Ongelezen in de kast

In het AD werd een paar weken geleden aan lezers gevraagd om door te geven welke boeken er ongelezen in de kast staan, de uitslag stond gisteren in de krant:

1: De Kleine Vriend – Donna Tartt
2: De Ontdekking van de Hemel – Harry Mulisch
3: In de Ban van de Ring – JRR Tolkien
4: De Slinger van Foucault – Umberto Eco
5: De Celestijnse Belofte – James Redfield

Nou heb ik die Tolkien en Eco wel in de kast staan – ook aan begonnen hoor, en inderdaad niet uitgelezen – maar het zijn niet mijn grote frustraties. Er zijn namelijk boeken waar ik wel 5 of 6 keer aan ben begonnen maar waar ik gewoon niet doorheen kom.

Dat zijn Catch 22 van Joseph Heller, De Naam van de Roos van (wederom) Umberto Eco, maar de allergrootste obsessie is toch wel Het Slot van Kafka. Werkelijk geweldig hoeveel manieren er zijn om te beschrijven dat er echt helemaal niets gebeurt. Het record staat momenteel op 80 pagina’s van Het Slot.

Toch zal ik ze vroeg of laat uitlezen, al is het met tegenzin. Hebt u ook zulke obsessies in uw boekenkast staan of leest u alles netjes in een ruk uit?

0

Reacties (44)

#1 Marc

Het Bernini Mysterie van Dan Brown mag ook in dit rijtje, althans indien je dit boek ná het lezen van de Da Vinci Code aanschaft. Als je de Da Vinci Code nog niet gelezen hebt, heeft het wel kans van slagen.

 • Volgende discussie
#2 Degtyarev Pekhotny

ik kon de Da Vinci Code wel uitkrijgen maar had daarna geen enkele behoefte meer aan nog een boek van deze schrijver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 MeneerTim

Oei ja, Eco leest wel erg stug.

Mijn grote frustratie is Oorlog en Vrede van Tolstoi. De eerste bladzijden kom ik wel door, maar daarna komen er ineens hele passages Frans. Dan raak ik de draad van het verhaal kwijt, kan ik me niet meer concentreren en uiteindelijk leg ik het weg. En dat nu al drie keer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 toinerz

Catch 22 inderdaad! Ik dacht dat ik de enige was die er niet door kwam. Wat een herhalingen in dat boek zeg.
Daarnaast ben ik al zo’n drie jaar bezig met ’An Instance of the Fingerpost'. Goed boek hoor, maar pittig om jezelf doorheen te sleuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Steeph

Mag “In Europa” van Geert Mak ook in dat lijstje.
En ik ben ook drie keer begonnen in “In de ban van de ring”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Degtyarev Pekhotny

Tijdens mijn middelbare schooltijd las ik “In de ban van de ring” regelmatig. Alleen Sylmarillion of hoe heet het ben ik ooit in begonnen en daar kwam ik totaal niet doorheen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Banzai

Catch 22 heb ik vrij snel uitgelezen, vond hem erg grappig. Uiteraard heb ik ook nog wel wat boeken waar ik niet door kom:

De gebroeders Karamazov – Dostojewski
De evolutie van de vrijwe wil – Daniel C. Dennet
Een geschiedenis van god – Karen Armstrong

Wilde ik nog vragen of de Sargasso bezoekers ook het volgende probleem hebben; aan het volgende boek beginnen terwijl je het vorige nog niet uit hebt? Ik ben op dit moment drie boeken aan het lezen:

Filosofen van deze tijd – Doorman & Pott
De reis van de Beagle – Darwin
Ilias & Odyssee – Homerus

Gelukkig heb ik de Da Vinci code gisteravond uitgelezen, maakt dit lijstje weer wat korter.

Ten slotte nog dit:
De babbelbox staat deze week in Sargasso-land en vraagt zich af:
Welk boek kon u niet meer wegleggen nadat u was begonnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bloem

‘Principes van Marketing’ van Kotler. Nu vind ik Marketing al niet zo’n heel erg boeiend vak, maar dit boek is werkelijk te saai voor woorden. En toch moét ik het uitlezen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Crachàt

Het onderschrijft Sargasso’s brede waaier nog maar eens: Catch 22, alle Dostojewski’s èn Het Slot heb ik meermaals verslonden.
In mijn kast staan een aantal boeken van mijn vriendin, en daar zou ik niet dood mee betrapt mee willen worden. Waar ik echter meermaals pogingen toe ondernam en jammerlijk blijf steken in stukjes en gedeeltes is Shakespeare.
De Vereniging Voor Niet-Uitpuilende Boekenkasten roept overigens op om geen boeken op hearsay te kopen, maar enkel die u weet uit te zullen lezen.
Overigens staan Don Quichote en Under The Vulcano bij mij op een gloeiende één, om Banzaï te babbelboxen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Franz Fitekz

Oorlog en Vrede staat bij ook nog steeds ongelezen…Kom er niet doorheen. Terwijl ik de Slinger van Foucault meerdere malen verslonden heb. Kwam er eerst ook niet doorheen, mede omdat ik het idee had veel niet te begrijpen. Totdat ik een interview met Eco zag waarin hij vertelde dat je lang niet alles hoefde te begrijpen om het verhaal te snappen. Ben opnieuw gaan lezen, en werd na een pagina of vijftig intens gegrepen. Dus probeer de Slinger van Foucault gerust opnieuw, en voel u niet vervelend als u een verklaring van het getal Pi niet meteen volledig doorgrondt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 nove

Een boek wat ik graag wil/ moet lezen en maar niet aan begin:

Paul Reiwald- Vom Geist der Massen (1946)- Handbuch der Massenpsychologie.

Laatst gelezen: Paul Coelho – Elf Minuten

Op de rol:

Jorge Semprun – Wat een mooie zondag!
Deepak Chopra – Vuur in het hart

Leuk om voor te lezen:

Klaas Woudt – Knotjes vertelle, dorpanekdotes, verhaaltjes in Zaans dialect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Steeph

@Banzai: “Welk boek kon u niet meer wegleggen nadat u was begonnen?”

Stranger in a Strange land – Robert A. Heinlein
Taipan – James Clavell
The Goal – E.M. Goldratt
Ender’s game – Orson Scott Card
De Alchemist – Paolo Coulho
De Kleine Prins – A. de Saint-Exupery
De meester en de margarita – Mikhail Bulgakov
Life of Pi – Yann Martel
etc…
….

Oef, best wel veel eigenlijk. Komt ongeveer twee keer per jaar voor. En kost vaak veel nachtrust.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 nove

Op het nachtkastje :

Herman Hesse – Het Kralenspel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Degtyarev Pekhotny

@Steeph: hoe ver ben je met “De Verweesde Samenleving” ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Steeph

@DP: Bij de flap. Gaat mee deze week bij mijn retraite in een hutje op de hei (bos is het eigenlijk, maar goed).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Grobbo

Ilium van Dan Simmons kon ik niet meer wegleggen nadat ik er aan was begonnen, nachtrust opofferen doe ik echter niet meer door de week, ook uit respect voor mijn directe collega’s :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Banzai

@Steeph nr. 12: Dat is een mooi rijtje, waarvan ik geen één ken moet ik tot mijn spijt moet bekennen. Maar het zijn wel weer leuke leestips. :-)

De babbelbox-vraag kwam ik op, omdat ik De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch op het lijstje van het AD zag staan en ik hem zelf volgens mij in vier à vijf avonden/nachten heb uitgelezen.

Andere boeken die me veel nachtrust gekost hebben zijn:
– Een vrouw in Berlijn – Anoniem
– Dondere kamer van Damocles – W.F. Hermans (meerdere malen)
– Een schitterend ongeluk – Wim Kayzer
– Vrijgezel op kamers – Jan Arends
– De Tandeloze tijd-reeks van A.F.Th. van der Heijden (vooral Advocaat van de hanen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Banzai

Opmerkelijk oud nieuws van literatuurplein.nl (31-01-2004):
‘Geef ons de vijf!’ was het motto van een oproep aan de klanten van de Boekhandels Groep Nederland om hun top vijf van in het Nederlands verschenen boeken door te geven. Het resultaat:

1. Harry Mulisch, De ontdekking van de hemel (1992)
2. J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring (1956-1957)
3. Donna Tartt, De verborgen geschiedenis (1993)
4. J.J. Voskuil, Het Bureau (1996-2000)
5. Gerard Reve, De Avonden (1947)

Zullen de eerste drie boeken vervolgens massaal gekocht zijn om daarna dit jaar in het lijstje van ongelezen boeken van het AD te belanden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Caprio

Ik slaagde er niet in een ruk de 5000 paginas van Robert Musil’s Die Mann ohne Eigenschaften uit te lezen. De ongelezen top 5 lijkt me beter dan de gelezen top 5 vreemd genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Arathorn

Ulysses van James Joyce heb ik nog nooit uit kunnen lezen. Ik heb het wel twee keer geprobeerd, maar eigenlijk heb ik te weinig tijd (en steeds kleine stukjes lezen werkt niet).
Maar eigenlijk koop ik nooit boeken waarvan ik niet zeker weet dat ik ze uit zal lezen, ik heb ook nooit zo de neiging om de nieuwste boeken te lezen, dus de bieb werkt perfect voor mij.

Het werk van Tolkien heb ik uiteraard al meerdere keren gelezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Larie

@Crachàt: Ik ben er na wat geknee niet uit “enkel die u weet uit te zullen lezen.”, tell..(aub)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Pelayo

Verval en Ondergang van het Romeinse Rijk (1788) van Edward Gibbon. Alleen als je al naar die dikke rug van het boek kijkt zakt je de moed in de schoenen.

En toch, op een dag ga ik ‘m lezen :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Pelayo

Ik heb Duister Continent van Mark Mazower in een ruk uitgelezen. En Cultuur van de Middeleeuwen van Jacques le Goff ook.

Verder heb ik alle boeken van Douglas Adams, in ’t Engels en vertaald, in anderhalve dag maximaal uit. McCarthy’s Bar was erg grappig en heb ik zo uitgelezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 ALO

Ulyssus van James Joyce staat bij mij van nummer 1 van ongelezen boeken. Wel eens aan begonnen, niet verder gekomen dan een paar pagina’s. het staat niet in mijn boekenkast, dus van een tweede poging zal het niet snel komen.

Wel in de boekenkast en voor het grote deel ongelezen: de grote oosthoek encyclopedie, ongeveer 20 delen. Door het topic viel gisteren mijn oog er op en ik relaiseerde mij ineens hoe Internet de encyclopedie overbodig heeft gemaakt.

In mijn leven heb ik genoten van:

Bij nader inzien – Voskuil
Het Bureau – Voskuil
De ontdekking van de Hemel – Mulisch
Siegfried – Mulisch
De ban van de ring – Tolkien
The hitchhiker’s Guide to the Galaxy (5 delen) – Douglas Adams
Het monster Trotteldom – Toonder

Laatste vakantie: In Europa van Geert Mak in 1 ruk uitgelezen. Gek dat Steeph met zijn studie van democratische processen daar niet door heen komt. Verder de Dirk Gently Omnibus (2 verhalen) van Douglas Adams. En de Da Vinci Code natuurlijk. Een leuke thriller, maar geen hype waardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Steeph

@ALO: Ik begrijp het ook niet. De Eeuw van mijn Vader heb ik ook in 1 ruk uitgelezen.
Maar In Europa gaat me te langzaam en is te beschrijvend.

Misschien deze week.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Sikbock

Ook ik kon niet door “In Europa” van Geert Mak heenkomen.. na een (moeilijke) 40 bladzijden is het boek naar de Slegte gegaan.. Ik vond het boek wat hoekig geschreven en de observaties vooringenomen.. typisch Geert Mak zegmaar

Ik ben gek op de boeken van Jane Austen en E.M. Forster

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Keyser Soze

Ulyses is voor mietjes. Het ulitieme ongelzen boek is Finnegans Wake ook van Joyce. Degene die beweert hier doorheen gekomen te zijn liegt dat-ie barst of verdient een medaille ter groote van een soepbord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Michiel Maas

– Hugo Claus – Het verdriet van België. Ik kwam ooit tot de helft, en moest toen tot de conclusie komen dat ik er helemaal niet verdrietig van werd.
– Max Havelaar. Ooit een mooie editie gekocht. Het verhoogde de leesbaarheid niet.
– Herman Melville – Moby Dick. Nu begrijp ik waarom de eerste zin van het boek, “Call me Ishmael”, een echte Amerikaanse running gag is. Slechts weinigen kwamen verder. Ik ook niet…
White Mugals – William Dalrymple. Mijn laatste kandidaat om lang slechts deels gelezen in de kast te blijven staan. Jammer dat zelfs een van mijn meest favoriete schrijvers een kastkraker heeft geschreven. Ik hoop dat ik het nog uitkrijg.

btw, Tolkien, de Slinger, Catch-22, Anna Karenina, Oorlog en Vrede, de Bijbel en de dikke Van Dale gingen van kaft tot kaft hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Sazzterix

Ik heb nog een hele berg boeken liggen die ik hartstikke graag wil lezen, maar ik blijf maar hangen in het boek waar ik al een maand in bezig ben ‘Everything is Illumininated’ (2001) van Jonathan Safran Foer. ‘k Lees hem in het Engels terwijl ik met de metro reis (half uur per dag….ik ben pas bij bladzijde 100) en het schiet niet op. Ook de ‘Liefde in tijden van Cholera’ van G.G. Marquez en de werken van Tolkien ging erg traag door mijn handen. Maar ik moet en zal mijn boeken altijd uitlezen.

Op de rol in willekeurige volgorde:
– Brieven uit de hel (C.S. Lewis)
– De Alchemist (Paolo Coelho)
– The Chosen (Chaim Potok)
– Extremely Loud & Incredibly Close (Jonathan Safran Foer)
– Dagboek van een activiste (Naomi Klein)
en nog wat wat literatuur van Spinoza & Noam Chromsky

Mijn grootste ergernis is dat mijn vrouw elke twee weken een nieuw boek uitleest én vier verhalen door elkaar kan lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 mescaline

Een tip wie In de ban van de Ring wil lezen: sla al dat gewandel en gezing over.

In de ban van gelezen:

Henry James, The turn of the screw
Patrik Susskind, Het parfum
Thomas Hodgkin, Italy and her invaders
Menno ter Braak, Politicus zonder Partij
Aleksandr Zinovjev, De lichtende toekomst
En alles van de Elsevier-generatie 1945-1949: Godfried, Bomans, Piet Bakker, Ina van der Beugel

@Pelayo, Hodgkin = Gibbon in het groot, ken je Gibbons leesbare Lekturama-uitgaaf ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Pelayo

@Mescaline

Ik heb ‘m besteld, nu wil ik ‘m ook lezen ook. En het zou zomaar kunnen dat als ik er maar eenmaal in zit ik ‘m ook in een ruk uitlees.

Overigens is mijn definitie van “in een ruk uitlezen” dat ik alle beschikbare leestijd er in steek. Dat kan nog weken duren..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Pelayo

@mesc

Lekturama-uitgaaf ??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 mescaline

Holla, ik zie dat de uitgever Becht is, Herfsttij en ondergang enz. Het is een heel leesbare folio uitgaaf met plaatjes en keuzes uit Gibbons tekst, 256 pp.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 mescaline

Wie wilde ik wel lezen maar lukte echt niet ?

F. Schiller, S. Coleridge

Wie wachten al al te lang maar zullen schone taak zijn ?

Cervantes, Rabelais, Montaigne

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Banzai

En zo wordt Sargasso een gezellig leesclubje ;-) Ik heb iig weer genoeg titels om de aanstaande winter door te komen.

Heeft iemand wel eens een audioboek uitgeprobeerd trouwens? Het lijkt mij persoonlijk niks, maar je weet het nooit natuurlijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Grobbo

Nee nog niet, maar ik ben wel benieuwd. Eens proberen, maar wat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Verbal Jam

Was die ongelezen boekenlijst geen initiatief van Kluunlog dan?
Overigens is het erg leuk om te zien hoe verschillend boeken kunnen vallen bij mensen. De ban van de ring was voor mij bijvoorbeeld indertijd een echte pageturner en ik heb ’t meerdere malen gelezen.
Dostojevski is een ander verhaal: dat is goed te doen als je veel tijd hebt en rust. Nooit gaan lezen in hectische werkweken. Bovendien is het een klus om alle variaties op de namen van de vele personages uit elkaar te houden.
Absolute dieptepunten zijn voor mij meestal gehypte boeken als De Asielzoeker van Grünberg. Van langer geleden herinner ik mij De ondraaglijke lichtheid van het Bestaan, van Kundera. Daar doe ik echt jaren over om die uit te krijgen.
Catch22 van Heller is ook zo’n overgewaardeerd boek. Helemaal gelezen, maar het is niet leuk.
Zen & the Art of motorcycle maintenance: kan ik me iets bij voorstellen dat mensen daar niet doorheen komen. Dat lees ik stukje bij beetje, want ergens zit er een mooie sfeer in en het geeft aanleiding tot diepere gedachten. Best een heel knap boek.
Aan de andere kant kan ik me nu weer niet voorstellen dat er mensen zijn die niet door Marquez heenkomen. Liefde in tijden van cholera las ik in één ruk uit, evenals Honderd jaar Eenzaamheid. Briljant geschreven.
De Naam van de Roos van Umberto Eco vond ik prachtig. Harry Mulisch vind ik echter iemand die hem probeert te imiteren (Ontdekking van de hemel). Slechte imitatie, niet doorheen te komen. Ook de film is niks.
Ach ja, zucht, maar goed dat smaken verschillen. Ik ga maar weer eens heel narcistisch mijn eigen weblog van achter naar voren doorlezen… Wel zo goedkoop…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Caprio

Dostoewski: altijd lezen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Caprio

Catch22: ook lezen, al is het maar vanwege de gevleugelde uitdrukking in het Engels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Sazz

@ Verbal Jam
Over pageturners…je had ’t over Kluun. Die had ik wel in een dag uit. ‘Komt een vrouw bij de Dokter’. Erg mooi…frisse schrijfstijl ook. En Marquez, ik merkte dat ik erg in de stemming moest zijn om zijn boek te lezen. Tragische romantiek is niet echt mijn piece of cake in een ochtendtrein.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 mescaline

/jeugdmode Catch22, Zen &, Naam vd Roos, 100 jaar Eenzaamheid ook allemaal mijn pageturners geweest. En mn allereerste: De Revoluties van Judicus Versteeghen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Grobbo

Zen & the Art of motorcycle maintenance ben ik ook al 3 keer in begonnen, en is een stille aanwezige op mijn lijst besef ik me nu.
100 jaar eenzaamheid heb ik overigens wel in een ruk uitgelezen, maar zoals Sazz al aangeeft is Marques niet voor de trein gemaakt. Ik heb alleen de rust tijdens de vakantie, en dan ook rustig een hele dag doorlezen en wegdromen bij stoffige pleintjes in een klein dorpje aan een modderige rivier die al sinds 1830 onbevaarbaar was vanwege het failliet van meneer Gomez, de havenhandelaar wiens vrouw hem verliet voor een kermisklant uit zuidelijke streken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 mescaline

Aantal boeken/artikelen tegelijk ? Hetzelfde als het maximaal aantal lastige todo-dingen op je lijstje. 7. Dan ben je fullswing top bezig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Sazz

@grobbo
hahaha…precies.

 • Vorige discussie