Oorlogsmonument geruimd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is een paar weken geleden een oorlogsmonument weggehaald. Het monument, een kruis, herinnerde aan de executie van een vader en zoon door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De reden dat het kruis is weggehaald is dat er op die locatie momenteel gebouwd wordt. In overleg met Joodse en Marrokaanse organisaties, die het kruis storend vonden wegens het Christelijke karakter is besloten het monument nadat de bebouwing is voltooid te vervangen door een algemeen monument dat de goedkeuring van alle bevolkingsgroepen heeft.

Sorry? Gaan we nu onze geschiedenis verloochenen omdat een paar allochtonenorganisaties zich storen aan een kruis? Terug dat monument, en snel een beetje!

Reacties (34)

#1 Packet Storm

Ik vind dit echt zo ongelooflijk fout.

Wat mij betreft mogen ze dan ook die Joods begraafplaats ruimen tegenover paleis Noordeinde. Ik als Christen stoor mij namelijk ontzettend aan die patserige begraafplaats.

Lekker algemene nietszeggende bordjes erboven. Vooral geen religieuze tekens erboven.

Lang leve de eenheidsworst!!!

 • Volgende discussie
#2 Joost

Misschien moeten we één standaard monument ontwerpen waarbij iedereen alles kan herdenken. Met een tekst als: “Gedenkt alles wat er te gedenken valt”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Packet Storm

Ja, maar hoe zit het nou met de mensen die juist niet aan hun slechte ervaringen herinnerd willen worden??

Die kwetsen we daar weer mee!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Dan doen we ondergrondse monumenten die, uiteraard na een waarschuwing zodat de mensen die het niet willen zien zich uit de voeten kunnen maken, na een druk op een knop tijdelijk bovengronds komen.

Ik stel verder monument-vrije ruimtes voor, monumentgedoogzones en speciale ruimtes waar monumenten zonder problemen kunnen staan. Met afzuiginstallatie om de negatieve sfeer die er meestal bij monumenten heerst te verwijderen.

Op elk monument dient een disclaimer te worden aangebracht in de trand van: “Waarschuwing, monumenten kunnen depressies veroorzaken”, en “Monumenten kunnen onverdraagzaamheid in de hand werken”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jogy

Het schiet weer helemaal door. Een monument is een monument en als je hieraan gehoor geeft, kun je het beste alles afbreken.

Als je hier wilt wonen moet je ook gewoon omgaan met de wereld zoals die hier tot stand is gekomen. We eisen toch ook niet dat we alle moskees, synagoges en kerken gaan afbreken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Kerken moet je dan laten staan. Die horen bij onsch cultureel erfgoed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

Ik vind dat je met dit bericht de fout in gaat Spuyt.

Volgens het bericht dat je linkt is het juist ONDUIDELIJK of het kruis voor een geexecuteerde vader en zoon was. De indruk bestaat juist dat het een ALGEMEEN monument was. En tsja, ze gaan er nu eenmaal een moskee bouwen, dus ik kan me er wel iets bij voorstellen dat ze dat kruis niet op hun terrein willen.

We zullen er wel een beetje aan moeten wennen, maar dit land zal steeds minder een christelijk land zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

Ho TT, nu ga je te ver.

Het monument is wel degelijk bedoeld “voor de gevallenen”, het staat er sinds kort na de oorlog. Rara voor welke gevallenen het bedoeld is. Daarnaast staat het monument – toevallig – op de plek waar twee mensen zijn geexecuteerd. Rara voor wie dat monument er staat. Dat het monument misschien ooit een privé-initiatief was doet er nu niet toe (sinds wanneer heeft de staat het alleenrecht op monumenten)

Die meneer die zegt dat zegt dat de “indruk bestaat” probeert alleen het geheel recht te praten.

En TSJA, ze gaan er een moskee bouwen? Sorry? Wij zijn tolerant genoeg zodat zij een gigantische moskee kunnen bouwen en als tegenprestatie moeten wij een kruis dat precies 0,25 vierkante meter grond in beslag neemt verwijderen?

Respect en tolerantie moet van twee kanten komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jogy

Dat had ik niet gelezen. Dat het een momument moet blijven is wel duidelijk ook al komt er een moskee.

Dat we een minder christelijk landje worden is al een tijdje gaande, maar dat betekent niet dat we aan alles moeten toegeven. Dat monument stond er en dat hoor je te respecteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Mark

@Spuyt:

1) wat jij allemaal noemt staat niet in het bericht. De feiten die je noemt zijn dus voor mij iig geen feiten. Dat die man het slechts “goed praat” is jouw mening, maar is mij niet duidelijk. Geen anders een betere link.

2) het is me ook niet duidelijk waar dat kruis nou precies staat. Als dat op het terrein van die toekomstige Moskee is kan ik me voorstellen dat ze het er niet willen hebben. Dan hadden “wij” maar geen toestemming moeten geven om precies DAAR een moskee neer te zetten.

3) als het karakter van een wijk verandert (alleen maar moslims) dan valt het te begrijpen dat ze niet op christelijke symbolen zitten te wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

1) Dat staat niet in het bericht omdat het niet bekend is.

Maar iedereen kan één en één bij elkaar optellen. Dat monument stond daar voor die twee mensen (toeval bestaat, maar zoveel toeval niet).

Die man zegt dat “de indruk bestaat”. Zijn uitspraak heeft minder kracht dan mijn uitspraak omdat ik mijn “indruk” onderbouw. Waar heeft hij zijn gegevens vandaan?

2) Additionele informatie (video). Het staat op een plek die als de moskee klaar is gewoon weer in gebruik kan worden genomen voor dit monument. Dus het gaat er niet om dat dat kruis midden in een moskee zou komen te staan.

3) Respect voor een minderheid hoort in een democratie thuis. Anders kunnen we het homomonument ook wel weghalen, want in die wijk wonen toch ook 90% hetero’s? Gewoon een non-argument.

Nog meer informatie: Het NIOD is hier ook tegen(video).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk.

Ik stel als nieuw monument een ronde koepel voor met rondom en stuk of 40 patrijspoorten; voor iedere maffe religie een.
Aantal patrijspoorten kan varieren met de waan van de dag.
Ieder raampje krijg z’n eigen monument.
Boven op de koepel moet een standbeeld van erasmus komen en wel zo ontzettend groot dat hij humaan kijkend over alle domme tempeltjes van de stad heenkijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mark

@Henk die is goed :-) Lof der zotheid staat nog steeds op mijn te lezen lijst. Maar ondertussen zitten we toch met al die religies…

@Spuyt:

1) ik mag dus wel anders optellen dan jij. Je moet wel feit en mening scheiden in je bericht. Het staat iig niet goed als jij A zegt terwijl het bericht waarnaar je linkt B zegt.

2) Ik heb de video gekeken tot het moment dat ze naar de basisschool gaan. Er wordt niet gezegd dat het buiten het moskee terrein is

3) we gaan nu toch na die cartoonwars niet eens allemaal de hardliner zitten uithangen he? De 4-5 Mei comitees zitten nu ook Moslims en Joden in, we herdenken het samen, en die zijn nu eenmaal niet zo christelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Mark

Overigens niet netjes dat dat ding zomaar verdwijnt. Maar is die verzetsheld (en anderen) dan niet bij de 4-5 mei comitees betrokken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joost

1) Dat mag, alleen is mijn optelling op meer gebaseerd. Daarnaast trek ik mijn conclusies uit het gegeven artikel en het videostukje. Ik categoriseer het stukje onder “opinie”. Dat betekent dat ik de informatie uit een gelinkt stuk interpreteer. Dat ik een opmerking uit het artikel naast mij neerleg als onzin is mijn goed recht. Jij hoeft me hierover niet terecht te wijzen.

2) Men spreekt over het vervangen van het monument door iets nieuws, wat impliceert dat de ruimte er is en blijft.

3) Nee. Maar ik verwacht van moslims in Nederland respect voor Christelijke symbolen, net zoals ik respect heb voor hun symbolen.
Hiermee laten ze indirect blijken geen respect te hebben voor Nederland (en haar geschiedenis). Dat laatste is het punt van mijn hele betoog.

Als je wilt zeggen dat het afdrukken van een cartoon in een krant equivalent is aan het weg laten halen van iets in een openbare ruimte, dat er 50 jaar heeft gestaan en een symbool is van onze vrijheid dan zit je mijns inziens fout.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Packet Storm

Dus als het religieuze karakter van een wijk veranderd is het toegestaan om religieus getinte monumenten te verwijderen.

Dus de taliban was eigenlijk heel vooruitstrevend bezig toen ze alle buddha beelden opblies in afghanistan?

Zullen we met de GC crew Hunebedden gaan ruimen in het oosten van het land??? Die gebieden zijn al heel lang Christelijk, en ik denk dat er weinig protest tegen is ;)

In alle gevallen vind ik het onzin. Een monument ruimen kan altijd besproken worden, maar geef gewoon een duidelijke, goede reden. Dat het Christelijke element storend is bewijst gewoon dat je niet tolerant bent. Roomse, Joodse of Islamitische tekens storen mij toch ook niet? (eerste post over die begraafplaats was natuurlijk sarcastisch bedoeld)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Joost

Nou, nu je het zegt, ik erger mij al jaren aan die plasplekken graffiti-plaatsen hunebedden. Zullen we ze na de dutch bloggies awards even gaan bewerken met het één en ander?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk.

@ Think Tank
Zet dit bij je bookmarks en elke dag een paar badzijden:
http://www.dbnl.nl/tekst/eras001lofd01/eras001lofd01_003.htm
NB.
Hij had ook nog iets met humanisme van doen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jogy

Heren GC’s: ik wens u veel plezier bij het bekladden van hunebedden is Oost-Nederland! Die staan daar namelijk niet!

Er zijn 54 nog bestaande hunebedden in Nederland, waarvan er 52 in Drenthe staan en 2 in Groningen. Eerder waren er meer, maar die zijn uit zichzelf verdwenen of opgeruimd.

Nog ter info: hunebedden hebben niets met het christendom van doen. Die dingen stonden er al voordat Jesus over het water rende.

Valt me toch wel een beetje tegen van jullie …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joost

Hunebedden hadden wel degelijk een religieus karakter. Echter, De omgeving is veranderd en is Christelijk geworden. Vandaar dat we de hunebedden weg willen halen :-)

En sinds wanneer is val drenthe niet meer onder oost Nederland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Mark

@Henk: hmmmm… mijn oud-nederlandsch is een beetje roestig…

Maar dattie toevallig wat met het humanisme te maken heeft stond me nog wel ergens bij ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Packet Storm

Euhm Jogy…
Als ik een Hunebed wil zien moet ik toch echt naar het oosten toe hoor (nou vooruit, noord-oosten).

En het klopt dat hunebedden niet christelijk zijn, vandaar dat ze weg moeten.

Valt me toch een beetje tegen van je ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Jogy

Drenthe is geen oost-Nederland, het behoord net als Groningen, Friesland en de kop van Overijssel tot Noord-Nederland. Daarin heb je natuurlijk ook een westelijk en oostelijk deel, maar noord staat daarvoor.

De meeste hunebedden zijn op de Hondsrug die vanaf Drenthe richting het centrum van Groningen het landschap doorklieft, te vinden.

De hunebedden stammen van ongeveer 5000 jaar geleden en hebben inderdaad in zijn geheel niets met het christendom van doen.

PS wat valt je tegen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Joost

@TT: Erasmus? Was dat niet iets met een brug?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Packet Storm

Wow, Jogy, wat heb jij met hunebedden en Noord-Nederland???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Jogy

@PS:

Heel simpel, van huis uit ben ik historicus en ik in woon in NN. De eerste de beste hunebed ligt ongeveer 12 km van mijn huis :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Joost

Noord-Oost Nederland, toch? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Jogy

Idd, hunebedden liggen in Noord en Noord-Oost Nederland. En dat is voor jullie een aardig eindje rijden :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Joost

Misschien moeten we de hunebeddenvernietiging dan maar uitbesteden aan onze lokale redactie :-)

PS: Stuur jij de semtex even op?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Packet Storm

U Vraagt...Alstu

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Joost

Wow! Hij terroriseert de layout!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Jogy

Idd, we mogen wel oppassen dat hij GC niet opblaast.

Maar dat blokje, daar krijg ik geen hunebed mee plat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Packet Storm

Het is maar net wat je erin stopt jogy, het is maar net wat je erin stopt ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Jogy

Nou je stopt er niet zoveel in, meer er onder PS :-)

 • Vorige discussie