1. 2

  Voor hen die 1h te lang vinden

  0.00-5.00 = introductie van de spreekster
  5.00-50.00 = tour langs tropische bergijsvelden (peru, himalaya, kilimanjaro, papua nw guinea), waaruit boorkernen genomen worden (voordat het ijs helemaal weg is). De kernen laten zien dat de ijsvelden inmiddels niet alleen aan de randen, maar veelal ook midden er bovenop van bovenaf smelten. Wat massabalans van tropische ijskappen betreft is er een trendbreuk met de laatste paar duizend jaar, i.e. feitelijke abrupte wereldwijde klimaatverandering zonder precedent in de beschaafde menselijke geschiedenis – parallel aan de globalisering van de industriele revolutie.
  50.10-54.00 = conclusies
  54.00-einde = vragen die alle kanten op gaan behalve naar tropische ijsmassa’s :)

 2. 3

  Ik kan de heren wetenschappers van harte aanbevelen eens bij mij voor de deur te kijken, de urban gletscher daar is zelden zo dik geweest. Ze kunnen gelijk hun thermometers menemen wat we zijn hier op weg naar de koudste december ooit gemeten, kunnen ze gelijk nog een record meepakken. Het zal over het jaarwereldgemiddelde wel wegvallen omdat het op de noordpool van het jaar een tijdje min 53 was i.p.v. min 57, iets wat we 20 jaar geleden zonder super sattelieten nog niet eens wisten, maar ik zie de palmbomen in Nederland voorlopig nog niet de grond uitschieten.

 3. 6

  @3 Vertel me overmorgen nog eens hoe het gaat met die gletscher voor je deur en dan zullen we eens wat conclusies trekken mbt het klimaat.

 4. 7

  Het is zo dat de dramatische teruggang van de gletsjers op veel plaatsen zonder meer worden toegeschreven aan de opwarming door antropogene broeikasgassen. Ook in het verleden voor 1750 waren er afwisselend perioden met afname en toename van de gletsjers, voornamelijk door temperatuur variatie. Omdat men niet goed weet hoe en waardoor de natuurlijke variaties tot stand kwamen is het moeilijk in te schatten wat nu precies het aandeel is van de broeikasgassen bij deze teruggang. Wel staat het fysisch vast dat het broeikaseffect reëel en dus hier ook invloed op heeft. Het zuivere broeikas effect zal ook in gebieden, zoals Nederland een groter temperatuur verschil tussen de zomer en de winter veroorzaken (@ AntonB 3), omdat de broeikasgassen niet effectief zijn als het donker is. Als er geen of minder zonlicht wordt ingestraald wordt er ook minder warmte door de aarde uitgestraald en kunnen de broeikasgassen ook minder warmte vasthouden.

 5. 8

  Het niet is zo dat de dramatische teruggang van de gletsjers op veel plaatsen zonder meer worden toegeschreven aan de opwarming door antropogene broeikasgassen. Ook in het verleden voor 1750 waren er afwisselend perioden met afname en toename van de gletsjers, voornamelijk door temperatuur variatie. Omdat men niet goed weet hoe en waardoor de natuurlijke variaties tot stand kwamen is het moeilijk in te schatten wat nu precies het aandeel is van de broeikasgassen bij deze teruggang. Wel staat het fysisch vast dat het broeikaseffect reëel en dus hier ook invloed op heeft. Het zuivere broeikas effect zal ook in gebieden,zoals Nederland een groter temperatuur verschil tussen de zomer en de winter veroorzaken (@ AntonB), omdat de broeikasgassen niet effectief zijn als het donker is. Als er geen of minder zonlicht wordt ingestraald wordt er ook minder warmte door de aarde uitgestraald en kunnen de broeikasgassen ook minder warmte vasthouden.

 6. 9

  prachtig willem, door de warme golfstroom leven wij hier in een klimaat die op andere plekken ter wereld een stuk zuidelijker ligt, zonder warme golfstroom hebben wij hier het klimaat van canada, door de klimaat veranderingen kan ook deze golfstroom veranderen oa door veel zoet smeltwater, dat gaat heel wat verder dan jouw zuivere verschil en rechts nee-land kan dan lekker blijven roepen dat het alleen maar kouder wordt

 7. 10

  Zoals Ellen Mosley in deze film uitlegt is het verhaal van het ijs en de informatie die de ijs boringen oplevert politiek geheel zuiver.

  De golfstroom wordt thans niet afgeremd en het lijkt mij ook niet waarschijnlijk dat dit gaat gebeuren als nog veel meer zoet water ijs afsmelt in Groenland.

  De winters in Nederland waren vroeger ook veel kouder dan nu. In 1926 kwam het ijs van de rivieren in beweging en vormde zulke hoge bergen in de uiterwaarden dat die in juni nog niet weggesmolten waren. De dijken werden erdoor beschadigd. Bij een beetje 19e eeuwse winter bevriest de zoute Waddenzee en kan het de zeedijken beschadigen. Het wordt dus niet kouder in de winters en zeker niet in de zomers.

 8. 11

  Gletser is weer verdwenen op het moment, maar de Telegraaf zegt nog steeds dat we temperatuur records gaan verbreken en aangezien ik echt heel erg weinig van het klimaat begrijp, is het volstrekt logisch dat ik ‘de heren wetenschappers’ vervolgens eens duidelijk laat weten hoe ik erover denk en wat mijn doordachte en weloverwogen conclusies zijn.

 9. 13

  @Anton Weinig van het klimaat begrijpen en toch een doordacht oordeel, dat lijkt niet logisch. Het is echter wel mogelijk om een onafhankelijk oordeel over het klimaat te hebben op basis van zelfstudie. Alle informatie staat op internet en het is niet moeilijk als je Engels kent en VWO wis en natuurkunde hebt. Op basis daarvan heb ik in 2 jaar een verslag gemaakt, onafhankelijk en gefundeerd kritisch (niet sceptisch) tav de IPCC “geleerden”, waarmee in een aantal opzichten de vloer wordt aangeveegd. Het verslag staat op http://www.genevo.nl/images/klimaat.pdf