Onwetendheid is kracht

Foto: Jon S (cc)
Serie:

ELDERS - In de VS zijn pers en overheid maar al te vaak als twee handen op één buik.

Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse kwaliteitskranten The New York Times en The Washington Post op verzoek van hun regering de locatie van een geheime drone-basis in Saoedi-Arabië een jaar lang voor het Amerikaanse publiek verborgen hadden gehouden.

Naar eigen zeggen waren beide Amerikaanse kranten op het regeringsverzoek ingegaan om de national security niet in gevaar te brengen. De ombudsman van The New York Times, Dean Baquet, lichtte die beslissing toe in een interview:

The government’s rationale for asking that the location be withheld was this: Revealing it might jeopardize the existence of the base and harm counterterrorism efforts. “The Saudis might shut it down because the citizenry would be very upset,” he said.

Mr. Baquet added, “We have to balance that concern with reporting the news.”

Naar aanleiding hiervan constateerde journalist David Sirota dat de twee belangrijkste kranten van Amerika beide een verhaal achterhielden, niet vanwege een reële bezorgdheid om de veiligheid van Amerikaanse burgers, maar om te voorkomen dat mensen, met name in Saoedi-Arabië, erachter zouden komen wat de VS precies uitvoeren – met als potentieel gevolg dat er een einde zou worden gemaakt aan deze praktijken.

In dit geval trad de pers dus meer op als een passief verlengstuk van de Amerikaanse regering dan als een waakhond die de burgers van een democratie goed geïnformeerd houdt. Dat is op zijn zachtst gezegd zorgelijk te noemen.

Ook op lokaal niveau bestaat een flinke mate van collusie tussen overheid en media. In dit stuk, eveneens geschreven door David Sirota, valt bijvoorbeeld te lezen dat de politie van de stad Denver gedurende het afgelopen decennium almaar gewelddadiger is gaan optreden tegen dezelfde burgers die ze juist zou moeten beschermen. Denver is inmiddels dan ook berucht vanwege de onrustbarende regelmaat waarmee de politie haar boekje te buiten gaat. Maar in plaats van dat de grootste krant van Denver de alarmbel luidt, moedigt deze publicatie het buitensporige politieoptreden alleen maar aan. Dieptepunt tot zover was dit redactioneel commentaar waarin een verbod op bewapende politie-drones ‘een stap te ver’ werd genoemd.

Het zal geen verbazing wekken dat de eigenaar van bovengenoemde krant een aartsconservatieve reactionair is.

Tenslotte is er nog het volgende nieuws uit een klein stadje in de staat New York: de gemeenteraad van Sandford besloot dat de controversiële praktijk van fracking niet meer mocht worden besproken tijdens zogenaamde town board meetings, dat wil zeggen: openbare discussieavonden tussen raad en publiek. Sandford nam al enkele resoluties aan die de toekomstige exploitatie van shale gas mogelijk zou moeten maken. En nu dat eenmaal is gebeurd, wil de gemeenteraad het maar liever niet meer in het openbaar over dit onderwerp hebben.

Goedgeïnformeerde, mondige burgers zijn natuurlijk in principe heel erg mooi, maar ook best wel lastig.

Reacties (6)

#1 HansR

In dit geval trad de pers dus meer op als een passief verlengstuk van de Amerikaanse regering dan als een waakhond die de burgers van een democratie goed geïnformeerd houdt.

Propaganda dus.

En dat houdt in – net als jou vorige stukje over Friedman – dat je schrijft over hoe de macht functioneert. Hoe wij allemaal in toom worden gehouden en hoe wij daar zelf op reageren.

Twee interessante stukjes waarvan Sickbok ongetwijfeld weer zal zeggen dat dit commentaar niet het goede bij het stukje is. En anderen zullen ongetwijfeld gaan commentariëren dat de startbaan voor de Drones te kort was en dat dat geheim moest worden gehouden. Ik ben benieuwd.

  • Volgende discussie
#2 McLovin

slighlty on/of topic: politiek wil niet alleen media maar ook onderwijs onder controle houden : http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3395723/2013/02/18/VVD-lespakket-landbouw-links-georienteerd.dhtml

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cor Mol

Niets nieuw onder de zon:

http://www.ifstone.org/index.php

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 roland

Gelukkig lekken deze onfrisse zaken uit. Er zijn genoeg landen, waar dit ook of nog meer gebeurt en dit geheim blijft.
Is het niet ons eigen land, waar we naar verhouding het meest worden afgeluisterd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 euro

Ik durf de stelling aan dat de gewone man/vrouw in Noord-Korea of Saoedi-Arabië, vergeleken met die in Noord-Amerika en Europa, kritischer is wat de media betreft. Hier worden we in slaap gesust, daar weten ze dat ze voorgelogen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ralph van der Geest

“In de VS zijn pers en overheid maar al te vaak als twee handen op één buik.”
Gelukkig is dat hier anders. Hoewel…
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/sneeuwhol.html

  • Vorige discussie