Open Draad | Euro, aflevering 2394

Een spannende dag vandaag. De markten zijn paniekerig. De (financiële) pers heeft de top van vandaag gehyped tot een alles of niets moment, al hebben we daar inmiddels al 2393 afleveringen van gehad. Merkel doet al aan verwachtingsmanagement (verwacht weinig). Italianen zijn bang om de volgende Grieken te worden. En in ons eigen parlement probeert minister De Jager vermoedelijk een ruimer mandaat te krijgen. Benieuwd hoe enkele eurosceptische partijen hun standpunten hebben aangepast aan de nieuwe realiteit waarin ook Italië in de waagschaal is gezet.

De oplossing ligt waarschijnlijk nog steeds in een combinatie van publiek-private opkoping van obligaties al dan niet via een extra belasting op banken in de eurozone. En zo wordt de Gordiaanse knoop steeds strakker getrokken. En een oplossing voor de andere eurolanden lijkt er nog niet. Verder graag your two eurocents, nu we ze nog hebben.

Update: De Tweede Kamer steunt De Jager. Wordt ’t knokken in Brussel?
Update: De markten vinden het idee maar niks, aandelenkoersen kelderen
Update: Frankrijk zou volgens De Jager ook een bijdrage van banken willen.
Update: Negentig miljard tot 2014 nodig voor Griekenland.

Klik verder voor het liveverslag van het Nederlandse debat.

 1. 2

  Het zou toch al een half uur bezig moeten zijn? Wat is hier de reden van?

  Ik ben sowieso altijd verbaasd dat debatten altijd te laat beginnen (al is het vaak maar 5 min.), ik dacht dat NL zo punctueel was :)

 2. 3

  Het debat voelt als een draaipunt in de ontwikkeling van Europa. Er is een integratie gaande, die als een erfenis van de bloedige geschiedenis van Europa kan worden gezien.
  Duitsland koos voor een toekomst in eenheid van Europa en kiest zo nodig voor een vrijwillige onderwerping aan Frankrijk.
  Maar economische integratie zonder politieke integratie, het blijft een beetje de vierdaagse lopen op slechts één been.
  De budgettaire normen zijn er: “il duro” Zalm is opgevolgd door de “polterende” de Jager. Alleen, Duitsland en Nederland kunnen voldoen aan de eisen, al kost dat al moeite. In het zuiden lukt dat niet, door lichtzinnigheid en corruptie. Hoe los je dat nu op?

 3. 7

  De spanning tussen de PVV en GL is het aardigst. Stop met deze bodemloze ellende, zegt de PVV. Dat voelt op zich goed, maar waarom hebben we niet eerder bedacht dat de Griekse belastingmoraal te laag was, de corruptie te hoog en de informatie onbetrouwbaar?
  GL zegt: als je de Grieken dwingt de drachme terug te nemen, help je de EU niet; want dan komt een kettingreactie op gang die via Portugal, Spanje, Italië en Ierland mogelijk zelfs tot België reikt.
  En als we pappen en nathouden, hoe dan verder? Naar een federaal Europa? Naar een vrijwillige onderwerping aan de Duitsers en de Fransen? De werkelijkheid van de economische macht mag ook worden gewogen. De PvdA wil onideologisch en pragmatisch kiezen.

 4. 8

  @7
  Stoppen met de bodemloze ellende voelt het best? Inderdaad maar alleen als je meegaat met de framing van de PVV die doet alsof onze laatste spaarcenten overgemaakt moeten worden aan Griekenland.

  Beetje perspectief graag.

 5. 9

  Ik krijg en naar pijnlijk gevoel als ik die lachende drie daar zie staan..Europa ok…euro niet. Euro/zeuro..twee snelheden..ok.