1. 2

  Wat een opluchting.

  Tegen al diegenen die hier zo hard hebben geroepen dat de amazone binnen 20 jaar is verdwenen? Je moet de beer niet zo heet opdienen als eeh…de kikker niet van de kant afduwen of in de soep voordat de huid geschoten, kortom, terug in de mand jij. *spreekwoord kwijt

  Nu maar hopen dat het consumentenvertrouwen in de VS stabiel wantrouwend blijft en de vraag uit b.v. China en India zal normaliseren. De vraag naar houtskool (uit Z.Amerika) zal in ieder geval naar een dieptepunt gedaald zijn dachten wij te moeten menen. Ze hebben er namelijk in Rusland b.v. w.s. nog voor jaaaaren voorraad.

  Hoera.

 2. 4

  @1: Peak wood? De economische crisis zou er ook mee te maken kunnen hebben. Welke sector is het hardst geraakt? De bouw, precies waar al dat hout heen gaat.

  Maar het zou uiteraard ook gewoon kunnen dat Brazilië het gevaar heeft ingezien. Dat is eerder gebeurd. In Jared Diamonds Collapse kun je lezen hoe eeuwen geleden de Duitse en Japanse overheden al met streng milieubeleid hebben voorkomen dat het land werd kaalgekapt (dit in tegenstelling tot Paaseiland en IJsland, waar tot op de dag van vandaag geen boom meer groeit.)

 3. 5

  @4: Economische crisis heeft er in die zin mee te maken dat de investeringen in oa. soja landbouw zullen zijn afgenomen. Ontbossing wordt namelijk voor het grootste gedeelte veroorzaakt door het platgooien/platbranden van bos voor het verkrijgen van landbouwgrond.

 4. 7

  @ ReinoutS

  2e alinea #2 was eigenlijk aan mezelf gericht.

  Tja, ontbossing in relatie met de verminderde vraag naar soja/ landbouwgrond/ bouwmaterialen in relatie met de crisis zeg…de illegale(?) kap < 25 ha (zie grafiek) is in ieder geval spectaculair toegenomen. Want je kan maar beter een bundeltje meranti (voor o.a. kozijnen en deurposten all over the world gebruikelijk in de bouw) in voorraad hebben voor als de huizenmarkt weer aantrekt. En ga anders b.v. aan die chinees vragen of tie zijn grijze uniformpje met dito muts weer aantrekt…