Onderzoek: Internet bevordert integratie

In een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Rathenau Instituut wordt de stelling dat Internet een broeinest is van fundamentalisme danig getorpedeerd. Het Internet is juist een kweekvijver van tolerantie. Onderzoeker Christian van ’t Hof: “Zo blijken Marokkaanse fora vaak een ontmoetingsplaats voor Marokkaanse en Nederlandse jongeren. Zij bespreken daar elkaars opvattingen over homoseksualiteit, religie en man- vrouw verhoudingen: onderwerpen waar zij het met hun ouders niet over kunnen hebben. Ik vind dat geruststellend.”

Inmiddels heeft 97% van de autochtone huishouden een computer. In Surinaamse kringen is dat minder, maar nog altijd 90%. Turkse en Marokkaanse huishouden sluiten de rij met 80%. Men verwacht dat de achterstand snel zal zijn ingelopen.

De overgrote meerderheid van allochtone jongeren (80%) communiceert overwegend met autochtone Nederlanders en niet, zoals vaak gedacht, binnen eigen kring.

De onderzoekers spreken hun verbazing uit over de constatering dat Antilliaanse jongeren meer chatten dan autochtone jongeren en dat allochtone meisjes meer internetten dan autochtone meisjes.

Ikzelf vind dat laatste helemaal niet zo opmerkelijk.

Reacties zijn uitgeschakeld