Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zoals de voetballers van het Nederlands elftal na afloop van de Nederland-Ierland in de middencirkel moesten blijven wachten, leverde uitermate fascinerende televisie op. Een groepje multimiljonairs die een beetje besmuikt grassprietjes aan het tellen waren in afwachting van wat komen ging. Het deed nog het meest denken aan een groepje pubers die zich verzamelen voordat het schoolfeestje begint. Toen Frans Bauer, de jofele leraar gymnastiek, zingend de aula betrad was het beeld compleet. De jongens keken een beetje quasistoer voor zich uit (vd Sar) of gingen geintjes in elkaars oor fluisteren (vHooijdonk bij vNistelrooij). Ik ga echt niet dansen op deze muziek, joh.

Ook typisch voor pubers is dat zij niets willen aannemen van de eigen ouders, maar bij een vriendje op bezoek worden alle beleefdheidsvormen in acht genomen. Dat lijkt wel wat op het gedrag van Nistelrooy die in Engeland de ene na de andere bal er in kegelt en Seedorf die een heel team draagt in de Serie A, terwijl het beide heren in Oranje opvallend anders vergaat. Al sinds 1988 breekt iedereen zich het hoofd erover, waarom verbleken die indivuduele genieen in dienst van hun vaderland opeens?

Hebben de opvoeders het soms verkeerd gedaan? De media en toeschouwers verwachten elke keer het allerhoogste van hun oranjespruiten. Met aanvallend ingesteld combinatievoetbal, en uiteraard de bekende bezieling, moet elke keer het toernooi gewonnen worden. En als het even tegenzit dan zijn de reprimandes niet van de lucht. De miljonairs vinden dat zij veel kritiek niet meer hoeven pikken, ze zijn toch oud genoeg? Gisteren liep Seedorf ook weer weg toen een journalist hem vroeg hoe dat nou zat met het opeisen van die plek. Zulk gedrag vind ook ik ongepast (ik riep naar de TV “kom onmiddelijk terug en geef antwoord!”), maar in andere gevallen heb ik wel enigzins met de voetballers te doen. Bijvoorbeeld tijdens het WK in Frankrijk toen Jan Mulder in Villa BvD keer op keer briesend Jaap Stam als watje afserveerde. Stam had namelijk tegen een journalist gezegd dat als zijn vrouw zou bevallen, hij in een eventuele halve finale verstek zou laten gaan. Natuurlijk, een Mulder moet zoiets kunnen zeggen en een voetballer moet daar tegen kunnen. Maar de wijze waarop deze Mulder de show zat te stelen door de belangrijke verdediger af te zeiken deed mij afvragen of hij de rollen niet omdraaide. Het leek alsof hij in de veronderstelling verkeerde dat zijn aandeel in de kampioensrace belangrijker was dan die van de jongens op het veld. Nog bemoeizuchtiger was Henk Spaan’s canard over het feestje dat de voetballers bezochten na een verloren wedstrijd. Zich intellectueel voordoende voetbalkenners a la Mulder zijn er zoveel in Nederland en die zijn dermate toonaangevend, dat het contrast met de veelheid aan platte sportjournalistiek in het buitenland erg groot is. De puber op kamers pikt in zijn ouderlijk huis niet meer dezelfde betutteling die hem in zijn middelbare schooltijd ten deel viel.

Nuja, de rol van de media en toeschouwers zal ook weer niet zo groot zijn, maar als een van de zestien miljoen opvoeders van de jongens die naar Portugal afreizen, blijf ik toch piekeren of wij niet ergens wat verkeerd hebben gedaan. Bij Patrick’s karakter was het wellicht onvermijdelijk dat het, na zo te zijn verwend, nooit meer helemaal goed zal komen. Maar waarom zei Frank ooit liever met Barcelona de Champions League te winnen dan het EK met Oranje? En hoe komt het toch dat het allergrootste talent Dennis al tijden niet meer wil langskomen? Misschien heeft het wel te maken met een gebrek aan chauvinisme, op zich iets wat ze van huis uit hebben meegekregen. Moet dit dan worden gecompenseerd met extra zakgeld? Ach welnee, laten we erkennen dat ze op eigen benen moeten staan. Het is tijd om hen los te laten om straks onderuitgezakt met een biertje en een zak chips (in feestelijke oranje verpakking) er het beste van te hopen.

0

Reacties (16)

#1 Carlos

Volgens mij zijn nederlanders juist wel heel erg chauvinistisch? Als ik zo’n oranje straat zie met een tekst op de ramen “Wij staan achter oranje” dan denk ik, hoe kan je dat nou zeggen?!

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Maar eigenlijk zeg je dus dat we de sportjournalistiek (tijdelijk) moeten afschaffen? Of gewoon net doen of het EK er niet is, lekker de komende weken alleen maar darten en karten uitzenden. En dan achteraf op Schiphol aan onze jongens vragen: “zeg hoe ging het?”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 bicat

Puik lappie tekst, mark. Sinds het verscheiden van JNB bent u mijn Sargasso-favoriet. Of u daar blij mee moet zijn is een andere vraag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 mark

@Carlos:
Nederlanders hebben een vreemd soort chauvinisme dat ten dele bestaat uit de trots dat we juist helemaal niet chauvinistisch (het in de socio-onlogische literatuur nauwelijks onderzochte ‘paradoxaal chauvinisme’). Maar die voetballers kunnen dat nooit begrijpen.
Ik pleit ook niet voor het afschaffen van voetbal”journalistiek” (ik wil ook mijn tv-uren maken de komende tijd), maar ik wil er wel achter komen hoe het nou komt dat Nederlandse voetballers niet met trots of met plezier voor Nederland uitkomen.

@bicat:
Ach welja, danks. Favoriet is altijd leuk om te zijn, al besef ik hoe tijdelijk deze positie is en hoe afhankelijk van het wegblijven van een Sargasso-logger die op welbespraakte edoch zuigende wijze bv. de misdaden van Bush afzwakt….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 drBanner

Zitten 11 voetballers bij de dokter…


“Dokter dokter! We hebben een oranje lul.”
“Echt waar” zegt de dokter, “daar heb ik nog nooit van gehoord – Inspectie!”
En inderdaad, knal oranje. De dokter stelt een paar standaard vragen:
“Overtrained?” – nee niet echt.
“Zwaar speel schema gehad?” – nee niet echt.
“Nandrolon?” – nee niet echt.
Geeft allemaal weinig opheldering.
D: “Hoe lang hebben jullie dit eigenlijk al?”
11: “Sinds die verloren halve finale”
D: “En wat doen jullie zoal de hele dag sindsdien?”
11: “Op de bank zitten, paprika chips vreten en p0rnofilms kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 drBanner

jaja, is net zo slecht als, enz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 SalonSocialist

Beste Mensen,

0-1 tegen ierland. Wat een gezwans op het veld. Maar het probleem ligt ook ergens anders…

Ten eerste;
Zoals al een vaker is geopperd, schaf vriendschappelijke wedstrijden af! De spelers zijn niet gemotiveerd, (vind je het logisch als je tegen de Faroer moet, veredelde sportvissers zijn het, zo hoorde ik al), en het verpest slechts de sfeer als het niet gaat zoals op de traiing. 21 puike voetballers (niet perse de 11 die op het veld staan) gaan een EK voetballen en zij worden opgescheept met trainingpotjes en Fans Bauer.

Ten Tweede;
Er is inderdaad een zeker cynisme aanwezig bij de spelers jegens de sportjournalisten, en vice versa ook.
Voorbeeld; Zo wist Davids nog steeds ons voor te liegen dat er niet op penalty’s valt te trainen. Alsof Van Hooijdonk ook nooit op vrijetrappen oefent ? (‘Bij Feijenoord trainde hij er elke dag een een half uur op na de training’). En natuurlijk is het anders als het een volstadium is ,maar daarom train je. zodat er zekerheid in het spel komt.

Ten Derde;

Grondig renoveren dat Nederlands elftal. Kluivert, Bosvelt en Van der Meijden kunnen aan de kant blijven. Jonge jongens er in; Sneijder, Van der Vaart, Robben, Makaay. Inderdaad Portugal is best met de auto te doen voor Dennis. (Als Bouma zo op het EK speelt als zaterdag kan hij ook beter thuis blijven.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Hahaha LOL @ DrBanner !!
Nu weet ik waarom Sylvie Meis nooit stil kan zitten.

(@SalonSocialist: eens, ik stel voor voortaan alleen nog vijandige wedstrijden te spelen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pablow

ik ga er tijdens de ek even paar weken tussenuit, zeilboot gehuurd en alles wat oranje is gaat als eerste over boord …

ORANJE FRANJE BEU !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 dreadloki

Lijdzaam toekijken, dat ga ik.

In ieder geval staat een dergelijk toernooi garant voor meer dan de minimale drie wedstrijden waarin ‘Ohà. Oh.à Oranjeà (Jiskefet, Melvin)’ zal acteren, dus er resteert voldoende jolijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Carlos

“alles wat oranje is gaat als eerste over boord …”

reddingsvesten en -boeien…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pablow

ik was niet van plan te zinken of overboord te slaan Carlos …

en ik heb vernomen dat die in deze zwart zijn uitgevoerd, en met de kabel heb ik verder geen problemen, het is de oranje kermis waarvan ik moet kotsen …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Henk

Nou goede reis dan maar!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pablow

dank Henk,

tis wachten tot het moment dat norrit ook in oranje wordt uitgevoerd, oranje diaree is echt geen ontsnappen meer aan …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 bicat

Jammer van dat onderhuidse LPF-toontje hier tegen andersgekleurden. Het zijn zeker weer de achterstandswijken die het liefste in Oranje gehuld zijn de komende weken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 NoName

Van al het hierboven geschrevene snap ik nul komma nul, dus, Let the Games Begin.

 • Vorige discussie