Open Draad | Chaos in Libië

De chaos in Libië verspreidt zich verder. De kolonel zou het land hebben verlaten, piloten zijn naar Malta uitgeweken, er zou vanuit de lucht worden geschoten op demonstranten, ambassadeurs in China, Engeland en Indonesie dienen ontslag in, regeringsleden stappen op en in de VS is het stil omdat het Presidents Day is.

23:46 Legerofficieren roepen alle legeronderdelen op zich aan te sluiten bij demonstranten

23:23 Onderminister buitenlandse zaken ontkent slachting burgers en maakt ruzie met Aljazeera over ‘ongeloofwaardig’ berichtgeving

22:57 Libische oppositie valt vannacht strategische doelen Gaddafi aan

22:50F16’s boven Libië gesignaleerd” (Libische luchtmacht heeft MiG’s)

22:39 Al Arabiya: Gadaffi zal zometeen speech geven op TV

22:35 ALERT: Possible escape jet Gaddafi Libyan Falcon 900 tail nr 5A-DQA (+foto)

22:28 Luchtruim Libië gesloten (dat betekent: bombardementen?)

22:18 Nu ook Libische ambassadeur in VS neemt ontslag

22:14 Libische grenswachten verlaten hun post

21:30 Invloedrijke Islamitische Soeni geleerde Al Qaradawi spreekt fatwa uit over Gadaffi: “To any man who can pull the trigger & kill this man to do so”.

21.27 Overheidsfunctionaris Venezuela ontkent komst Gadaffi.

21:20 Mystery Tweet: French Air Force VIP flight with DA-900 tail nr 4/F-RAFQ currently inbound Tripoli Libya #FAF

21:03 Foto’s gedeserteerde piloten op Malta / Gruwelijke beelden ziekenhuizen

20:58 “Het is tien uur savonds in Libië bombardement Benghazi begint voor middernacht”.

20:53 Egyptisch leger opent militaire hospitaals aan grens

20:07 Khadafi op de loop naar Venzuela?

19:45 Gewonden kunnen niet behandeld worden want ook de dokters worden beschoten (onbevestigd)

18: 46 Arab-American Nasr Anaizi tweets: “Civilians marching from #Mesrata toward #Tripoli are being fired upon from Apache helicopters. Real massacres are taking place in #Libya.”. Beelden.

18.43 Piloten op Malta zijn hooggeplaatste Libische luchtmachtofficieren (al zijn volgens mij alle piloten hoge officieren). Beelden op Al Jazeera. Ze moesten demonstranten beschieten. Ze vragen asiel aan.

18.38 plv ambassadeur bij VN zegt dat Gaddafi ‘genocide’ pleegt op zijn eigen bevolking.

Diverse bronnen:
911 facebookpagina

 1. 1

  Het eindspel.

  Ik vraag me wel af wie uiteindelijk de plaats van Qadafi inneemt en zegt: ik (of wij) hebben de macht nu in handen, het is over.
  Het leger is verdeeld, de oppositie bestaat uit een heleboel boze mensen maar geen organisatie. Ik zie niet in hoe Qadafi nog aan de macht kan blijven als hij zijn eigen bevolking bombardeert, maar zolang er mensen zijn die dit soort orders van hem aannemen is het ook nog niet klaar.

  We zullen het zien.

 2. 2

  Ja volgens mij zijn piloten standaard kolonel in de meeste luchtmachten, maar dat ze defecteerden naar Malta is zeker significant! Wat een helden!

 3. 4

  @2
  Huh?
  Meeste piloten zijn juist subalterne officieren.
  Hoofdofficieren zoals kolonels geven leiding aan Squadrons of vervullen staffuncties.

 4. 5

  Ah, nieuw draadje?
  Dabn mnaar even comment uit dander draad herhalen: via Al Jazeera vraagt een getuige uit Tripoli om internationale hulp. Misschien wordt dat de hoogste tijd nu? (twijfel, twijfel)

 5. 6

  Voor vrienden of familie:

  Al Jazeera: Dutch ISP provider XS4ALL has set up an internet dial-up for #Libya +31205350535 user / pass: xs4all

 6. 7

  Peter, met wat ik tot nu toe voorbij heb zien komen aan berichten moet het een ware slachting zijn.

  Beschietingen door tanks, helikopters, schepen, vliegtuigen, huurlingen, leger, noem het maar op.

 7. 10

  Despite others suggesting earlier that William Hague was off the mark in claiming that Muammar Gaddafi had fled to Venezuela, Libyan state television is now reporting that this is actually the case.

  It was attributed to the Libyan deputy foreign minister.

  Guardian.

 8. 12

  Als Khadaffi inderdaad in Venezuela zit (en misschien ook als dat niet het geval is), lijkt me dat de EU in ieder geval zijn best kan doen dat in Libië rond te bazuinen. Mij dunkt dat het leger niet op landgenoten blijft schieten voor een al gevluchte baas.

 9. 17

  Waarom Peter? Los van het feit dat het een prick 1st class is – strategisch is het toch veel te vroeg om met ontslagen van politici te beginnen?
  Dat had ofwel veel vroeger of mag net veel later gebeuren.

 10. 18

  @Crachat: tja, maar beetje dreigen is nooit weg, hè? Ik wordt ook altijd met ontslag bedreigd als ik niet tot bezinning kom, dus dacht ik dat het hier ook kan helpen.

 11. 19

  boeiend wat voor helikopters…ben vooral benieuwd wat dit voor de regio gaat betekenen. Amerika e.d. waren toch blij met deze dictator omdat er rust was in de regio?

 12. 20

  @19 : boeiend inzoverre dat het aangeeft dat de bron van 18:46 in ieder geval een beetje slordig is.

  Amerika e.d. waren overigens helemaal niet zo blij met deze dictator, vanwege akkefietjes als Lockerbie en die aanslag op die discotheek in Duitsland enzo. Wel werd het de laatste jaren wat beter omdat Khadafi bang was na Iraq aan de beurt te zullen zijn en zich daarom wat meer begon te gedragen.

 13. 21

  Toen waren zijn amazones nog vrolijk:

  Ik vraag me af hoe het zit met gezichtsverlies na deze wende, belangrijk in de regio. Decennia gebogen en nu gestrekt. Wellicht dat de eigen historische onderdanige rol in deze ontkend gaat worden door op de Westerlijke verderfelijke invloeden te wijzen..zou kunnen.

 14. 22

  @20: Weet van die periode hiervoor, maar dacht dat het beter was. Nu even wikipedia erbij gepakt en zie dat het meer normalisatie van relaties dan iets anders is ja.

 15. 24

  carlos, lijkt mij niet echt handig als het westen militair ingrijpt, ligt daar bij delen van de bevolking nogal erg gevoelig, leger van egypte walst ook over dat van libie heen als ze dat willen en ze hiertoe een mandaat krijgen

 16. 26

  sancties – dat zou wel het walgelijkste zijn wat andere landen konden doen nu. Sancties tegen zichzelf omdat ze tonnen wapens leverden?
  Die bevolking komt er, en liefst zonder hulp van buitenaf.
  Men houdt zich beter klaar om met een schone lei te beginnen.

  Goed, in deze omstandigheden, dat sommige EUlandjes indertijd meenden de EU haar opbouw te moeten stoppen vanwege verwende pluisredenen.
  Stel je voor, hadden we een daadkrachtige EU gehad die de nationalistische belangetjes oversteeg.

 17. 29

  Kom op, wij hadden toch de beste luchtmacht ter wereld? We zouden tenminste de aandacht van de Libische luchtmacht wat af kunnen leiden. Reken maar dat dat zich gaat terugbetalen. In het ergste geval hebben we een oorlog met een land waarvan het volk de regering niet steunt.

 18. 30

  het westen kan wel ff de luchtmacht uitschakelen zodat die hufter van een gadaffi geen burgers meer kan bombarderen maar zolang er daar nog westerse onderdanen zijn doen “wij” toch niks

 19. 32

  menschen, menschen.
  In een revolutie horen geen buitenlandse mogendheden, laat staan bombardementen door F16’s, kom zeg.

  Ketsman: ik denk dat je maar gewoon de Ramboreeks nog maar eens in de player moet duwen, qua fictie.

 20. 34

  Het is een beetje tit-for-tat, niks doen kan gezien worden als een misdaad, zeker na ons ‘gedoogverleden’ van het regiem. Je zou toch mogen verwachten dat die Rosenthal een hulpschreeuw van een volk niet zou kunnen negeren.

 21. 37

  Nou nee, militaire interventie is misschien het slechtste, maar een beetje jennen zoals Ketsman voorstelt kan toch geen kwaad? Beetje rondvliegen in dat luchtruim leidt ze af en kan de bevolking op de grond weer een stapje verder.

  Ik weet het ook niet, hoor. Dat van medische hulp en voedselhulp lijkt me wel een prima idee.

 22. 39

  @28: “if you don’t you’re next..”
  Denk dat als ze het wel doen ze ook sowieso aan de beurt zijn, lijkt er op dat een voor een alle regimes toch wel gaan vallen.
  Hopelijk komt er wat in de plaats wat de voedingsbodems voor Al-Quaida wegneemt ipv de terroristen met wapens bestrijd (Jemen)

 23. 40

  We weten niet wat er precies gebeurd allemaal, hoe erg het is. Maar als er inderdaad op grote schaal mensen dood geschoten worden mogen er wat mij betreft nu vliegtuigen heen. Aangezien de bevolking maar al te graag de macht over wil nemen, is een beetje afleiding wellicht genoeg. Liefst natuurlijk vanuit Egypte of Tunesië.

 24. 42

  Dames Heeren ook..later zal U gevraagd worden waar was u op dit scharniermoment.

  Mijn antwoord zal zijn..achter het tweet/blog/aljazeera scherm gekleefd.

  Mijn wallen streukel ik bijna over momenteel.

 25. 43

  Gruwelijke beelden is een ernstig understatement..wat mij betreft contraproductief, ik haak af na foto twee. Je hoeft niet alles te tonen, denk ik.

 26. 46

  Eh, :(Al Qaradawi: I am issuing a Fatwa now to kill Gaddafi. To any army soldier, to any man who can pull the trigger & kill this man to do so.

 27. 48

  Als die pokdalige panharing daadwerkelijk snikkend in de armen van Hugo is gevallen en het leger zich verder koest houdt zal het ontstane vacuüm (qua oppositie) na een gelukte machtswisseling zo mogelijk nog groter zijn dan die in Egypte. Hmm, Libië 9e op de lijst van meest olie exporterende landen (Italië b.v. importeert er 30%)…als ze met de hand op de oliekraan nou ook die Berlusconi eens mee koest konden krijgen.

  Maar dan wil ik w.s. teveel.
  Altijd al last van gehad.

 28. 49

  boeit mij die olieprijs, die zakt ooit wel weer en anders gaan we allemaal fijn aan de alternatieve energie….er gaan daar mensen dood!

 29. 50

  Gemaild naar NOS en RTL4 met de vraag of ze reguliere uitzending willen onderbreken voor nieuws uit Libië (naïef?), wegens de gloeiende vraag om hulp en aandacht uit Libië.
  Misschien kunnen meer mensen mailen. Al Jazeera heeft aangeboden dat andere media hun materiaal overnemen.
  Er komen u ook steeds meer beelden vrij die aangeven hoe gruwelijk het is, dus dat kan helpen.

 30. 53

  BBC:”One of the most active anti-Gaddafi tweeters, Libyan Dude, tweets: “Ok, more important than ever to say this I guess: We don’t want foreign (and western) intervention, only condemnation and humanit. aid”.”

 31. 54

  BBC news have been carrying an interview with Libya’s deputy ambassador to the UN. Ibrahim Omar Al Dabashi said Gaddafi’s government was carrying out a genocide:

  “The regime is killing whoever gets out to the street. He (Gaddafi) has his mercenaries everywhere on the streets and whenever any demonstrator appears they just kill them.”

 32. 55

  Ben doorgeefluik, als het niet goed is hoor ik het wel.

  “Two military planes sent to Benghazi have landed in military airport refusing to bomb!”

 33. 56

  Revolutie schmevolutie. Vliegtuigen & een armada er naartoe. Als je cynisch zou zijn zou je kunnen zeggen dat je daar nu krediet mee op kunt bouwen.

  Grappig dat al die Europese defensieapparaten uitsluitend ingezet worden als het te laat is of om er een 4000 km verderop een puinhoop van te maken.

 34. 58

  OT: Laten we dan wel afspreken dat we aan het eind van een/deze week van Bloodshed & Horror van Oman to Libië tot Yemen en weer terug een wat luchtiger uiteinde serveren anders trekken we het niet 24/7 revolutie houdt tenslotte niemand vol…

  Nieuwe bikinilijn van de zomer 2011 bijvoorbeeld

 35. 61

  We zullen geduld moeten hebben. Wat Europa kan doen is een signaal afgeven dat dictators – waarvan er nog genoeg zijn – niet zoals in Libie tot geweld moeten overgaan, dat in dat geval een enkeltje Den Haag wacht.

 36. 66

  Noname, ik kan alleen voor mezelf spreken, maar aan een doorgeefluik is naar mijn mening geen behoefte. Het nieuws volgen kunnen we ook op andere plekken. Het is hier geen Twitter waar alles overhaast geretweet moet worden.

  Parallax, de vraag is maar helemaal of (en hoeveel) goed je kan doen door nu halsoverkop de luchtmacht en marine erop af te sturen. Onze defensiemacht kennende kan dat ook best verkeerd uitpakken.

  Je lijkt de overwinning op Kadaffi te willen stelen om er “krediet” mee te winnen. Dat vind ik geen zuivere motivatie, en ik denk ook niet dat het ons in dank zal worden afgenomen. Geef hulp waar het kan maar vermijd de schijn dat je de boel daar over wil nemen.

  Het Westen komt weer eens met veel machtsvertoon “orde op zaken stellen”, dat kennen ze daar al en ze hebben er geen goede herinneringen aan.

 37. 67

  aljazeera: “Libyan city of Misratah, east of Tripoli, is latest to be attacked by airstrikes. Heavy artillery fire devastates buildings as tanks roll into the city, witnesses tell Al Jazeera.”

 38. 73

  cynic mode on/
  Nou Olav, het Westen is wellicht het best geschikt om de door hun geleverde wapens aan te vallen.
  Off/

  Nogmaals, de naïviteit om te dènken dat je de zaken daar niet in een afgrijselijke oorlog stort wanneer je even wat westers tuig laat overvliegen… het is nobel om ‘iets te willen doen’, maar als je zelfs als Libiër de klasse hebt om geen wapens op te nemen, als je als de gehele mediterrane wereld met miljoenen mensen stilzwijgend weet dat je revolutie pacifistisch zal zijn of anders niet …

 39. 76

  Je lijkt de overwinning op Kadaffi te willen stelen om er “krediet” mee te winnen. Dat vind ik geen zuivere motivatie, en ik denk ook niet dat het ons in dank zal worden afgenomen

  Niet vergeten het woordje ‘cynisch’ te lezen.

 40. 80

  Natuurlijk YP, de Pretorianse Wachters des Histories Aller Tijden zijn steeds aanwezig op hun ergst als de Mr Big eraan gaat. De rest van zulk een leger zijn gewoon de kneuzen die het geluk hadden bij de grootste werkgever in dienst te mogen. Die gaan nooit op hun broer schieten.

 41. 82

  Met hulp van beroepskillers uit Servië en andere huurlingen her-en-der uit Afrika vanonder een klapperboom geplukt Crachat…we zien de laatste stuiptrekkingen van alle Godfathers auf der welt.

  En dat is allemaal de schuld van twitter..

 42. 95

  Die echte authentiekelingen de overgebleven dinosaurissen uit de vorige eeuw: passe.

  Welk tuig dan de kop weer opsteekt? W.s. keurig in driedelig pak iedere morgen schijnheilig de kinderen een kusje, ogenschijnlijk niets-geen-spikkeltje-op-aan-te-merken…

  Nee, ik moest aan een scene uit Little Britain denken…aan het hek.

 43. 96

  Dit vind ik een hele vreemde: 22:50 “F16’s boven Libië gesignaleerd” (Libische luchtmacht heeft MiG’s)

  Waar komt dit bericht vandaan?

 44. 100

  @83: Kan ook met gijzelingsdoeleinden zijn. Zo kunnen buitenlanders Tripoli niet verlaten en zo lang ze in Libië zijn, zal men in het buitenland voorzichtig zijn.

 45. 104

  god-ver-domme!
  GODVERDOMME!!
  Het is dat het een heer betaamt om niet in fysieke woede uit te barsten, en al zeker niet na Volkert – maar wat dat ranzig stuk Mad denkt uit te moeten audiokotsen… ongelofelijk.

 46. 109

  @Crachàt, hoe erg je ook walgt van hun mening, het is precies dat, hun mening, niks meer, niks minder, niks om je druk over te maken mijn inziens.

 47. 110

  Ik hou me maar voor dat het kwaliteit blijft, niet dusdanig afgestompt te worden dat ik nog oprecht ontzet kan worden door een vertegenwoordiger van het volk, die denkt die te kunnen zeggen.

 48. 111

  @Crachàt, het is een EPér, ik voel me niet vertegenwoordigt door dat nep-parlement vol met pompeuze zakkenvullende hete lucht ballonnen.

 49. 113

  @Carlos, geen van de bovenstaande, je mag niet zomaar een no fly zone instellen, dat is een oorlogsdaad volgens het internationaal recht.

  Er zal dus geen enkel aan willen deelnemen, vermits er een verzoek voor zo’n zone komt van de huidige machthebbers.

 50. 115

  Kun je geen betere bronnen voor je nieuws gebruiken dan twitterberichten van mensen die iets op youtube of al jazeera hebben gezien, carlos?

 51. 121

  @Olav, oke ist ik niet.

  @116, de VS (en nog wat sattelietstaten van de VS) had(den) Iraq ten tijde van de 1ste golfoorlog al de oorlog verklaard, officieel was er tussen de 1ste en 2de golf oorlog geen vrede tussen de VS en Iraq, vandaar.

 52. 131

  Ondertussen spreidt ook de belangstelling voor Libië zich als een olievlek uit.
  – PvdA en GL roepen Rosenthal voor spoeddebat naar de Kamer. Hopelijk vragen ze ook om het opzxetten van medfische hukp en hulp bij het opvangen van vluchtelingen.
  – de NOS heeft nu ook links naar Al JAzeera’s livepstresm., Al JAzeera’s live blog, de twitteraccounts van hun MO-correspondent en de twee Libische twitteraars die wij ook al dagen volgen.
  – regionale media zetten nu ook live-blogs op hun site (BN/DeStem, de Stentor)
  – de Arabische Liga en de VN Veiligheidsraad heben vandaag spoedzittingen.
  – Eggypte en Tunesië rekenen op vluchtelingenstromen naar hun grensgebieden.
  – eerder bericht dat lcuhtruim boven Libië gesloten zou zijn, wordt weer teruggetrokken door Oostenrijk. Zij hebben al mensen weggehaald, Nederland wacht af, zegt der niet heen te kunnen omndat verkeerstoren in Tripoli onbemand is. Er zouden tuseen de 60 en 100 Nedrlanders in Libië zijn.

 53. 132

  Gelukkig wordt er niet militair ingegrepen door de EU of NAVO. Als de regeringsleiders iets hebben geleerd van de oorlog in Afghanistan is het dat militair ingrijpen buiten het eigen mandaatgebied uitermate impopulair is onder grote delen van de bevolking.
  En dat zij zich moeten beperken tot de verdediging van het eigen grondgebied, en zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van andere landen zolang die geen directe bedreiging voor onze veiligheid of stabiliteit vormen.

 54. 134

  @123 Dat is opbouwende kritiek Carlos, en als die je zo hard raakt dat je met een ban gaat dreigen: ga je gang. Maar jij bent toch diegene die een kwaliteitsweblog wilt? Zorg dan dat je goede bronnen gebruikt.

  Beetje absurd trouwens dat je mij met een ban bedreigt omdat ik kritiek heb op de bronnen bij je artikel terwijl de mensen die de genocide in bosnië goedpraten hier nog steeds rondlopen. Tel eens tot tien en bedenk je eens wie er hier nou verzuurd is?

  Dude, ik probeer alleen maar te helpen, omdat ik blij ben met een onafhankelijk Nederlands kwaliteitsblog :)

 55. 136

  @134
  Kan natuurlijk dat ze de genocide in Bosnië wel zeer eloquent goedpraten. En wie raakt er nou niet in een katzwijm van een welbespraakte apologeet.

 56. 137

  Trouwens, een Nederlands fregat (Hr. Ms. Tromp) is onderweg naar Libië om een eventuele evacuatie van landgenoten te bewerkstelligen mocht het luchtruim gesloten blijven (verwachte aankomsttijd ergens vrijdag), KDC-10 van de luchtmacht staat nog steeds op Eindhoven heb ik gehoord.

 57. 138

  @132: “En dat zij zich moeten beperken tot de verdediging van het eigen grondgebied, en zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van andere landen zolang die geen directe bedreiging voor onze veiligheid of stabiliteit vormen.”

  Ik begrijp dat je dus voor ingrijpen pleit, aangezien de ontwikkelingen in Libië een directe bedreiging voor de Europese veiligheid en stabiliteit vormen?

 58. 139

  @137
  Welke directe beveiliging voor de veiligheid en stabiliteit van de EU is er dan.
  Bootvluchtelingen kan je opvangen tot ze weer terug kunnen, als we om iedere prijsverhoging van olie en gas zouden ingrijpen zou het op-tempo van de NAVO nog stukken hoger liggen, dus ik zie niet in waarom dat nu opeens wel een bedreiging voor onze energie zekerheid zou zijn, en er zijn schepen en vliegtuigen onderweg om buitenlanders te evacueren.

  Verder zie ik geen directe bedreiging voor Europese veiligheid en stabiliteit.

  Wel voor die van Noord-Afrika, maar dat valt (nog) niet (meer) onder de verantwoordelijkheid van de EU.

 59. 140

  @138: Een ongecontroleerde stroom vluchtelingen zou de veiligheid en stabiliteit van Italië geen goed doen en een stilliggende olie/gas stroom vanuit Libië vormt een acuut probleem voor Zuid-Europa, het gaat daarbij niet om de prijs, maar om de beschikbaarheid. Bovendien wil het zover nog niet erg goed lukken met dat evacueren van buitenlanders.

  Daarnaast, als Gadaffi zich staande weet te houden, kunnen vluchtelingen niet terug (want dan zijn het terecht politieke vluchtelingen) en kun je er waarschijnlijk op korte termijn nog wel meer verwachten.

  Dat nog even los van het feit dat we hier met een potentiële humanitaire ramp te maken hebben aan de grens van de EU. Daarmee is er meer legitimatie om onze F16’s richting Tripoli te sturen dan richting Kunduz.

 60. 141

  @139
  Er is nu ook al sprake van ongecontroleerde stromen vluchtelingen naar de Canarische eilanden en Malta en Lampedusa, dat heeft nooit eerder de stabiliteit van de EU in gevaar gebracht.
  Als het argument is om een humanitaire ramp te voorkomen, ok, dan moet je ze zeker sturen, maar dat heeft geen direct effect op de stabiliteit en veiligheid van een continent aan de andere kant van de zee.

  Als de olie- en gas leveringen inderdaad cruciaal zijn voor Zuid-Europa dan is volgens mijn logica ingrijpen zeker de moeite waard.

  Maar ik ben niet bekend met de hoeveelheid olie en gas die van Libië naar Zuid-Europa gaat en hoe groot dit deel is op de totale olie- en gas consumptie en indirect energie-consumptie van Zuid Europa.

 61. 142

  @140: Nee, Gadaffi hield de stroom onder controle, dat is nu niet meer het geval. Daarnaast kun je nu ook nog eens vluchtelingen uit Libië zelf verwachten.

  Overigens hoor ik dat de oliekraan van Libië naar Italië net dicht is gedraaid. De export naar Italië bedroeg in 2009 425.000 vaten/dag (en nog eens anderhalf keer zoveel naar andere EU-landen). Dat komt neer op ongeveer een kwart van de Italiaanse consumptie.

 62. 144

  @141
  En 425.000 vaten per dag, maakt dat een deuk in de italiaanse consumptie die lastig is op te vangen?
  En daarom noemde ik ook nog expliciet het voorbeeld van de Canarische eilanden, omdat dat om stromen uit West-Afrika gaat, heeft Gaddafi daar niks mee te maken. Maar ook daar is voor zover ik weet geen gevaar voor de Spaanse en Europese stabiliteit ontstaan door de grote vluchtelingen stromen die eens in de tijd landen tussen de zonnende toeristen.

 63. 145

  @143: “Maar ook daar is voor zover ik weet geen gevaar voor de Spaanse en Europese stabiliteit ontstaan door de grote vluchtelingen stromen die eens in de tijd landen tussen de zonnende toeristen.”

  Goh, dan leef jij in een ander Europa dan ik. Ik leef in een Europa waar ik in vele landen politici hoor roepen dat we overspoeld worden door een tsunami immigranten. Politici die daarmee veel stemmen scoren en zelfs in Nederland effectief invloed op de regering uitvoeren. Een Europa dat daardoor de laatste paar jaar ernstig gedestabiliseerd is.

 64. 146

  @144
  Een Europa dat, in jou optiek, gedestabiliseerd dus is door politieke overwegingen, niet de vluchtelingen stromen zelf.
  Dus moeten we dan maar F-16s op de Europese regeringen afsturen, als zij een gevaar zijn voor de Europese stabiliteit.

 65. 147

  @146: Je begrijpt toch ook wel dat zodra er echt grote stromen vluchtelingen deze kant op komen, zulke politici alleen maar meer bodem vinden om Europa te destabiliseren?

 66. 148

  @147
  Dat zal wel kunnen, maar daarmee is de vluchtelingenstroom nog niet de oorzaak van destabilisatie. Als de politici er namelijk niet xenofobisch op reageren is er verder geen probleem, duizenden vluchtelingen kunnen we als het rijkste continent op aarde wel aan.
  De oorzaak van de, door jou genoemde, destabilisatie vindt dan plaats door de politici die hun gal spuien.

 67. 164

  @Yevgeny Podorkin | 21 February 2011 | 22:38
  Met hulp van beroepskillers uit Servië en andere huurlingen …..]]]Je praat zoals je bent… blijkbaar van jou IQ ,kan men ook niet meer verwachten.. 

 68. 167

  Ah! Het draadje is weer opgepakt.
  De title ‘Chaos in Libië’ kan nu welk vervangen worden door ‘Chaos in Den Haag’. Gaat mevrouw B. nu wel of niet naar Oman? Gaat Rosenthal nu wel of niet fier tegen de militaire manoeuvres van de V.S. in? Gaat Rutte nog zeggen dat het in belang van de steun voior zijn kabinet is, dat we morgen tegen Gadaffi stemmen?

  En wanneer valt die man nou eens? In de regio lijkt-ie ondertussen een inspirerend voorbeeld te zijn voor Oman, Iran en Jemen.

 69. 169

  Ik visualiseer, zo scherp omschreven door Peter in 167, mijn eerste gedachte. Wie/wat/scharnierpunt is de strange attractor in “hemels”naam.

 70. 174

  Ik heb zo’n vaag vermoeden @Peter.

  Tahrir al-Wasilah, indeed..als men maar gelukkig is vind ik het prima..maar wie ben ik

  ps: ik moet erkennen dat er niet zo veel personen mijn wartaal kunnen ontcijferen..maar jij wel..*hoed af neemt*

 71. 175

  De president van Jemen verklaart de arabische onrust: media managed from a room in Tel Aviv led by the White House.
  Tsss, moet ’s nadenken of dit dan de eerste samenzwering is waar ik achter kan staan?

  @larie: zet hoed maar weer op, zag een wiki over die attractors en tja, fantasie deed de rest.