“Als de AID langskomt, geeft de portier aan iedereen een bepaalde code door. Dan weten we al hoe laat het is.” Volgens hem gaat de productie bij een controle omlaag van 650 naar vierhonderd varkens per uur. “Hoe sneller varkens door de productieband gaan, hoe beter. Dan verdien je meer” (AGD)
Ja, ook slachterijen beduvelen de boel en men is verbaasd dat dit gebeurt. Sterker nog, er zijn ook ambtenaren bij betrokken. Nee? Ja! Maar gelukkig worden we in gerustgesteld door het hoofd van de vleessectorbranchevereniging. Echt, als het voorkwam dan had hij het geweten, en hij wist van niets. Waterdichte redenering. Phew, gelukkig maar. Stel je voor dat varkens levend de machinerie ingaan.
Het begint me op te vallen dat er bij dit soort zaken – of het nou gaat om bouw, vlees of iets anders – nooit een vertegenwoordiger opstaat die gewoon zegt er niks van te weten maar dat het tot op de bodem zal worden uitgezocht en dat alle betrokken ambtenaren zullen worden ontslagen. Je mag van mij best ontkennen dat je er iets van af weet, maar ontkennen dat het gebeurt maakt per definitie verdacht wat mij betreft.
Reacties (4)
Jaja, die vleesverwerkende industrie. Ze maken maar wat graag reclame voor zichzelf:
http://www.koelman.com/brandbrieven/archief/2003/06/koelman_mailt_k.html
Was toch al breed bekend dat dit soort ondernemingen boter op het hoofd hebben? En dan is het altijd ontkennen en snel lobbyen bij de politieke vertegenwoordigers die ze in de Kamer hebben.
De Nma en Aid (e.d.) klagen voortdurend over onderbezetting en lage budgetten. Dat is niet toevallig.
Daar is toch ook zo’n woord voor waar nooit iets van terecht komt ? Zelfregulering van de branche of zoiets. Staat op 3 na “professionaliteit van de branche” en “imago van de branche”. Vul maar wat in bij de branche.
Tja, hoe kan je óóit die laakbare feiten constateren als men in een regio de AID- ambtenaren na verloop van tijd onvermijdelijk allemaal persoonlijk kent en al van verre ziet aankomen? Of die meesnoepen uit de welgevulde smeergeldruif, het ambtenarensalarisje beu. Je kan je (eigen) controleurs gaan controleren.
Maar dan constatéért een vers aankomend AID- ambtenaartje o.i.d. in zijn enthousiasme misstanden? Constateren is 1, straffen door hoge boetes uit te vaardigen lijkt de enige optie. Bij structureel regels aan de laars lappen is sluiten geen optie anders komt de voedselvoorziening in het geding. En dat weten ze, lachen ze om, boetes.
Gaat veel geld om in die sector. Zéker bij hen die varkens met de pistool op de kop dwingen vet te groeien, snelsnel in vrachtwagens proppen en de fabriek intrappen alwaar zij binnen no-time in tweeën gespleten aan een haak hangend, nog nauwelijks de laatste adem uitgeblazen. Terwijl een boer die met liefde voor het vak zijn beestjes nauwgezet volgens de regeltjes nog een ordentelijk bestaan biedt maar met moeite kan overleven.
De sector zélf zal schoon schip moeten maken maar…afijn, zie hierboven. Verder kan een under-cover journalist misstanden openbaren en de consument heel hard met de neus op de feiten drukken.
Anders iemand werkzaam in zo’n slachterij die zijn snaveltje opendoet tegen de vakbond:
“Hij staat dus 2 kippen te hard hè, dat daar geen misverstanden over bestaan.”
Héle enge tafereeltjes dan.