Ook over Keulen kan de NOS maar geen relevant nieuws brengen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - Het was woensdagavond weer raak. In een reportage over de aanrandingen bij het treinstation in Keulen opperde verslaggever Kysia Hekster dat de Duitsers zich af beginnen te vragen of de vluchtelingenproblematiek in de hand gehouden kan worden: schaffen wir das? Zonder duidelijke feiten te geven over de herkomst van de daders – Noord-Afrikanen – of over de totale hoeveelheid aanrandingsincidenten met vluchtelingen – volgens een Duitse onderzoeker is er een ‘trend’ wat betreft ‘jonge mannen onder de 30’–, was de suggestie helder: jonge mannelijke vluchtelingen zijn een gevaar voor Westerse vrouwen.

Het is angstige berichtgeving die alleen een dienst bewijst aan Pegida en de PVV. En dat zou eens beter moeten.

Het basisprincipe is eenvoudig: een goede nieuwsorganisatie presenteert feiten die mensen zouden moeten weten. We zouden raar opkijken als Rob Trip ons ging onderhouden over zijn liefdesrelaties, of als Rik van de Westerlaken een uitzending zou wijden aan zijn passie voor irissen. Die informatie is irrelevant voor het leven van de kijker – zij wil elke dag op de hoogte gesteld worden van de belangrijke zaken.

Nou zijn we het geregeld oneens over het gewicht van bepaalde kennis. Voor mij is bijna alle sportberichtgeving totaal irrelevant – ik zou slechts op de hoogte gesteld willen worden van klimhalnieuws. Maar voor sommige mensen is het wel en wee van Ajax hun wel en wee. Kiezen welk nieuws je brengt is dus een morele keuze: je verkiest bepaalde interesses en belangen boven andere, op basis van een opvatting over wat voor de meeste mensen het belangrijkste is. Dat is allemaal heel ingewikkeld.

Maar soms is het echt niet moeilijk. Het weer gaat ons bijvoorbeeld allemaal aan. De dreiging van een atoombom gaat ons allemaal aan. Verkiezingen gaan ons allemaal aan. En de vluchtelingencrisis gaat ons ook allemaal aan.

Terug naar het treinstation in Keulen. Wat mensen vooral willen weten is of lijf en leden wel veilig zijn voor vluchtelingen. Dat is overduidelijk de relevante informatie die we naar aanleiding van Keulen nodig hebben. Maar precies die informatie geeft de NOS niet.

Het incident in Keulen zou de directe aanleiding moeten zijn voor een uitgebreid verslag over mogelijke wandaden door vluchtelingen – afgezet tegen aanrandingen gepleegd door alle andere mensen en met specifieke informatie over de situatie in Nederland. Maar ze komen niet verder dan een Duitse journalist en een Duitse onderzoeker te citeren, die beide geen stevig onderbouwd verhaal vertellen. Dat is spijtig, want zonder die context weten we niet waar we aan toe zijn. En weten we dus ook niet of de zorgen van Pegida terecht zijn.

In plaats daarvan grossiert de NOS in het langzaam uitspitten van incidenten. Zo krijgen we iedere dag wat meer informatie over Keulen – er waren volgens plaatselijke politie Syrische vluchtelingen bij betrokken – maar mogen we zelf fantaseren hoe groot de problemen zijn. Geen wonder dat er mensen rondlopen met een vertekend wereldbeeld.

Stel je eens voor dat we met zijn allen de brandweer zijn. We hebben genoeg capaciteit om bijna alle branden te blussen en beschikken over enthousiast en ervaren personeel. We hebben ook een knaap aangesteld die de alarmtelefoon bemant – onze vriend NOS. NOS doet regelmatig het volgende: hij rent de hal in en krijst enorm hard ‘BRAND’, ‘BRAND’! NOS draait vervolgens rond als een bezetene, trekt zijn haren uit, schudt mensen door elkaar en verdwijnt.

We weten nu dat er ergens brand is en dat dat erg is. Maar niemand weet of de brand door kan slaan naar andere huizen of hoe nieuwe branden effectief kunnen worden voorkomen. Niemand weet hoeveel mannen en wagens er gestuurd moeten worden. En dan raakt de brandweer weleens in paniek. Sommigen verstijven van angst en weigeren dienst. Sommigen gaan huizen blussen die niet in de brand staan. En sommigen stuiten op een echte brand en merken dat ze ineens de mankracht missen om op te treden.

Ongetwijfeld gaat de vergelijking ergens mank. En de ernst van de Keulse misstanden mag niet onderschat worden. Maar sommige problemen worden niet veroorzaakt door onze ingewikkelde samenleving. Sommige problemen ontstaan door een povere informatievoorziening.

Dit artikel van Jurriën Hamer verscheen eerder op Bij Nader Inzien.

Reacties (78)

#1 sum

Kysia Hekster was ook er onder de indruk van die misdaadverslaggever die alles voor de camera van de NOS verzon. Kysia kwam superlatieven tekort om deze man op te hemelen zodat er niet getwijfeld mag worden over zijn onzin.

 • Volgende discussie
#2 6822

En weten we dus ook niet of de zorgen van Pegida terecht zijn.

Pegida heeft geen zorgen. Pegida heeft een extreemrechtse agenda die ze denken te kunnen doordrukken door het aanwakkeren van zorgen bij anderen. Massahysterie is niets anders dan het zeer effectief inzetten van spiegelneuronen.
Alle verkrachters op de brandstapel? Prima, maar dan wel Pegida gebruiken als aanmaakblokjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Terug naar het treinstation in Keulen. Wat mensen vooral willen weten is of lijf en leden wel veilig zijn voor vluchtelingen. Dat is overduidelijk de relevante informatie die we naar aanleiding van Keulen nodig hebben. Maar precies die informatie geeft de NOS niet.

Hier wordt de boodschapper weer eens neergesabeld. Hoe kan de NOS correcte informatie verschaffen als men in Keulen de boel aan elkaar liegt? De Duitse overheid heeft gefaald en dit falen heeft men aanvankelijk geprobeerd te verdoezelen.

In plaats daarvan grossiert de NOS in het langzaam uitspitten van incidenten. Zo krijgen we iedere dag wat meer informatie over Keulen – er waren volgens plaatselijke politie Syrische vluchtelingen bij betrokken – maar mogen we zelf fantaseren hoe groot de problemen zijn.

Hoe kan het ook anders? Na het aanvankelijke ontkennen van de politieleiding begonnen betrokken politie ambtenaren uit de school te klappen. Aangerande vrouwen begonnen hun verhaal te vertellen in de media. Na het aanvankelijke ontkennen dat er Syrische vluchtelingen bij betrokken zouden zijn komen er nu verhalen los dat er al in de bewuste nacht Syrische vluchtelingen staande zijn gehouden. Doch of deze dan weer bij de berovingen/aanrandingen betrokken zijn geweest wordt niet duidelijk.

Resumerend: door de totaal incapabele houding van (de Duitse) overheid en politie is er een warrig verhaal vol met mist opgetrokken. Er is een tekort aan politie geweest, want deze was nodig elders in Duitsland. Waarom? Om de vluchtelingenstroom te regelen. (Althans, zo luidt nu de lezing. Wellicht is het inmiddels al weer anders)

Maar ook hier wordt de boodschapper weer gehekeld (de NOS).
De achterliggende processen doen er niet toe? En gaan we dan over een x aantal tijd verbaasd zijn dat populistisch rechts zo’ n enorme omvang heeft? Ik zou bijna zeggen: we verdienen niet beter. De niet-populistische politiek is totaal onmachtig. Zowel in het presenteren van oplossingen als in het verslag doen van de waarheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mario

@3

Hoe kan de NOS correcte informatie verschaffen als men in Keulen de boel aan elkaar liegt?

Het was allang bekend dat er meerdere nationaliteiten op enige wijze bij betrokken zijn, evengoed ging NOS rustig verder met ‘het warûh duh vluchtelingûh’.

Dus, hoezo correcte informatie? Dit los van de leugens van types als Wollaarts, die telkenmale blijk geeft van het willen dat het om ‘zullie’ gaat.

@2
Eens

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

Het journaal van woensdag. Het is intussen zaterdag…
Alles bij deze affaire lijkt met drie dagen vertraging door te komen, het jaar begint traag.

Enfin: feit is dat men woensdag nog niet veel meer had dat op een context leek dan de aannames van de twee geïnterviewden.
De zaak Keulen valt in twee subschandalen uiteen: onduidelijkheid over Art und Wesen van de daders en hoe de politie(k) ermee omgaat dat ze daar niet mee om heeft kunnen gaan.
Waar de stellingen van Oliver Köhler nagetrokken kunnen worden (En volgens de politievakbondsman is men met zulks bezig), is het Rijnland bestuurlijk vooralsnog een cascade van doofpotgeruchten, uitglijders op persconferenties, geweigerde reserve-eenheden, een afgetreden hoofdcommissaris en gemok onder het volk omdat de eerste arrestanten alweer los lopen terwijl de aangiftes nog binnenstromen en men niet eens schijnt te weten wat er nou precies is gebeurd.

Het basisprincipe is eenvoudig: een goede nieuwsorganisatie presenteert feiten die mensen zouden moeten weten.

Ook in Duitsland lijkt de nieuwsvoorziening gebrekkig te functioneren. Je krijgt de indruk dat degene die bepaalt wat we zouden moeten weten een agenda heeft. Een prachtige voedingsbodem voor complottheorieën.

Daarbij lijkt het geen incident meer te zijn, want soortgelijke taferelen hebben zich in meerdere steden afgespeeld, tot in Helsinki aan toe. Dat wijst op een verdomd goede internationale organisatie, of een cultureel fenomeen.
Er valt dus nog genoeg uit te pluizen. Misschien ‘schafft jemand das’ en komt hier wel die onderste steen boven. Liefst vóór de Fasching.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 McLovin

@3: “Hier wordt de boodschapper weer eens neergesabeld. Hoe kan de NOS correcte informatie verschaffen als men in Keulen de boel aan elkaar liegt? ” Nu heb ik zelf geen journalistieke opleiding genoten maar wellicht is dat nu juist de taak van journaille; zelf “de waarheid” onderzoeken en niet enkel klakkeloos de PR officier van de overheden nakletsen…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Cerridwen

@6: Dat hebben de journalisten ook gedaan, anders hadden we nu niets geweten over wat er in Keulen is gebeurd. Alleen de uitkomst daarvan bevalt blijkbaar niet.

Het heeft mij persoonlijk onaangenaam verrast hoe groot het aandeel van asielzoekers hierin is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lutine

@6

De NOS (of andere nieuwsbronnen) geven weer wat deze of gene voorlichter zegt. Als politiechef Wolfgang Albers zegt dat de nieuwjaarsnacht rustig is verlopen, wat kan een nieuwsbron dan anders naar buiten brengen? Naderhand komen er dan allerlei getuigen in het nieuws die een andere lezing er op na houden.

Nu volg ik niet specifiek de NOS, maar hoe had het anders kunnen gaan? Journalisten zijn gaan twijfelen aan de lezing van de Keulse politie en toen ging de beerput open. Het is juist te danken aan de media dat we i.i.g. nog een glimp van wat er zich heeft afgespeeld te horen krijgen. Want het is nu klip en klaar duidelijk dat er iets onder het tapijt geschoven diende te worden. En gezien de getuigenverklaringen kunnen we wel raden wat. Politiefunctionarissen spreken over toestanden die ze in hun carriere nog niet zijn tegengekomen. Het zijn toch echt de media die dit bloot leggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@7

Ik vind dit artikel van Jurriën Hamer verbazingwekkend. Hij jammert over de povere informatievoorziening. Maar het is de Duitse overheid die die povere informatie heeft gegeven. Ik zie geen enkele vraagstelling naar het waarom. Ik kan dan ook niet anders dan de conclusie trekken dat dit artikel bedoeld is om de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om gaat. Namelijk: waarom is er zo ontzettend gelogen en gedraaid in deze kwestie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

@6:
Juist!!!

Al zouden ze, als ze dan zo nodig toch “groot moeten uitpakken”, maar vermelden dat ze het waarheidsgehalte niet op waarde kunnen schatten en hun berichtgeving op de waan van de dag berust.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 ed

Zelfs youtube doet het beter dan de NOS

The 2015 New Years Eve Attacks in #Cologne

https://www.youtube.com/watch?v=WJCLSZm4-LA

Sexuelleübergriffe in Köln

https://www.youtube.com/watch?v=IKGOQo97kBU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 MrOoijer (Jan van Rongen)

Lang genuanceerd en compleet verhaal –

http://www.spiegel.de/international/germany/cologne-attacks-trigger-raw-debate-on-immigration-in-germany-a-1071175.html

Er zijn inmiddels zoveel geruchten, fake berichten, fake videos en -foto’s in omloop, er is nog zoveel niet duidelijk, etc. Dus wat “relevant” is kan de NOS nog helemaal niet zelf vaststellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Co Stuifbergen

@12: Bedankt, interessante link.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Micowoco

Goed artikel:
http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=26329
[img]http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/wp-content/uploads/2016/01/160107-munchen-500×500.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 ed

@14: Ik vind alleen de plaatjes leuk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 ed

@12: De NOS kan maar beter een voorbeeld nemen aan de UK (= soort van kuifje in rusland ) :
http://www.bbc.com/news/world-europe-35271171

ter vergelijking :
http://nos.nl/artikel/2079494-cdu-wil-criminele-asielzoekers-sneller-uitzetten.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 ed

@12: Soort van spiegeltje-spiegeltje aan de wand ,wie is het mooiste van het land website ..
De voorzitter van de EU in Brussel :
Wat kunnen we doen ? Rutten vertelde gisteravond op tv dat hij nooit een voorstander is geweest van een multiculturele integratiesamenleving in Europa zoals die ontstaan is in de jaren 80 . Hij is meer iemand van ” the clash of cultures” . Rutte is een voorstander van Concurrentie tussen sociale minderheden (vandaar zijn steun voor het huidige vluchtelingenbeleid ) .
M.Rutte is een neo-liberaal die het grenzeloos beleid binnen de EU net zo lang wil doorvoeren tot het crasht .En dat dan als het ff kan met nog een beetje meer vuurwerk want dan kan hij wetten doorvoeren op de privacy die anders niet doorgevoerd zouden kunnen worden .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 vander F

Tja dat krijg je als je elke immigrant politiek correct omtovert tot asielzoeker.
Laat 30% van de bijna miljoen immigranten Syriers zijn,
die andere 70% loopt nu, visum en ID vrij door Europa, geen hond die weet waar iedereen vandaan komt en die gasten weten dat, komen veelal uit Noord Afrika hier de boel een beetje verzieken.
Getuige een agent die beschreef hoe iemand z’n ID papieren voor z’n neus verscheurde met de opmerking ‘morgen haal ik gewoon weer nieuwe’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 ed

Ieder voordeel heeft zijn nadeel ,maar de voordelen van dit Europees wanbeleid wat betreft Vluchtelingen zijn wel weer groter voor een bepaalde rechts extremistische neo liberale groepering waar rutte toe behoort .Mochten hier mensen zijn die PVV willen stemmen in 2017 ,dan is mijn verwachting dat ze alleen maar een Wilders /Rutten regering als beloning krijgen .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 ed

@18: Voorzitter Rutte van Brussel waait met iedere wind mee . Hij is vandaag neutraal , morgen is hij rechts , maar overmorgen is hij zelf een vluchteling die toevlucht zoekt tot de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 IPMan

Get valt me zwaar tegen van sargasso dat het eerste artikel over Keulen 8 dagen na dato is en gaat over de berichtgeving over Keulen. Laten we vooral doorgaan de achterlijke cultuur van machismo en bull shit religie die den grondslag ligt aan deze beschamende gebeurtenis niet te benoemen. Het ontken gedrag van fatsoenlijke nensen is pas echt koren op de molen van de nieuwe fascisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Henk van S tot S

@21:
Dergelijke dingen zijn wel aan meer religies toevertrouwd:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-231-koorknapen-regensburg-misbruikt~a4221168/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Le Redoutable

De NOS is terughoudend met het brengen van dit nieuws omdat zij aan een zelfde soort politiek correcte zelfcensuur doen als de Duitse pers. Daarbij komt dat de Duitse overheid er alles aan doet om een rookgordijn op te trekken om te verduisteren dat zij het niet geschafft hebben. Angela Merkel, met haar DDR achtergrond, zou toch moeten weten dat die strategie eens door de mand valt.

Qua feiten; Op dit moment zijn er 32 verdachten, waarvan er 22 asielzoeker zijn en de rest vrijwel allemaal eerdere immigranten van Arabische herkomst. Dat is op zich al uitermate relevant nieuws, maar wellicht nog belangrijker is de hele doofpot affaire die daarbij aan het licht komt. Er komt nu naar buiten dat Noord Afrikaanse criminelen eigenlijk al jaren de Duitse binnensteden terroriseren. Nieuwe immigranten blijken zich daar naadloos bij aan te sluiten met de verse asielpapieren nog op zak.

Je kan dat allemaal wel krampachtig proberen te verzwijgen en te bagatelliseren, maar de enige die je daarmee helpt zijn juist de Pediga’s en de PVV’s. Niet de aangerande slachtoffers en ook niet de mensen die daadwerkelijk vluchteling zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Prediker

De Duitse overheid heeft gefaald en dit falen heeft men aanvankelijk geprobeerd te verdoezelen.

Vermakelijk hoe Lutine ons in #3 weer trakteert op een en al stelligheid, waar hij een aantal weken terug nog bij hoog en bij laag volhield dat de waarheid niet bestond, dat we elk voor ons maar bij stukjes en beetjes een beeld van de werkelijkheid trachten te construeren, en dat hij zich dat inzicht dat – ver voor Rob Wijnberg – na lang zoeken en diep denken eigen had gemaakt.

Nou, blijkbaar valt dat laatste nogal tegen. Want als puntje bij paaltje komt praat meneertje precies eender als al die simpele stakkers die denken dat ze de waarheid kunnen kennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@24

Het zit je nog steeds dwars he;-) ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 beugwant

@23: Met diezelfde DDR-achtergrond kan Merkel ook weten hoelang je een façade op kunt houden. Maar ze zal wel zich dan wel ervan bewust moeten zijn dat de uitvoerende macht zich niet eeuwig op de kop laat schijten.
De Sylvesternacht is ingegaan met een terreurdreiging. Echte bommen en kalasjnikovs bleven gelukkig uit en in die zin kun je stellen dat de jaarwisseling rustig is verlopen, maar die (aanvankelijke) officiële lezing bleek een paar dienders toch te gortig en vervolgens is dat bekend geworden wat je toch niet onder de pet kunt houden; steeds meer slachtoffers overwinnen hun schaamte waardoor nu het aantal aangiften de vierhonderd nadert.
En dan hebben we de andere steden, van Zürich tot Helsinki nog niet eens gehad.
Het zal niet in een vloek en een scheet tot stand komen, maar een compleet overzicht van deze toestanden kan nog interessante materie opleveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Mario

@26

In etwa 40 Prozent der Fälle ermitteln die Kriminalbeamten demnach unter anderem wegen Sexualstraftaten.

Niet bijna 400, dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Nietingelogd

@23: Merkel is sowieso ongeloofwaardig: 5 jaar geleden zei ze dat de multiculturele samenleving mislukt is. Vorig jaar heeft ze al 1 miljoen mensen binnen laten. Maar het komt haar nu wel goed uit want de levensstandaard van de gemiddelde Duitser (en Nederlander) zal flink omlaag gaan door alle extra kosten en zo kan ze de Euro nog even rekken. Daarom is het ook helemaal niet erg dat Oost Europa geen vluchtelingen wil opnemen, daar hoeft de levensstandaard van de gemiddelde burger niet omlaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 børkbørkbørk

Dit maakt de zaak er niet beter op: ook in Bielefeld, toch een klein, provinciaals stadje, waren er dergelijke problemen met honderden mannen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Lutine

@29

Naar ik begrijp is er in Duitsland een heftig debat gaande n.a.v. de kwestie ‘Keulen’. Merkel heeft steeds gezegd dat alles wel goed zou komen, maar die is nu in zwaar politiek weer beland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Mario

@29
De toekomstige feiten zullen het e.e.a. uitwijzen, echter kunnen er twee verschillende zaken meespelen.

1.) massahysterie
2.) leugens

Wat massahysterie aangaat, hebben we hier in Nederland een nogal heftige gebeurtenis meegemaakt. Jaren geleden.
http://www.ipt-forensics.com/journal/volume1/j1_1_6.htm
Dit gaat over ‘een clown’ in Oude Pekela, die enorm veel kinderen misbruikt zou hebben.

Wat leugens aangaat, er zijn helaas meerdere voorbeelden van hoe “islamcritici” beweren aangerand/ verkracht te zijn door moslims, wat later gelogen bleek te zijn. Dit overigens los van het volgende:
https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/debunked-zionist-and-islamophobic-libel-rape-epidemic-muslims-norway
http://www.loonwatch.com/2013/04/the-islamophobes-latest-fantasy-rape-fatwa/

Laat er geen enkel misverstand over bestaan. Aanranding/ verkrachting IS gruwelijk. En ik hoop oprecht dat vrouw noch man dit ooit nog zal overkomen. Dit mag gewoon niet (meer) gebeuren. En ik wil op geen enkele wijze hetgeen nu speelt bagatelliseren. Evengoed kijk ik niet weg van wat tevens mogelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Lutine

http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-justitie-minister-denkt-dat-keulen-was-georganiseerd~a4221869/

Bild am Sonntag zegt vertrouwelijke politiegegevens te hebben ingezien, waaruit blijkt dat de daders op sociale media opriepen om naar Keulen te komen.

De minister waarschuwt ervoor de schuld in de schoenen van alle migranten te schuiven. ‘Op basis van afkomst bepalen of iemand geneigd is misdrijven te plegen, vind ik gevaarlijk. Natuurlijk zijn er onder de meer dan een miljoen asielzoekers ook criminelen.

De minister trapt een open deur in. Natuurlijk kan de schuld niet in de schoenen van alle migranten geschoven worden. Waar ik wel benieuwd naar ben is of het idd waar is dat de daders in georganiseerd verband aanrandingen en verkrachtingen hebben gepleegd. Dat is een vorm van openbare intimidatie die we niet kennen in deze omvang. Maar of we dat via de reguliere kanalen horen is nog maar de vraag. Tot dusver is Albers de kop van Jut. Maar de burgemeester maakt nou ook niet bepaald een sterke indruk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Lutine

@33

Iedereen is nu uit op ‘vertrouwelijke informatie’. Hetgeen een gevolg is van het onder de pet houden. Wat zit er allemaal nog onder de pet? De zaak sleept inmiddels al weer een week aan en de ‘spin offs’ zijn niet aan te slepen.

Wat zou er gebeurd zijn als de politie op nieuwjaarsdag al volledige opening van zaken had gegeven met de mededeling om de daders met alle mogelijke inspanning op te sporen? Het zou zomaar kunnen dat het dan nu al geen nieuwsitem meer was….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Henk van S tot S

Misschien nog een poosje afwachten, totdat er wat meer duidelijkheid is?
Dat scheelt een hoop “waan van de dag”, giswerk en nodeloos commentaar.
Verder:
Van harte eens met vooral de laatste alinea van #31

Ook vind ik het apart dat er in den lande zo goed als geen reacties te vinden zijn op het geen ik aanhaalde in #22

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 ed

Terwijl Rutte eergisteren nog beweerde dat hij niet geloofd in de multiculturele samenleving komt hij nu in Buitenhof met dit :
“Dit kabinet zal moeten laten zien dat we de aantallen omlaag brengen en een succes maken van het integreren van de mensen die er al zijn .”

Dit kabinet Rutten gaat in 1 jaar tijd laten zien (want dan komen er nieuwe verkiezingen aan) dat het 50 000 moslims gaat integreren .

Ik zou zo zeggen Minister kijk deze analyses eens :
https://youtu.be/jkfRkR1Pqag
Vraag aan merkel :
https://youtu.be/Z2xI9uh0H38

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Joop

@36.

Rutte en Merkel volgens sargasso niet. Dus je zal het anders moeten proberen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Sjors van Beek

@0: Wat een treurig miskleunend verhaal zeg.

Journalistiek gaat op de eerste plaats over feiten.
De feiten?
Vele tientallen, zo niet honderden jonge mannen van mediterrane / Arabische / islamitische afkomst hebben op diverse plaatsen in Duitsland op één specifiek tijdstip Westerse vrouwen seksueel geïntimeerd, lastig gevallen, betast, aangerand en soms nog erger. Details over die feiten komen bij brokjes naar buiten.
Mensen hebben op de eerste plaats behoefte aan de feiten. Niet per se aan “een uitgebreid verslag over mogelijke wandaden door vluchtelingen – afgezet tegen aanrandingen gepleegd door alle andere mensen en met specifieke informatie over de situatie in Nederland” (citaat auteur).

Hadden we bij de berichten over misbruik in de katholieke kerk ook urgent behoefte aan een verslag ‘afgezet tegen misbruik in de islamitische wereld’? Nee hè?

Het meten met twee maten hier is op het lachwekkende af. En dat Sargasso, anders toch altijd zo tuk op berichten over moslims en integratie, eerst 8 dagen zwijgt en dan met dit misbaksel komt, zegt – inderdaad, @21 – eigenlijk alles. Altijd haantje de voorste als Pegida of PVV iets lelijks over immigranten of moslims zeggen. Nu een volle week met de mond vol tanden – en dan dit. Poeh poeh…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Lutine

@38

De titel had dus moeten zijn: Ook over Keulen kan Sargasso maar geen relevant nieuws brengen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Frank789

@38: Van een krant e.d. verwacht ik dat ze (snel) vrijwel al het nieuws brengen en eventueel duiden of zelfs becommentariëren.

Is dat ook het doel dat Sargasso zich stelt? Ik kan dat niet in ‘over Sargasso’ terugvinden.
Sargasso lijkt me eerder een nogal los collectief van bloggers, en als geen der bloggers zin heeft ‘Keulen’ te bespreken en geen reaguurder een zinnig stuk indient, dan komt het hier niet ter sprake. Wat is daar zo erg aan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 analist

@3: kwaakte jij laatst niet iets over dat je de experts moet geloven en dat je als leek zelf geen conclusies kan trekken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Lutine

@41

De experts in deze kwestie zijn de aangerande vrouwen en de betrokken politie ambtenaren…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Mario

…hebben op diverse plaatsen in Duitsland op één specifiek tijdstip Westerse vrouwen seksueel geïntimeerd, lastig gevallen, betast, aangerand en soms nog erger.

http://www.demorgen.be/buitenland/-dansbendes-verdacht-van-aanrandingen-in-duitsland-ba36d7dc/

In Duitsland spitst het gerechtelijk onderzoek naar de massa- aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen en andere steden zich toe op leden van zogeheten ‘dansbendes’.

Dat zijn rondtrekkende dadergroepen van ontwortelde jongeren die de voorbije jaren duizenden slachtoffers met ongewenst lichamelijk contact hebben afgeleid om hen vervolgens te beroven.

Verder leesvoer voor je, Sjors:
https://www.vice.com/nl/read/duitsland-heeft-de-verkrachtingscultuur-niet-gemporteerd-die-was-er-altijd-al-293

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Lutine

@43

Ik lees daar het “maar hunnie doen het ook” argument. Er is echter wel een verschil of je als vrouw bewust naar het Oktoberfest gaat met de wetenschap dat daar aangerand wordt.

Of dat je je als vrouw nietsvermoedend je in de publieke ruimte begeeft en omsingeld wordt door hitsige mannen die je penetreren. En met machteloze politie er bij…

Natuurlijk verkrachten autochtone Duitsers ook. Daar is geen nieuws bij. Dat wat er nieuw is, is dat vrouwen in de publieke ruimte worden omsingeld en aangerand dan wel gepenetreerd.
En niet als incidentje, maar met een massale aanwezigheid.

Al die relativeringen doen geen recht aan het recht van vrouwen om zich vrij te kunnen bewegen in de publieke ruimte. Zij kunnen de keuze maken om het Oktoberfest aan zich voorbij te laten gaan. Maar moeten zij ook maar de keuze maken om zo veel mogelijk de publieke ruimte te vermijden? En als het dan toch moet maar vermomd als moslima? Of gewoon maar niet zo kinderachtig doen en gelaten ondergaan hoe men vingers in je steekt? Risico van het vrouw-zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Mario

@44

Aanranding is aanranding.

Er is echter wel een verschil…

Of dat je je als vrouw…

Al die relativeringen…

Er bestaan duidingen voor hetgeen je (weer eens) toont. Maar goed, ik had je al op de negeerstand staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 analist

@42: Het slachtoffer als expert? Hoe kan een individueel slachtoffer nou weten wat de totale omvang en samenstelling van de dadergroep van de groepsaanranding was? Idem voor de betrokken agenten.

Het is opvallend dat je hier weigert te luisteren naar de autoriteiten: namelijk de politie- en politieke top.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 analist

Er is echter wel een verschil of je als vrouw bewust naar het Oktoberfest gaat met de wetenschap dat daar aangerand wordt.

ehmm.. wil misschien even editen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 analist

@46: Dank voor de link. Al meteen een pareltje,

Maar hoe reageerden de rechts-conservatieven toen? De mannen die dat soort dingen deden waren uitzonderingen, en hun aanrandingen en beledigingen gewoon onbegrepen pogingen tot flirten waar vrouwen niet zo over moesten zeuren, maar die ze moesten zien als een compliment. Uiteindelijk is het toch hun eigen schuld; moeten die vrouwen zich maar niet zo uitdagend kleden en gedragen.

dacht meteen aan #44, en zijn vergoeilijking van aanranding op het oktoberfest. crypto-fascisten als voorvechters van vrouwenrechten: het moet echt niet gekker worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Lutine

@47

Het is opvallend dat je hier weigert te luisteren naar de autoriteiten: namelijk de politie- en politieke top.

Je bedoelt de politietop die op nieuwjaarsdag meldde dat de jaarwisseling rustig was verlopen? En de politieke top (burgemeester) die ook niet bleek te weten wat er in haar stad gebeurd was?

Nee, daar heb ik idd niet zo veel vertrouwen in;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Frank789

@47: We hebben geluisterd naar onze ministers van justitie die een bonnetje van 5 miljoen niet konden vinden of herinneren of een professor ontsloegen slechts op basis van een RTL-hetze.

Als de politie eerst een Pakistaanse verkrachtersgroep niet aanpakt en zelfs verzwijgt (UK) of Arabische aanranders niet aanpakt en zelfs verzwijgt (DE), waarom zouden we ze nu wél gaan geloven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Lutine

Beste Duitse vrouwen,
Wij zijn mannen uit Syrië en vluchtelingen die in het afgelopen jaar in Köthen zijn aangekomen. Enkelen van ons zijn hier met familieleden, anderen zonder. Wij willen jullie zeggen dat wij ons schamen voor de weerzinwekkende, onmenselijke dingen die op Oudejaarsavond in Keulen hebben plaatsgevonden.
Wij werden hier in Köthen op een zeer mooie en hartelijke manier welkom geheten. Wij zijn zeer blij en dankbaar dat we een toevlucht en vrede hebben gevonden. Veel van de mensen die ons helpen en ondersteunen zijn Duitse vrouwen. Voor ons zijn de Duitse vrouwen als zusters, tantes, moeders en dochters. Voor ons is het vanzelfsprekend ze met groot respect te behandelen en wij geloven dat het in noodgevallen onze plicht is ze tegen aanranders te beschermen.
Nu, na de gebeurtenissen in Keulen, vrezen wij dat de Duitsers en vooral de vrouwen bang voor ons zijn. Wees alstublieft niet bang. Wij zijn hier, omdat we in vrede willen leven en niet om iemand schade te berokkenen of angst aan te jagen.
Wij bedanken alle mensen in Duitsland en vooral de vele helpers die ons hier hebben ondersteund en ons hebben begroet. Wat in Keulen is gebeurd, toont niet het ware Syrische volk. Die aanranders in Keulen zijn misdadigers. Wij hopen dat jullie ons begrijpen en wensen jullie het beste en vooral de slachtoffers in Keulen.
Met dankbaarheid,
vluchtelingen in Köthen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Olav

@52: Zelf verzonnen? Zo nee: bronvermelding a.u.b.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 6822

Trouwens, @Lutine:
Wat je in #44 beweert, gaat werkelijk alle perken te buiten.

Analist wijst daar twee keer op, maar verder lijkt niemand het te zien of zicht er aan te storen. Bizar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 su

@55 Ik vond het een nogal overduidelijke geval van foot in mouth. Het sprak voor zich.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 6822

@56: Je bedoelt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 su

Dat je sommige dingen voor zichzelf moet laten spreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 6822

@58: Valt me zwaar bij deze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Lutine

@55

Ik neem Analist niet erg serieus met zijn frame. Verder sta ik nog steeds achter mijn tekst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 su

@59 Vandaar dat je er wat van zei. Ik zou Lutine gewoon niet serieus nemen als gesprekspartner in deze. Blijkbaar ziet hij zijn eigen hypocresie niet eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 6822

@61: Niet serieus nemen is één ding. Hier kreeg ik jeukende vuisten van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Lutine

@62

Je weet hoe ik over geweld denk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 su

@63 Blijkbaar keur je het goed gezien je aanranding bij de Oktoberfest beschouwt als kultur. Aanranding is een vorm van geweld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 Lutine

@64

Begrijpend lezen is niet aan je besteed. Een vrouw -of wie dan ook- kan de keuze maken om het Oktoberfest niet te bezoeken.
Ik heb zelf mijn leven lang vermeden om plekken te bezoeken die om geweld bekend staan. En dat is tot op heden succesvol gebleken.

Jij leest iets wat uit je eigen geest vandaan komt. (dat ik aanranding als kultur beschouw) Dat zegt iets over jou….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 6822

@65:

plekken (………..) die om geweld bekend staan

Oh, je bedoelt massale oud en nieuw feesten. Nou snap ik je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 Lutine

@66

Ik denk dat bij de komende jaarwisseling vrouwen zich wel zullen bedenken om zich op plaatsen zoals Keulen te begeven.

Maar ik ben blij dat je eindelijk gaat begrijpen. Kennelijk wil de ernst van de zaak maar niet tot je doordringen. Rechten van vrouwen zijn voor veel Sargasso reageerders in het geheel niet belangrijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 su

@65

Een vrouw -of wie dan ook- kan de keuze maken om het Oktoberfest niet te bezoeken.

En daarmee bagataliseer je de seksuele geweld gepleegd op een oktoberfest, een vrouw kan het immers verwachten en dus is het haar eigen schuld als ze zich er toch begeeft. Dat is de logische gevolgtrekking van wat je schrijft. En daarmee laat je glashard zien dat de zaak Keulen voor jou niet om seksuele geweld gaat, maar om afkomst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 Lutine

@68

Je laat alleen maar je eigen denkwereld zien, SU.
Maar introspectie is niet aan je besteed vrees ik.
Dat heb ik al eerder vastgesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 Frank789

@68: [ En daarmee bagataliseer je de seksuele geweld gepleegd op een oktoberfest, een vrouw kan het immers verwachten en dus is het haar eigen schuld als ze zich er toch begeeft. ]

Doe toch niet zo idioot.
Ik had als burger het volste recht ELKE straat in Amsterdam door te lopen en als ik dan beroofd werd was het niet mijn schuld. Maar je denkt toch niet serieus dat ik met die instelling in de jaren ’70 ’s nachts over de Zeedijk ging paraderen? Alsof er om de 3 meter een agent stond? Ik was realist en keek wel beter uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 su

Heb je het tegen jezelf, Lutine? Je bent er ook op gewezen door Mario, analist en 6822. Ik denk dat jij degene die een broodnodige portie introspectie nodig heeft. Lekker aanranding goedpraten en vervolgens de de vermoorde onschuld spelen, je moet het maar durven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 6822

@ Lutine. Ik ga even wat zgn ad hominem regeltjes schenden:

Werkelijk, er is niemand hier op dit forum die zo inconsistent in zijn/haar mening is als jij.
Vanaf het begin heb ik er op gewezen dat de kern van de zaak de aanranding/verkrachting is. En dat die wat mij betreft hard mogen worden aangepakt. (Nog niet duidelijk genoeg? Zo dan: voor mij gelden mensenrechten niet meer voor verkrachters.) Maar jij beschuldigt mij er nu van, samen met ineens de goegemeente van sargassoreaguurders, dat vrouwenrechten niet op onze agenda staan? Ben je van de beren besnuffeld, of wat is er met je?

Jij blijft maar tegengestelde dingen beweren. Prediker heeft je daar al op gewezen, su heeft je daar al op gewezen, Mario heeft je daar al op gewezen, analist heeft je daar al op gewezen en ikzelf heb ook een duit in het zakje gedaan.
Ondertussen blijf jij een soort morele superioriteit uitstralen die werkelijk nergens op gestoeld is. Ook daar ben je in veel eerdere discussies al op gewezen.

Kan allemaal hoor, vrijheid van meningsuiting houdt ook in dat je om de haverklap volslagen tegengestelde zaken mag beweren. Wat er vervelend aan is, is dat discussiëren onmogelijk wordt.

Wat er onoverkomelijk aan is geworden, voor wat mij betreft althans, is het feit dat jij inderdaad, su zegt dat heel goed en bondig, een argument gebruikt, dat de armlengte van de Keulense burgermoeder exponentieel overtreft, daar waar het Oktoberfest betreft. Weg blijven bij een festiviteit waarvan bekend is dat daar aangerand wordt, maakt iemand die wel gaat een eigen schuld dikke bult gevalletje.
Blijf dan ook weg van oud en nieuw.
Blijf uit de disco.
Blijf uit de kroeg.
Blijf uit de auto.
Blijf van de straat af.
Ga van internet af.
Sluit je telefoon af.
Blijf uit de trein en ander openbaar vervoer.
Neem ontslag.
Sluit je op, maar dan in je eentje, niet met familie of bekenden.
Anders is het eigen schuld, dikke bult.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 Mario

Projectie is jou niet vreemd, Lutine.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 su

@70 Dus de serveersters van de oktoberfest moeten de aanrandingen maar lijdzaam ondergaan? Ze hebben immers de knaken nodig. Jezusgodskolere wat een stel mysogine rechtse bokkenlullen hier weer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 Frank789

@74: [ Dus de serveersters van de oktoberfest moeten de aanrandingen maar lijdzaam ondergaan? ]

Weer zo’n ongelooflijke stropop. Niks “dus… Niemand zegt dat, niemand schrijft dat, die shit maak jij er van. Ga eens normaal discussiëren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 Lutine

@72

En jij wilt serieus dat ik op ad hominem in ga? Ik heb het gisteren tegen iemand anders geschreven. Laat je niet provoceren. Dus dat ga ik zelf ook niet doen. Op redelijke reacties ben ik bereid in te gaan. Niemand staat op negeer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 Lutine

@73

We nemen allemaal de wereld waar zoals we zelf zijn, Mario.
Dat principe doorgrond ik. Zo geven we allemaal een inkijkje in onszelf middels de reacties. Iemand kan nog zulke mooie progressieve overtuigingen hier schrijven. Maar als we dieper op de zaak in gaan komt de ware aard naar boven. Ik geef niks om overtuigingen. Mensen met overtuigingen spelen iemand anders dan ze werkelijk zijn. Veiligheid voor vrouwen blijkt dan opeens niet zo’ n issue te zijn voor die ‘progressieve mensen’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Mario

Veiligheid voor vrouwen blijkt dan opeens niet zo’ n issue te zijn voor die ‘progressieve mensen’.

https://en.wikipedia.org/wiki/Q.E.D.

Veel leesplezier.

 • Vorige discussie