zei ik “nee joh, ik ben toch geen nazi“.

  Wat staat er trouwens in het Grieks? Ik herken alleeen het “reich” in wat boven de Duitser staat.

  Oh, en ik lees net bij de BBC dat de coalitiebesprekingen in Griekenland zijn stukgelopen. Slecht voor Europa, dit.

 29. 42

  Die geeft het wel erg gauw op, binnen een dag na de verkiezingen. Ik vermoed dat hij hoopt op een gunstiger uitslag bij nieuwe verkiezingen. Een beetje een Weimariaanse gok.