Onverklaarbaar koude winter tart opwarming

In Nederland maken we een kalme winter mee, wereldwijd daarentegen blijkt het zeer koud te zijn volgens de laatste klimaatmetingen. Sinds maart 1995 is het niet zo koud geweest op aarde. wat zeer opmerkelijk is in het licht van de stijgende temperaturen wegens klimaatverandering. Deze meting is afzonderlijk door vier instituten bevestigd. De extremiteit van de daling is niet te verklaren via het weerfenomeen La Nina wat wel zorgt voor een temperatuurdaling maar niet van deze orde. Volgens een aantal analyses wordt de zeer lage temperatuur veroorzaakt door een rustig begin van de nieuwe zonnevlekcyclus. De zon geeft relatief minder warmte af, waardoor het kouder zou zijn op aarde. Voer voor discussie dus, zeer veel discussie over de aard van klimaatverandering, en de invloed van de zonnecyclus.

hadcrut.png

 1. 1

  In een opwaartse trend komen ook altijd periodes van neergang voor. Alhoewel ik niet goed kan inschatten hoe opmerkelijk deze gemiddelde wintertemperaturen zijn voor ’t noordelijk halfrond, vraag ik me wel af waarom je korte-termijn temperatuursfluctuaties zou moeten proberen te verklaren vanuit een lange-termijn klimaatvisie.

 2. 5

  Tja iedereen in paniek door de day after tomorrow en de films van al gore, maar gelukkig weer een koude winter dus al onze zorgen zijn over en we kunnen weer op dezelfde voet verder leven.

 3. 6

  Ik heb wel bewondering voor de sommetjes van de instituten, want: wat is warm en wat is koud en temperatuur is slechts een afgeleide indicatie van de energie-inhoud van water-lucht-aarde.

  Soortelijke warmte van water = 4000 kJ/kg.K en van lucht is dit maar 700 kJ/kg.K en gaan we naar volume (l = liter) dan is het verschil nog veel groter:
  4000 kJ/l.K resp. 0.8 kJ/l.K

 4. 7

  Ik stond laatst op zon mooie windstille winterzondag lekker in de volle zon wat te tuinknippen. Maar toen de zon (mooi) onderging werd het binnen een half uur erg koud door energie-uitstraling (van mn tuintje en kale bolletje) door kurkdroge lucht naar de kosmos/sterren?. Normaal ligt er een wolkendekje boven mn tuin, die lekker terug straalt en krijg ik het niet zo snel koud.
  In het dagelijks leven lijk je toch eigenlijk weinig voordeel te voelen van al die extra CO2.

 5. 8

  Tot slot: Zie je al dat gesmolten (noord)poolijs terug in de sommen? Zoals bekend verloopt smelten bij constante temperatuur. Smeltwarmte water = 300 kJ/kg dus met 1 kg gesmolten poolijs kun je 4 m3 lucht 0,1 oC in temperatuur verhogen.

 6. 9

  Klmaatverandering?
  Extremen?
  Grafiekje van 20 jaar bij onderwerp klimaatverandering?

  Tering de wetenschap gaat goed tegenwoordig.
  Wat weten we toch veel hè.

  Het gaat weer kouder worden.
  Wat ik je brom.

 7. 11

  Ik moet hier toch wel enkele vragen bij stellen:
  – Gaat dit over de onderste laag van de atmosfeer of de hele atmosfeer?
  – Wat zijn de verschillen in het sensornetwerk tussen 1995 en nu?
  – De Noordpool was dit jaar significant meer gesmolten; in hoeverre is de daardoor toegenomen warmteopnamecapaciteit van de poolzee van invloed op de gemiddelde wereldwijde temperatuur? En in hoeverre speelt dit zojuist door mij verzonnen fenomeen ook met betrekking tot andere ontdooide gebieden?
  – Zijn er specifieke gebieden die extra afkoelen? Volgens de global warming theorie koelt Antarctica bijvoorbeeld voorlopig nog even extra af voordat de boel daar ook gaat opwarmen.

  http://environment.newscientist.com/channel/earth/climate-change/dn11648

  Etcetera. Dit gaat over het weer, niet over het klimaat.

 8. 12

  Ik meen van meerdere kanten te hebben begrepen dat de enorme warme winter (en lente) van 2006/2007 uitzonderlijk was, zelfs als je temperatuurstijging door klimaatverandering meenam. Het is en blijft een planeetatmosfeer, en wel een heel grillige.

  Zo als toen door klimaatdeskundigen wel eens werd gewaarschuwd dat die warme jaren niet zomaar als een bewijs van klimaatverandering mogen worden beschouwd mag deze koudegolf ook weer niet als bewijs tegen worden gebruikt.

  Overigens, Rembrandt, Svenmark en Calder’s theorie, die stelt dat er een direct verband tussen de zonnevlekkencyclus en het weer is, gaat overigens niet over de hoeveelheid zonne-energie die op aarde terecht komt. De theorie stelt dat de sterkte van het magnetische veld in de heliosfeer toeneemt met toenemende zonneactiviteit. Dit zou dan weer het inslaan van zeer zware kosmische stralingsdeeltjes verminderen, en die worden gedeeltelijk verantwoordelijk gehouden wolkenvorming.

  Kan iemand een voorspelling van die heren opdissen? Ik zoek ook wel even. Ik heb wel een voorspelling van een model dat poogt slechts decennia vooruit te kijken. (Let op: dat is niet *de* voorspelling..)

 9. 13

  Niets aan de hand lijkt me, past gewoon binnen de cyclus. Dat lijkt me een logische en afdoende verklaring, niet iets om je zorgen om te maken.

 10. 14

  Even recapitueleren: CO2 stijgt 2007, forser dan jaren ervoor, maar geheel in een lineaire trend. CH4 is al jaren aan vlak.

  Ik wil eens een ΔpCO2 grafiek zien. Zou je daar ook een deuk in kunnen vinden rond 1980? Net als in de olieproductie?

 11. 16

  Interessant verhaal.

  Dan zal je toch Simon Rozendaal een keertje wat credits moeten geven (hoewel het voor NL weer net niet klopt ;-) ):

  http://wsk.xsbb.nl/viewtopic.php?f=36&t=790918
  “Omgekeerd,als de gemiddelde temperatuur op aarde de komende jaren blijft stijgen, is het onmiskenbaar dat de mens via het opstoken van fossiele brandstoffen meer effect heeft op het klimaat dan de variaties in zonne-activiteit. Dan zullen de meeste sceptici hun ongelijk moeten bekennen en diverse van hen (in Nederland bijvoorbeeld de bioloog Bas van Geel en de geoloog Salle Kroonenberg) hebben al aangekondigd dat te zullen doen, mochten ze geen gelijk hebben.Hetzelfde geldt voor Corbyn. ‘Ja, natuurlijk, als de temperatuur op aarde blijft stijgen terwijl de activiteit van de zon afneemt,heb ik ongelijk. Dat zal ik dan ook in het openbaar toegeven. Maar maakt u zich geen zorgen, dat zie ik niet gebeuren!’

  Wat dat betreft vormt de komende winter een interessante test. Er is in Nederland een redelijk goed verband tussen het tijdstip waarop een Elfstedentocht wordtgereden en de dieptepunten in de zonnecycli, zoals de illustratie bij dit artikel aangeeft. De laatste vier tochtenbevonden zich in elk geval vrijwel exact in het minimum van een cyclus.Volgens de Amerikaanse ruimtevaart organisatie Nasa valt het komende zonneminimum vermoedelijk in januari 2008. Dat betekent dat wanneer Corbyn en de zijnen gelijk hebben, de kans groot is dat er de komende winter en wellicht ook de winter erna geschaatst kan worden in Nederland. “

 12. 17

  Corbyn zat redelijk fout met zijn superstormen en wil zijn methode niet vrijgeven. Laten we hem links liggen, de enige die een wetenschappelijk alternatief aanbieden zijn Svensmark en Calder. Ik wil hun voorspellingen zien.

 13. 18

  De huidige zonnecyclus, nummer 23, was namelijk minder krachtig dan de vorige. Amerikaanse zonnefysici als Ken Schatten hebben bovendien voorspeld dat de volgende cyclus, nummer 24, waarschijnlijk nog zwakker wordt.

  Maar dat is helemaal niet het geval! Er is hier zelfs poollicht zichtbaar geweest buiten de gebruikelijke piek: 4 1/2 jaar terug.

 14. 22

  Wat staat er eigenlijk op de Y-as van die grafiek (bovenaan bedoel ik)?

  Los daarvan, allicht zal de zonnecyclus ook invloed hebben op de temperatuur, net als concentraties broeikasgassen in de atmosfeer en nog tig variabelen.

 15. 23

  Het is natuurlijk onmogelijk om (statistisch) conclusies te verbinden aan een enkele waarneming. Het is nu niet te zeggen of dit een (toevallige) uitschieter is of het begin van een ontwikkeling.

  Je kunt alleen statistisch verantwoorde uitspraken doen door gemiddelde van langere periodes te bekijken. Het is uit de grafiek wel duidelijk dat b.v. de 10 jaar voor 1998 gemiddeld kouder waren dan de 10 jaar erna. Uit de grafiek is het ook duidelijk dat er redelijke grote fluctuaties (zowel naar boven en naar beneden) binnen een paar maanden zijn. De laatste fluctuatie is trouwens wel opvallend groot.

 16. 24

  @Flasheart:

  Rozendaal verkoopt onzin, de zonnecyclus heeft geen enkel verband met de Elfstedentocht.

  Ten eerste is er een aantal Elfstedentochten verreden tijdens het hoogtepunt van de zonnecyclus (bv. 1929), en ten tweede ontbreken er Elflstedentochten in de laagtepunten (1924, 1978).

  Zie onderstaand grafiekje van zonneactiviteit vs. elfstedentochten.

 17. 29

  @TT

  Kom, het is een column, ik ga niet elk woord wegen.
  Het ging me ook niet om de Elfstedentocht, maar om het feit dat hij en enkele andere mensen die ook denken dat het de zon is die klimaatverandering drijft, voorspellen dat het relatief koud wordt. En dat komt uit.

  Dat kan uiteraard toeval zijn, maar het komt wel uit.

  Ik vind het persoonlijk wel interessant dat een scepticus als Kroonenberg aangeeft dat als deze voorspelling niet uit zou komen, hij bereid is zijn ongelijk te erkennen. Een dergelijke stelligheid zie in het CO2 kamp toch zelden….

 18. 39

  Eigenlijk kwam kennis over de aarde pas goed tot onze beschikking bij het begin van de ruimte vaart.
  Zeg maar 50 jaar geleden.
  Een onvoorstelbare berg aan gegevens over de aarde en ons zonnestelsel kwam tot de beschikking van onderzoek centra,s na security clearance.
  In dat laatste zit eigenlijk mijn verbazing over al dit gehijg over kennis wat in feite verzamel kennis is.
  Niemand staat er bij stil dat gegevens over ons zonnestelsel militair gezien top prioriteit is.
  Google kennis is fijn als het gaat over alles en nog wat ,maar ,net als in politiek en religie word vergeten dat die kennis niet door engel Google ,maar door mensen op Google terecht komt.De laatste staat jammer genoeg bekend als onbetrouwbaar.
  Wat mij altijd verbaast is hoe makkelijk de massa wakker ,en dan weer in slaap gesust kan worden.
  Honger was en is nog altijd de mooiste, gevolgd door Aids.
  Klimaat is een goede 3e ,schitterend, de bewoners van de zon moeten in een deuk van het lachen gelegen hebben als ze naar het nieuws van de aarde keken en hun wereld als onderwerp zagen .

  Bas

 19. 45

  Misschien een leuke aanleiding de discussie over broeikaseffect een vervolg te geven. Ben al weer een week aan het schaatsen en januari is krap begonnen.