Ontruimen is moeilijk

Gisteren zag ik op Nova een stuk over de ontruimingen op de Gazastrook. Huilende Kolonisten die zeggen dat ze alles moeten achterlaten. Soldaten die ook huilen of in ieder geval met een flinke brok in de keel hun orders uitvoeren. Het moet heel moeilijk zijn, mensen van hun huis en haard te verdrijven.

Ik had zelfs even sympathie voor een kolonistenvrouw, ik kon me haar pijn levendig voorstellen. Totdat ze zei: “Ga tegen Arabieren vechten, niet tegen ons”. Toen zag ik weer de Israëlische bulldozers die zonder waarschuwing vooraf Palestijnse huizen met de grond gelijk maakten. Waar was toen de traan en het brok in de keel?

 1. 1

  Altijd weer die vergelijkingen, die palestijnse huizen werden platgegooid omdat er nogal wat tereurmateriaal was aangetroffen. Vind ik wel een iets acceptabeler reden. De strijd tussen Israel en de palestijnen blijft er een van twee verliezers en ik wil dan ook geen kleur kiezen, zoals zovelen hier in europa gewend zijn voor de underdog te kiezen, dus de zielige palestijnen. Het vuur bij de palestijnen wordt vooral gevoed vanuit arabische (niet democratische) buurstaten die het liefst Israel en zijn joden de zee in drijven. Een deel van de oplossing word nu aangedragen door Sjaron, maar de palestijnen zullen nu toch ook snel iets moeten doen, bijvoorbeeld actief voorkomen van tereuraanslagen.
  Waar was de traan en brok in de keel bij de zoveelste bus met schoolkinderen die opgeblazen werd?

 2. 2

  Ja Walter, slaap zacht… En de Nederlandse haven is ook compleet verwoest omdat er alleen maar terreurmiddelen op binnenkwamen, uiteraard.

  Oh ja, en het vernielen van de huizen van familieleden van terreurverdachten is natuurlijk ook “begrijpelijk”.

  Israël is de enige die bij machte is dit conflict op te lossen. De Palestijnen zijn te gefragmenteerd om namens het gehele Palestijnse volk te kunnen spreken. Een toezegging van de PLO zegt niets totdat ook andere partijen zeggen zich eraan te zullen houden

  Het vuur van de Palestijnen wordt gevoed door de al jarenlange bezetting en onderdrukking van de palestijnse gebieden en haar bewoners.
  Door niets anders. De Palestijnen zijn al jaren verraden door hun zogenaamde broedervolken.

  Overigens, je maakt onderin nu zelf ook een vergelijking. Deze gaat echter mank. Busbommen zijn het werk van kleine groeperingen die niet te controleren zijn.
  Israël gebruikt staatsterreur, welke makkelijker te controleren valt, en waarvoor de verantwoordelijke makkelijker aan te wijzen is.

 3. 3

  Fijn dat je alle clisjees op een rij zet.
  De zelfmoordacties worden openlijk gesteund door de Hesbollah, zo klein en gefragmenteerd zijn die toch niet.

  Toch een beetje naief als je denkt dat alleen Israel bij machte is dit conflict op te lossen. Dat is gewoon niet zo, daar heb je echt palestijnse medewerking voor nodig.

  nogmaals, twee verliezers.

 4. 4

  Natuurlijk heb je daar Palestijnse medewerking voor nodig. Echter is het wel makkelijk om te concluderen dat als de leiding van Hezbollah en de PLO zeggen de zelfmoordacties niet meer te steunen dat het geweld dan zal ophouden.
  Israël zal, als het echt vrede wil, de verstandigste moeten zijn en daarbij moeten accepteren dat er misschien een bomaanslag komt.

  Maar dat zal uiteindelijk een kleine prijs zijn als het vrede oplevert.

  Tot nu toe reageert Israël redelijk buiten proportie op elke aanslag door minimaal 2 x zo veel Palestijnen te doden dan er Israëli’s zijn gedood. Tevens worden vervolgens de westbank en de gazastrook afgesloten waardoor er honderduizenden Palestijnen niet meer naar hun werk kunnen, en dus geen geld verdienen. Nee, met zulke acties maak je vrienden…

  Ik snap dat het moeilijk is, maar Israël zou eens geheel volgens het nieuwe testament de andere wang moeten toekeren in plaats van geweld te gebruiken (Dat is zoooo oude testament).

 5. 5

  inderdaad, deels mee eens. Neemt niet weg dat dat heel veel vraagt van een democratie die geteisterd wordt door zelfmoordaanslagen. En het blijft een minpuntje dat de palestijnen volgens deze denkwijze worden gevrijwaard van alle verandwoordelijkheid in dit conflict.

 6. 6

  Niet van elke verantwoordelijkheid, maar wel vvan veel ja… Soms moet je gewoon de verstandigste zijn. Zei mijn moeder vroegah ook altijd als ik mijn zusje weer eens een ros had verkocht.

 7. 7

  @Spuyt: dat moet dan heeeeel vroegah zijn geweest, want je zus ziet er wel uit alsof ze snel geleerd heeft terug te rossen…

  On-topic: groot probleem is dat door allerlei redenen (ook door de Israeli’s) de Palestijnen ontzettend arm zijn. Voedingsbodem voor terrorisme. Waarom denk je dat de Amerikanen met het Marshall plan kwamen om Europa er weer bovenop te helpen na WWII? Omdat arme mensen gaan vechten en geen stabiele afzetmarkt vormen.

 8. 8

  @TT: Vergeet ook vooral de Russische dreiging niet, he… Dat was de belangrijkste reden.

  Tevens, ik weet niet of dat nou een compliment of een belediging is voor mijn zus(je). :-)

 9. 9

  Hebben jullie trouwens die beelden gezien waarin de kolonisten zwaar bijtend zuur over de soldaten gooiden?? Dat was echt ranzig… Van die gillende soldaten die zich op straat stonden te strippen en nat gehouden werden door anderen….