Ook rechts niet meer onschuldig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Naast Noorwegen is er nog een groep die zijn onschuld verloren heeft: de rechtse boys & girls die moord en doodslag zonder blikken of blozen in de schoenen schuiven van ‘dé islam’ of ‘dé linksen’, maar die – nu het een rechtsdragende mafkees was die in Noorwegen moordde – roepen dat hij een eenzame gek was die in het geheel niet in verband mag worden gebracht van enig rechtsdragend denken.

‘Welkom bij de club mensen, hoe voelt het nu?’, denk ik al een paar dagen als ik zo’n rechtse Van Dam of Jensma verontwaardigd hoor krijsen. Een Afshin Ellian hier en een Pamela Geller in de VS die op bizarre wijze islam alsnog de schuld in de schoenen proberen te schuiven, een verzameling Fox News-commentatoren die glashard ontkennen dat Breivik een Christen was, hoewel de Noor in zijn geschifte boekwerk van 1500 pagina’s kristalhelder maakt dat hij zichzelf als een Christen beschouwt, en wel van de militante soort. (Ter vergelijking: de jongste versie van de King James-bijbel telt 1888 pagina’s.) En wat zeggen deze mensen dan eigenlijk? Als christen mag je wel haten, je mag alleen niet schieten? Ik kan mij zeer wel voorstellen dat er mensen zullen zijn voor wie het maar een klein stapje is van ‘haten’ naar ‘schieten’. Sterker nog…

Oneindig veel intelligentere mensen hebben al op veel betere manieren gewezen op deze idiote tegenstrijdigheden. Jon Stewart en Stephen ‘Truthiness’ Colbert op onnavolgbare wijze op TV, columnisten als Andrew Serwer in hun stukken.

Het punt is dat bepaalde rechtsdragende lui niet willen toegeven dat gestoorde idioten van moslim- of linksradicale zijde precies dat zijn: gestoorde eenlingen, of individuen die lekker gestoord met elkaar zijn en andere mensen opblazen. Want zodra ze dat doen, kunnen ze niet dé islam of hét socialisme de schuld geven. Nee, de gekken moeten gelinked worden aan een ideologie, anders komen de vijandbeelden op losse schroeven te staan. Volkert van der Graaf móest worden gelinked aan ‘links’ en iedere gestoorde haatbaard met een bommenriem móet vereenzelvigd worden met ‘dé islam’.

Andersom willen de dames en heren nu niet Anders Breivik linken aan hún anti-islamitische- en/of anti-linkse ideologieën. Want zij weten als geen ander wat er dan gebeurt: hun ideologie komt in de hoek te staan waar de kritische klappen vallen.

Dus: Breivik was een eenling en rechtse ideologen (Wilders hier, Geller en Beck in de States, en noem de dames & heren maar op) hebben hem nergens toe gedreven, hebben zelfs geen ‘sfeer gecreëerd’, etcetera. Prima. Maar dan schuurt er wel iets. Want als dat zo is, waarom blijft ‘links’ dan mede-verantwoordelijk voor de moord op Fortuyn door de eenzame gek Volkert van der Graaf?

Hier zou ik toch graag een antwoord op hebben van rechtsdragend Nederland. Want dat verschil wil ik heel graag begrijpen.
[kaj]

Reacties zijn uitgeschakeld