1. 2

  Onderzoek uit NL naar GS en Stand.nl gaf hetzelfde beeld. Heb erover geblogd zal intro van m’n post weergeven:

  “GeenStijl (..) een invloedrijk medium (..) waar een gevarieerde groep reaguurders met elkaar discussieert over vele politieke problemen en oplossingen.”

  Zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Utrecht (ism UvA) Hieronder een paar opvallende alinea’s uit het onderzoek.

  “De mainstream massamedia bieden volgens Rushkoff topdown nieuws (..) Daardoor verdwijnt hun mogelijkheid tot het bieden van meerdere perspectieven op zaken van belang voor de gehele wereld (Rushkoff, 2003: p.17). Rushkoff ziet televisie als iets dat ons beïnvloedt met haast magische capaciteiten door het vertellen van verhalen. We komen zo in een passieve staat en zijn geneigd om de verhalenverteller te geloven (Rushkoff, 2003: p.22). Interactieve media breekt echter met deze manier van omgaan met media. Journalisten hebben de mogelijkheid om blogs op te zetten met andere perspectieven en maken hier ook gebruik van en internetgebruikers hebben de mogelijkheid om op internet direct het perspectief van hun zogenaamde vijand te zien (Rushkoff, 2003: p.18).
  Dit heeft een ontwikkeling in gang gezet met drie fasen: deconstructie van content, demystificatie van technologie en de do-it-yourself mentaliteit ofwel participerend schrijverschap. Hierdoor keert de geprogrammeerde bevolking terug naar autonoom denken, handelen en het collectief stellen van de eigen grenzen (Rushkoff, 2003: p.24). Met de komst van interactieve media kwamen ook nieuwe vormen van communities op die de werkelijke bijdrage van de participanten benadrukten” p36

  Internet biedt een mogelijkheid tot een nieuwe renaissance, omdat gebruikers de mogelijkheid hebben op verschillende manieren hun realiteit te framen (Rushkoff, 2003: p.32). De sociale effecten van deze renaissance worden door politieke onderzoekers onderzocht op wat ze ons kunnen leren over publieke opinie en burgerlijke betrokkenheid. Volgens Rushkoff doet deze renaissance ons inzien dat we een open en dynamische politiek moeten streven, ofwel een networked democratie die de veelzijdigheid van visies accepteert en meeneemt, in plaats van voortijdige beslissingen en simplificatie. De opkomst van een networked cultuur, samen met de ethiek van mediabegrip, open discussie en directe actie, zorgen voor de belofte van een meer verantwoordelijk politiek systeem (Rushkoff, 2003: p.51). p37[knip]
  Meer via http://sevenxseven.wordpress.com/2009/09/10/geenstijl-waardevol-voor-de-opinievorming-en-democratie-volgens-onderzoek-van-de-universiteit-utrecht/

 2. 5

  Ik kom als gematigd rechts maar wel duurzaam bewogen mens eigenlijk alleen op Sargasso. Wat dat zegt weet ik niet.

 3. 6

  Dat GS een puberaal massamedium is en de Dagelijkse Standaard een… Hoe zeg je dat netjes? Achterlijk? Niet nietjes maar toch dan: achterlijk libertijns blogje is? Op rechts zijn er niet zo heel veel alternatieven. Frontaalnaakt is wat persoonlijker, de Jaap nog niet echt van niveau en ook niet echt uitgesproken politiek (wat wel positief is eigenlijk).

 4. 7

  Wat is bezoeken? Ik surf dagelijks langs GS, maar ik zal er nooit reageren. DS kom ik ook wel eens (als er vanaf hier of GC heen gelinkt wordt) en soms ga ik bij RC langs op zoek naar online spelletjes. Ik vind dat verder niet echt veelzeggend. “Ergens komen” zegt erg weinig over wat je er doet.