Open draad | Heeeeeet……..

30 plus and counting. Vandaag geeft Moeder Natuur even een dikke middelvinger aan de klimaatontkenners, dus de redactie is druk met het doorrekenen van de nieuwste data, modellen en interpretaties om dat later allemaal aan onze lezers te kunnen presenteren (in ons klimaatbeheerste redactielab natuurlijk). Daardoor weinig posts vandaag.

Voor degenen die de hitte ontlopen in het afgedekte huis, of ervan genieten met de iphone op het strand, toch even een open draadje. Kunt u de laatste recepten voor ijsthee en bbqsaus uitwisselen of de spannende touretappe van vandaag bespreken. Afijn, u offtopict zich maar suf…

  1. 3

    Wedden dat het redactielab geheel technologisch wordt “klimaatbeheerst”? Niet doen. Gewoon je zelf beheersen. Blijf kalm, blijf koel. Scheelt heel veel energie.

    Nu ben ik al weer veel te ver gegaan, zo midden in de siësta….

  2. 4

    “Vandaag geeft Moeder Natuur even een dikke middelvinger aan de klimaatontkenners”

    te warm om eigenlijk op te merken maar is dat niet het door elkaar halen van weer en klimaat?

    En volgens mij ontkent overigens niemand het klimaat zelf. Dat het er is, is dacht ik wel consensus over.

  3. 5

    Wat is de zon krachtig hè. Zo ver en toch zo bepalend. Eerder in de middeleeuwen (MWP) hadden ze zelfs Engelse wijn.;) (relax zie de ;))

    Vroege woonde ze we iets beter qua hitte.
    Anno 2010:

    “Heat islands: Cities heat quickly, cool slowly

    By DEEPTI HAJELA
    Associated Press Writer

    AP Photo/Matt Rourke

    Advertisement

    Buy AP Photo Reprints

    Multimedia
    Staying safe in excessive heat

    NEW YORK (AP) — Hot town, summer in the city? No kidding.

    The high temperatures blanketing the Northeast and mid-Atlantic regions of the country are making many people miserable, but those in New York City, Philadelphia and other dense, built-up areas are getting hit with the heat in a way their counterparts in suburbs and rural areas aren’t.

    Cities absorb more solar energy during the day and are slower to release it after the sun sets, making for uncomfortable nights and no real relief from the heat. And because they haven’t cooled down as much overnight, mornings are warmer and the thermometer goes right back up when the sun starts beating down the next day.

    Scientists have known for years about so-called heat islands, urban areas that are hotter than the less-developed areas around them.

    Cities are just “not well designed to release that summertime heat,” said William Solecki, geography professor at Hunter College” meerrrr @
    http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_HOT_WEATHER_HEAT_ISLANDS?SITE=FLTAM&SECTION=US

    ps nog meer http://wattsupwiththat.com/2010/07/08/shocker-heat-wave-story-from-associated-press-no-mention-of-global-warming/#more-21586

    Ergo, verlaat de stad.. en zoek naar plekjes met minder bebouwing, het bos, kust, grootmeer, rivier.

    Ps levensverwachting
    http://www.rivm.nl/vtv/object_map/o3383n21465.html
    (correlatie met steden en warmere oostelijke gebieden? Zo ja, airco.)

    *Blij is met het koele waterrijke groene hart en bomen alhier*)
    (

  4. 7

    Ach gut. Seven weer met haar zure miswijntjes uit Zuid-Engelad. Wat denk je, was die eigenlijk wel te drinken toen? Of werd dat bocht alleen aan de arme sloebers uit de parochie geschonken tijdens de mis, terwijl de priesters en de pastoors zich tegoed deden aan geïmporteerde wijnen uit de Mediterrane landen?

    Oh. En tegenwoordig hebben we wijngaarden in Zweden. Maar daar hoor je Seven niet over, want daar rept haar Heilige Anton ook niet over dus dan bestaat het niet.

  5. 8

    Wat je zegt DrBanner..goed voor de prostaat ook..maar pas op voor de vlekken, die gaan nooit meer weg:)

    Mag ik een toevoeging van Champagne voorstellen (Fashionista)

  6. 10

    Wijn, dat maakten ze in de TCWP (20th century warm period) toch ook in Engeland?

    Mijn recept:
    -1 halve liter blik witbier
    -1 diepvries

    Stop het blik witbier ongeveer een uur in de diepvries (als het niet uit de koelkast komt twee uur). Het blik is goed als het neerslaande vocht bevriest op het oppervlak ervan. Open en geniet met mate(n).

  7. 14

    Van jou een gewaardeerd compliment..thx.

    btw..swallow..Ochblog..(ben onbegrepen web 3.0 denk ik wel eens..een mix) vriendin zegt tegen me..ik zie de dingen toch wel vaag vanavond. Zat achter haar lens.

  8. 15

    Ik had de afgelopen week flink koorts. Nu niet meer. Man man man wat is dat achteraf bezien comfortabel, koorts, als je je lichaam een graadje minder hoeft te koelen. De hele week nergens last van en nu zweet ik me helemaal leeg. Iemand een virusje voor mij?

  9. 20

    He jongens moet dat nou, allemaal meteen afgeven op seven. Doe ‘ns niet zo zuur. Ik adviseer jullie allemaal iets zoets te drinken;)

    Anyways, ik maak van dit open draad gebruik om jullie allemaal een fijne zomer(vakantie?) te wensen. Geniet ervan en als je een fantastische wijngaard, prachtige, natuurrijke camping of supergoed onbekend bandje ontdekt, deel het met de rest van de Sargasso gasten. It’s gonne be a hot summer for sure.

  10. 21

    als je een fantastische wijngaard, prachtige, natuurrijke camping of supergoed onbekend bandje ontdekt, deel het met de rest van de Sargasso gasten.

    Alles tegelijk hier in de Aude.

    Gedurende de zomer zoveel festivals dat je jezelf voorbij kunt lopen.
    Kom eens langs zou ik zeggen :)

  11. 23

    su #18..mijn laatste baas”..mompelde wat van..ze nemen je niet serieus, vanwege mijn laatste eigenplek,..zwart rond mijn ogen/wimpers enzo.

    Komt de groene blik goed uit de verf.

    Moest weg..ik weg, val toch dood dacht
    ik..sukkels.

  12. 24

    @Carlos, jij bent het wellicht oneens, maar die boeren zijn nuchterder dan jij. Dit weten ze allang, maar ook het knmi doet er (recentelijk) onderzoek naar.
    De Limburgse en Brabantse ‘boeren’ die daar in de stedelijke gebieden zitten hebben het flink warmer dan de meer landelijk wonende Limburgse en Brabantse boeren.
    Gemiddeld bijna 3 graden warmer dan op ’t platteland. Zie schema @
    “Tegenwoordig is op veel plekken op de wereld gebleken dat het in steden een stuk warmer is dan in het buitengebied (het ‘stedelijk warmte-eiland’ of ‘urban heat island’ (UHI)). Tijdens rustig, windstil weer, met name ’s nachts, is dit effect het grootst. Ook overdag is het in de stad gemiddeld warmer, maar dan is het temperatuurverschil meestal minder groot. Ook binnen de stad zijn er temperatuurverschillen. In de dichtbebouwde centra van steden is het vaak het warmst, aan de randen en in parkachtige stukken is het stadseffect kleiner”


    http://www.knmi.nl/kd/weeramateurs/UHI/index.html

  13. 25

    @seven
    Het gaat niet om eens of oneens op het detail dat je aandraagt.
    Het effect wordt niet ontkend of bestreden en is bekend.

    Het gaat om de volstrekte irrelevantie in het kader van GW.

  14. 27

    zit haar overburen te bespieden die oranje ballonnen aan het opblazen zijn…. de spanning is nu al te snijden in Oost…

  15. 28

    @HansR GW? Wie heeft het over Geert Wilders, ehh global warming..? Ik schrijf dat het in de steden vaak warmer is dat op het omringende buitengebied en daarvoor iets over middeleeuwse Engelse wijn wat daar van de druiven die daar groeide gedurende de warmere periode gemaakt werd, maar ik heb het hier dus niet over GW.

    Rare verbanden maak jij zeg.. UHI of middeleeuwse wijn iets te maken met de hedendaagse GW, hoe kom je erop. ;) Ga maar gauw biechten.

    Dat is bijna net zo raar als een al millennia bestaand fenomeen als een tijdelijke hittegolf als grof ‘teken’ van moeder natuur te zien. Weer vs klimaat, nu al ‘vergeten’ Carlos? Tijdens de afgelopen winter wist je het nog wel. ;)
    http://www.dumpert.nl/mediabase/799081/0b993cef/sargasso_redactie_gevonden_op_de_veluwe.html

  16. 29

    @26 Bismarck
    Uit de kop van jou link:

    English wine: its history in a nutshell!
    Many vineyards in Middle Ages, but later decline

  17. 30

    @Bismarck
    Dorstig makende literatuur:

    “At the time of the compilation of the Domesday Survey in the late eleventh century, vineyards were recorded in 46 places in southern England, from East Anglia through to modern-day Somerset. By the time King Henry VIIIth ascended the throne there were 139 sizeable vineyards in England and Wales – 11 of them owned by the Crown, 67 by noble families and 52 by the church.

    It is not exactly clear why the number of vineyards declined subsequently. Some have put it down to an adverse change in the weather” http://www.english-wine.com/history.html#domesday

    vs enkele experimenten in Victorian times..
    *Proost*

  18. 31

    @30: Je vergeet het laatste deel van de nutshell: ” Renaissance of English vineyards post World War 2 – now nearly 400″

    En experimenten?

    “In the late nineteenth century, the Marquess of Bute established a vineyard on a commercial scale at Castell Coch in South Wales – this is very well documented. The Marquess died in 1900 but in 1905 there were 63,000 vines at Castell Coch and Swanbridge superintended by the Marquess’s 19 year old son who had succeeded him, but no wine making seems to have been carried out after the First World War.”

    De beroemde Victoriaanse Warme Periode, toen het zelfs zo warm was dat in Wales op commerciële schaal wijn werd geproduceerd.

    Verder zou je misschien iets minder selectief mogen quoten:
    “It is not exactly clear why the number of vineyards declined subsequently. Some have put it down to an adverse change in the weather which made an uncertain enterprise even more problematic. Others have linked it with the dissolution of the monasteries by Henry VIII. Both these factors may have had some part to play but in all probability the decline was gradual (over several centuries) and for more complex reasons.”

    En om je maar helemaal voor gek te zetten:

    “An ever-increasing number of pioneers followed these leads and especially during the 1960s, 70s and 80s there was a rapid increase in the number of English vineyards to a figure well over 400 by the late 80s/early 90s.”

    vs een magere 139 in de middeleeuwen.

  19. 32

    @31 Dus? één commercial scale vineyard “In the late nineteenth century” vs 139 tijdens de middeleeuwen.
    En nu 2010 lijken het enkele groten en veel kleinere te zijn met wisselend resultaat, ondanks veredeling en moderne kennis en vele malen grotere en welvarender bevolking en vraag.
    Allemaal uit de door jou aangedragen link.
    ps Je “helemaal voor gek te zetten” geeft btw wel aan hoe je erin zit. Kwade dronk? Hitte-stress?

  20. 33

    Dat Climate de la Tourette syndroom van seven nog serieus nemen ook, zo kan hij het idee koesteren dat hij wat toevoegt aan een discussie die allang is afgelopen. Seven, bij gebrek aan een leven heb je een nieuwe hobby nodig, wat dacht je van urinoirs verzamelen?

  21. 34

    @ Bismarck (Jouw selectieve quote iets uitgebreid naar het extra post ww2 verhaal)

    “The rest, as they say, is history. An ever-increasing number of pioneers followed these leads and especially during the 1960s, 70s and 80s there was a rapid increase in the number of English vineyards to a figure well over 400 by the late 80s/early 90s. The total area under cultivation rose to more than 2,000 acres.

    The vast majority of these vineyards were small (5 acres or less, many less than 1 acre), whilst a few much larger vineyards emerged, such as Three Choirs near Newent in Gloucestershire. Denbies at Dorking in Surrey has, so far, marked the apogee of size in English vineyards, with around 250 acres under cultivation. Clearly such vineyards have been very serious commercial developments, but many small English vineyards have been retirement or “second-career” ventures, quite often by individuals or married couples wanting to escape the urban rat-race whilst still pursuing an occupation requiring both manual and intellectual challenges.

    A mature industry?

    In the 1990s the increase in the number of vineyards and the acreage under cultivation has levelled off, maybe even declined a little. There are a number of reasons for this – many English vineyards have undoubtedly been established with little knowledge of, or even concern for, their financial viability. A saying has grown up that the best way to get a small fortune is to have a large fortune and buy an English vineyard. Whilst this is cruel, it is also pretty certain that it is true.”

  22. 35

    @33 Zuur hoor, boe roepen vanaf de zijlijn. Dat was zonder twijfel vast bij gebrek aan meer inhoud het meest zinnige wat je zelf kan bijdragen. Get a live is een tip die je wellicht eerder op jezelf moet betrekken, misschien dat je daarna wat minder zuur en meer inhoudelijk reageert.
    Klimaat de la tourette is wel grappig gevonden ik ken er wel een paar hier. ;)

    https://sargasso.nl/archief/tag/klimaat/

    https://sargasso.nl/archief/tag/klimaatverandering/

  23. 36

    @32: Over die 139 staat helemaal niets over hun grootte of commerciële instelling. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de ruim 400 van de jaren ’80 gemiddeld kleiner zijn dan die van de middeleeuwen.

    Punt is dat je opmerking over wijnbouw in Engeland en warme periode uit #5 geen hout snijdt. Er is in Engeland sinds de middeleeuwen altijd wijn verbouwd, op de periode tussen de wereldoorlogen na, dus ook in de periode die wel aangeduid wordt met de kleine ijstijd. Blijkbaar was het toen niet zoveel kouder in Engeland als in de zogenaamde warme middeleeuwse periode en als we het aantal wijngaarden als maatstaf nemen, was het er al in de jaren ’70 warmer dan in de middeleeuwen.

    Wist je trouwens dat er in Limburg ook in de kleine ijstijd wijn verbouwd is, tot de Fransen daar een eind aan maakten in 1795?

  24. 37

    “here were 139 sizeable vineyards ” zie 30

    Bij begin 21 eeuw (nu)English vineyards 2000 acres = 8.093.712 m2
    (zie @34 en @30)

    vs

    Middeleeuwen English vineyards 250sq miles = 647.497.028 m2

    bron:

    “In Roman times, Britain had a slightly warmer climate than now; and, with 500 to 600mm of rain a year, Northamptonshire is at the lower end of the British precipitation range, which would have meant fewer fungal problems. The area would therefore have been suitable for grape production.

    Detailed studies of the sites found so far will help researchers to recognise the hallmarks of a typical vineyard. Using the aerial photos and other data collected from Roman sites, they will search for buried sites. The identification of seven vineyards, before the search has even begun in earnest, suggests that up to<strong 250 square miles of Roman Britain were involved in grape and wine production.

    Mr Meadows said: “Our research may yet reveal that Britain was a major wine producer in ancient times.” http://www.independent.co.uk/news/science/veni-vidi-viticulture–remains-of-roman-vineyards-found-in-uk-738723.html

    Dus nu in GB warmer dan Middeleeuwen? Pas als de Engelse wijn te drinken is en in ruime hoeveelheden beschikbaar toost ik erop…
    *Cheers*

  25. 38

    @37: Roman times = middeleeuwen? Ja hoor.

    En in de romeinse tijden was de vraag naar Engelse wijn ook groter dan nu en de technologie beter, dus logisch toch.

    Maar laten we niet te ver afdwalen, het gaat erom dat het in Engeland altijd warm genoeg is geweest voor wijnproductie, niet alleen in de zogenaamde MWP. Of wil je dat nog steeds ontkennen?

  26. 39

    Afgaande op Seven’s plaatje bestaat ca. 60% van het Nederlandsche Landschap uit verstedelijkt gebied, waarvan het overgrote deel bovendien bestaat uit Hoogbouw van 5 verdiepingen of meer.

    ‘k Weet niet waar Seven woont, maar hier in ’t Oosten ziet het er toch fundamenteel anders uit.

  27. 40

    ps Ter verduidelijking, dus die 139 van toen zijn alleen de “sizeable” vineyards geteld, bij de 400 van nu elke privé tuin. Het verschil in oppervlak? Factor 80. Zie @37.

  28. 41

    @40: Sizeable zegt niets. De factor 80 ook niet, dat betreft (nogmaals) de romeinse tijd, toen het koud was in Engeland (want voor de zogenaamde MWP) en bovendien speculatie. Punt is dat er nu veel meer wijngaarden zijn, terwijl er veel minder ruimte voor is dan in de 11e eeuw.

    En nog belangrijker, ik heb aangetoond dat het in de 19e eeuw in Engeland zelfs zo warm was dat ze in Wales op commerciële basis wijn produceerden. Daar ging het allemaal om (zie #5). Daarmee was het toen naar jouw redenatie dus even warm als in de MWP, we zullen het maar de VWP noemen.

  29. 42

    @38 Voor druiven misschien, voor wijn is meer nodig zeker als je het daarna wil opdrinken of verkopen. Vandaar dat er vroeger ondanks veel kleinere bevolking meer wijn gemaakt werd. Het was warmer (ja echt zie 37“In Roman times, Britain had a slightly warmer climate than now;) dus meer goede druiven, dus betere wijn, dus meer vraag en meer productie. Daar verandert dat de teruggang naar enkele beschutte plaatsen waardoor het niet helemaal uitsterft en tot matige zure wijn resulteert niet veel aan. En toen betere technologie? Denk je dat echt? Vraag het de Wageningen.

  30. 43

    @41 LOL, je hangt aan je laatste Victorian wijngaard / strootje. In de Middeleeuwen waren er iig 139 grote wijngaarden.

  31. 46

    @45 Hal Maar er waren wel 139 grote wijngaarden in GB in de middeleeuwen. Je kunt toch lezen?
    Zie @30
    ““At the time of the compilation of the Domesday Survey in the late eleventh century, vineyards were recorded in 46 places in southern England, from East Anglia through to modern-day Somerset. By the time King Henry VIIIth ascended the throne there were 139 sizeable vineyards in England and Wales – 11 of them owned by the Crown, 67 by noble families and 52 by the church.”

    En ook in de warme Romeinse tijd was er wijnbouw.

  32. 48

    @44 Voor Z. Frankrijk en Spanje misschien, daar is het toch al voldoende warm voor veel wijnsoorten, maar zeker historisch gezien niet het beste wijnjaar voor GB.
    Wellicht dat Riesling liefhebbers (gemaakt van druif die koud klimaat weerstaat) in een ijstijd erg blij worden.

  33. 49

    @Bismarck, een mooie ipcc like / (a)gw studie (met ipcc voorspellingen over 2050, 2100) laat ook mooi de vineyard grenzen in GB zien tijdens de kleine ijstijd. http://rs.resalliance.org/wp-content/uploads/2008/09/britainmap.jpg (en wat betreft ‘nu’ bedenk de opmerking @34 / hobbisme vs echte gaarden toen. Om de MWP en zeker de RWP (Roman Warm Phase) te verslaan moet er dus nog wat gebeuren.
    Hoe deze studie qua voorspellingen trouwens te rijmen is met de stabilisatie / teruggang in GB vineyard sinds the 90ies is onduidelijk..

  34. 50

    @seven/46

    Ongelooflijke f*cking pannekoek. Jij geeft een hele quote als onderbouwing voor 37 die volledig over Roman times gaat:

    “Bij begin 21 eeuw (nu)English vineyards 2000 acres = 8.093.712 m2
    (zie @34 en @30)

    vs

    Middeleeuwen English vineyards 250sq miles = 647.497.028 m2

    bron:

    “In Roman times, Britain had a slightly warmer climate than now; and, with 500 to 600mm of rain a year, Northamptonshire is at the lower end of the British precipitation range, which would have meant fewer fungal problems. The area would therefore have been suitable for grape production….”

    Dus ja ik kan lezen en jij dus niet. Zelfreflectie is een groot goed, you should try it.

  35. 51

    @Hal Diepe zucht. Ik schreef @43 139 grote wijngaarden tijdens de middeleeuwen. Jij komt vrijwel direct daarna met je @45, en doelt dus op 43 anders had je wel een specifiek comment geadresseerd.

    Die Roman times @37 is een andere hele goede bron. Inderdaad geen middeleeuwen zoals ik per abuis in de oppervlaktevergelijking schreef dat was een vergissing zoals @38 al 2 uur ! voor jou opmerkte, je las alleen dat van Bismarck en dacht dat ik dus @43 weer fout zat jij dacht @45 blind aanvallen.. helaas (terwijl je de 139 vineyard story over de middeleeuwse wijn gemist had ) en nu zoek je naar oude koeien om alsnog een beetje krom je gelijk te halen.

    Verder haalt blijft mijn verhaal van 139 grote vineyards tijdens MWP staan en daarnaast ook het feit van veel GB wijn tijdens RomanWP. Dus het haalt voor het verhaal dat er vroeger tijdens meerdere warme perioden meer gb wijn was niets uit.

    Over de huidige GB wijnhoeveelheid als proxy is wel een opmerking te maken, nml moderne veredeling.

    “nother point to ponder; what kind of grapes were grown in Britain. Vitus vinifera were grown during the MWP, just as in France. When the LIA struck, the British wine industry died. Now Britain is back, but growing large amounts of cold-hearty French American hybrids and carefully crossed German varietals; in other words, vines carefully designed by humans to withstand cooler, damper weather comprise a large part of the British wine industry. If Anthropogenic Global Warming were the primary factor in the return of winegrowing to Britain then French varietals – Cabernet Sauvignon, say, or Pinot Noir – would be flourishing in sunny, warm England.”

  36. 53

    @seven/33: Om dezelfde sport allegorie te gebruiken; De wedstrijd is allang afgefloten, jouw team heeft verloren ondanks alle schwalbes en overtredingen, het stadion is leeg het licht gaat uit en jij staat ergens vanaf een staanplaats met een kapotte vuvuzela in je hand “we are the champignons” te zingen.

  37. 54

    @53 Vandaar je voorkeur voor ad-hominems en bij anderen weer het triest wijzen naar oude reeds opgemerkte (spuit11) kleine verschrijvingen ipv de inhoud.
    ps The debate is over zei Gore al jaren eerder, maar er is sindsdien jaarlijks geen druppel Engelse wijn meer geproduceerd en de hoeveelheden en soort wijn tijdens mwp en rwp zijn ver weg.

  38. 55

    Ik vermoed dat er meer wijngaarden in Engeland waren onde Henry VIII omdat z’n opa Bordeaux aan de Fransen had verloren. De ondergang zal wel komen omdat edelen nou eenmaal snobs zijn. Zodra de betrekkingen met de Fransen bekoelden importeerden ze liever het betere spul dan bocht van hun eigen wijngaarden te drinken.

  39. 56

    @seven, Hal en Bismarck; Ik vind de minachting die seven ten deel valt van dusdanig onvolwassen proporties, dat ik me genoodzaakt zie erop te reageren: hem mislezen misstaat je – Bismarck en Hal. Hij zegt overduidelijk dat er twee warme periodes waren – in de middeleeuwen en in de Romeinse tijd, en hij maakt een overduidelijk punt in de richting van de /professionaliteit/ van de wijngaarden in die tijden (dwz. in die tijden was er eigenlijk alleen maar professionele wijnteelt – in het huidige tijdsgewricht kan zoiets ook aangepakt worden door een gepensioneerd koppel). Of je het nou met hem eens bent of niet – voor zulke opportunistische mislezingen moet je je grondig schamen.

  40. 57

    @su

    “Map showing the northern limits of British viticulture in the Roman and Medieval warm phases, the Little Ice Age and the present Industrial Revolution warm phase.

    Had the decline in viticulture during the 15th – 19th centuries been due to factors other than climate then the geographic limits of viticulture should have remained unchanged. The restriction of vineyards to southeast England suggests that the ebb and flow of viticulture across Britain is climatically controlled.

    This conclusion therefore enables predictions to be made of the future northward advance of winelands if global warming continues..”

    http://www.winelandsofbritain.co.uk/lecture.htm

    Bron

    Boek
    The Winelands of Britain: Past present & prospective.
    Richard Selley is Emeritus Professor of Geology and Senior Research Fellow at Imperial College London. He has studied the geology of winelands around the world, which led him to recommend the planting of Denbies vineyard on the North Downs, Surry. This lecture coincides with the publication of his book,’ Winelands of Britain: past, present and prospective’.

    http://www.winelandsofbritain.co.uk/book.htm (Link naar verhaal en kaart over GB wijnlandschap en soorten 2080 als gw volgens ipcc voorspelling doorgaat .

    Recentie

    http://climateresearchnews.com/2009/10/the-climatically-controlled-extent-of-britains-winelands/

    ( Meer klimaatangstige alarmistische ipcc fear mongering recentie (‘help de riesling verdwijnt in 2080 naar up north’) lol http://rs.resalliance.org/2008/09/30/wine-and-climate-change-in-the-uk/ )

    *Verder aan de wijn gaat, out en cheers*

  41. 60

    @56: Het probleem is: is de aanwas van wijngaarden toe te schrijven aan het warmere klimaat, of de influx van wijn-minnende bevolkingsgroepen? Ik zet mijn geld op het laatste.

  42. 61

    @su; Good point. Een romein drinkt wijn. Maar er is toch ook heel onomstotelijke temperatuur-data die wijst op deze middeleeuwse en Romeinse oplevingen ?

  43. 62

    @61: Maar zonder de influx was het gewoon meer appelcider. De wijngaarden zijn impliciet verbonden met de nieuwkomers, en met name vwb de Normandiërs aan de edelen. En hoe warm dan ook, het blijft ploeteren om in Engeland een decent wijntje te maken, zelfs vandaag.

  44. 64

    @KJ

    Dan nog maar de hele quote:

    “Bij begin 21 eeuw (nu)English vineyards 2000 acres = 8.093.712 m2
    (zie @34 en @30)

    vs

    Middeleeuwen English vineyards 250sq miles = 647.497.028 m2

    bron:

    “In Roman times, Britain had a slightly warmer climate than now; and, with 500 to 600mm of rain a year, Northamptonshire is at the lower end of the British precipitation range, which would have meant fewer fungal problems. The area would therefore have been suitable for grape production.

    Detailed studies of the sites found so far will help researchers to recognise the hallmarks of a typical vineyard. Using the aerial photos and other data collected from Roman sites, they will search for buried sites. The identification of seven vineyards, before the search has even begun in earnest, suggests that up to<strong 250 square miles of Roman Britain were involved in grape and wine production.

    Mr Meadows said: “Our research may yet reveal that Britain was a major wine producer in ancient times.” http://www.independent.co.uk/news/science/veni-vidi-viticulture–remains-of-roman-vineyards-found-in-uk-738723.html&quot;

    Dan doe ik inderdaad minachtend. Dat klopt. Maar mijn god. Er zijn nou eenmaal grenzen aan mijn tolerantie.

    @seven

    Jij merkte @38 niets op, dat deed Bismarck. Vandaar mijn niet verholen minachting. Kijk, ik schrijf hier weleens eens stukje en God weet het, heb met enige regelmaat ongelijk. Maar dan is het dus zaak daar iets mee te doen, al is het alleen toegeven dat je lult. That's all, en anders mijn contempt inderdaad.

    @larie

    I stand corrected.

  45. 66

    Ik begrijp de link van een wijngaard met een bewijs van klimaatverandering niet helemaal.

    Druiven groeien overal, van Noorwegen tot de subsahara. Het zijn erg sterke planten, die meerdere jaren kou en droogte kunnen overwinnen en dan ineens een geweldige oogst kunnen geven. Iedereen die wel eens een druif in zijn tuin heeft gehad weet dat.

    Dat op verschillende plekken in een ver verleden wijn van werd gemaakt is niet zo gek. Alleen is een druif die vaker wordt blootgesteld aan zon (en op een goede grond groeit) over het algemeen beter geschikt voor wijn dan de druif uit een kouder klimaat. Wijn uit lokale wijngaarden was vroeger veel normaler, omdat er nog geen grootschalige wijnhandel van wijn uit warmere gebieden bestond. In onze regio werd dus vaker zuurdere wijn gedronken, vaak nog aangelengd met water. Grieken deden dat ook, omdat een groot deel van het land eigenlijk te warm is voor goede, drinkbare wijn, werd het druivenvocht gemengd met (zout) water. Archeologen hebben massa’s ketels opgegraven waarin dat mengsel werd gemaakt. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het vroeger in en rond Athene hoogstwaarschijnlijk veel kouder was dan nu. Maar dat blijkt uit andere gegevens, niet uit het al dan niet voorkomen van wijngaarden.

    In onze streken was het brouwen van bier uiteindelijk makkelijker, omdat graan hier beter groeide. Het zal wel een culturele kwestie zijn: wij werden bierdrinkers.
    Maar wijn werd altijd verbouwd, zeker in zuid-engeland, dat een klimaat kent dat prima geschikt is voor wijngaarden. Ook nu is het mogelijk om in Nederland wijn te maken. Het heeft alleen niet de kwaliteit van Franse wijnen. Maar ik denk dat dat in de Middeleeuwen minder belangrijk was.

    Maar om het voorkomen van wijngaarden in Engeland te gebruiken om een punt te maken over klimaatverandering is onzinnig, en gaat geheel voorbij aan de varieteit en de hardheid van de druif.

  46. 72

    @66
    Maar de echte oer Vitis vinifera (Dé druif voor rode wijn) groeit niet overal.


    http://www.versailles.inra.fr/urgv/analysis-genomeOrg-grapevine.htm

    Maar ook andere soorten wijnranken groeien niet overal.

    “The winelands of the world occur between the 10-20 degree C. annual isotherms. Between these limits the interplay of geology and climate controls the landscape within a vineyard stands, and the soil in which it grows” http://www.winelandsofbritain.co.uk/book.htm

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/2005grape.PNG

    “Vines flourish in two quite narrow bands of latitude approximately 30-50� north and 30-50� south of the equator. Only here are the climatic conditions right for wines of the highest standard. Wines are made on the margins of these latitudes, but they are rarely consistent or of real quality.” http://www.wine-pages.com/resources/handout.htm

  47. 74

    @Hal 64

    Ben je nog steeds zwaar gefrustreerd bezig met de overduidelijke verschrijving die je via B. gevonden hebt? Dat dat onjuist was (maar voor mijn stelling niet uithaalt) en de middeleeuwen inderdaad niet de Romeinse tijd is merkte Bismarck direct op wat moet ik daar nog aan toevoegen? Maar na je eerste gezoutleg schreef ik speciaal voor jou al :

    Zie #51 de 4e en 5e regel.

    ..Inderdaad geen middeleeuwen zoals ik per abuis in de oppervlaktevergelijking schreef dat was een vergissing zoals @38 al 2 uur ! voor jou opmerkte, je las alleen dat van Bismarck..
    Voila! Daar heb je al je zo gewenste toegift.

    Dus wat zeur je nu nog? Daarbij, je mist de kern van het hele verhaal, het gaat daar überhaupt niet om. Als je kan lezen en denken begrijp je dat ook. Die side show van jou over een vergissing mijnerzijds is alleen maar triest en afleiding dat de GB wijnbouw (met name de warmere klimaat vereisende druiven) erg achterblijft ivm vroegere warme tijden (zowel de middeleeuwen als Roman Britain ).
    En hoe je erbij komt dat ik beweerde dat @38 mijn woorden waren is ook vreemd.

    Je discussieert in deze draad duidelijk niet op inhoud, maar zoekt ruzie, wil je gelijk halen cq probeert alleen anderen te pakken op trieste onbenulligheden, die niet eens ter zake doen, niet ter discussie staan, allang (wel normaal) opgemerkt zijn en allang zijn toegegeven, wat wil je nog meer ? Voor straatvechten of mensen onderuithalen om het onderuithalen zoek je voortaan maar iemand van dat niveau. Ik negeer meestal mensen die ad hominem tekeer gaan, ik heb mij dus in jou vergist, ik was nml anders van je gewend. Ik ben verder niet zo geïnteresseerd in dit soort polemiek. Je bent met deze manier van discussieren mijn tijd niet waard.

  48. 76

    @seven
    Die @51 had ik inderdaad gemist, waarvoor excuus, maar mijn ad hominemmetje was van daarvoor omdat je gewoon niet ingaat op wat ik en Bismarck zeiden. En ja met enige regelmaat zwaar gefrustreerd door jouw manier van discussiëren dat klopt. Mijn punt is dat als je iets zegt dat niet klopt en dan vrolijk doorgaat over iets anders, dat het net lijkt alsof je het niet doorhebt/toegeeft. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik me daar vreselijk aan kan ergeren. Zoals ik in @64 nog op redelijk beschaafde manier (zeker gezien het na Nederland-Spanje-tijdstip) probeer aan te geven, je krijgt alleen minachting als je het (in mijn ogen) verdient.

    Met wie jij verder wel of niet dicussieert moet je helemaal zelf weten.

    Het hele gedoe over wijngaarden is mijns inziens niet of nauwelijks de moeite van een discussie waard.. (Lees: irrelevant in de klimaatdiscussie.)