Onderzoek naar herintroductie gulden en meer…

PVV-leider Geert Wilders wil laten onderzoeken wat het voor de Nederlandse economie zou betekenen als we uit de euro stappen. Als dit onderzoek uitwijst dat de gulden op de lange termijn voordeliger uitpakt dan de euro, wil hij een referendum organiseren. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik Wilders de meest abjecte politicus sinds 1945 vindt. Maar op dit punt ben ik het wel met hem eens: we moeten met alle scenario’s rekening houden.

Tot nu toe zijn de somberste voorspellingen voor de economische crisis uitgekomen. Al in 2006 voorspelde hoogleraar economie Nouriel Roubini dat Italië het nieuwe Argentinië zou worden. Dat betekent banken die hun deuren sluiten, een overheid die geen nutsvoorzieningen meer kan leveren en een samenleving zonder geld. Het faillissement van Italië zal onherroepelijk overslaan op Frankrijk en de rest van de Europese Unie. Journalist en econoom Mathijs Bouman gaf deze week aan dat in het ergste geval er in Nederland ‘geen geld meer uit de muur komt’. Je kan zoiets wegwimpelen als stemmingmakerij of overdreven angstig, maar gezien het verloop van de crisis moet ook met dit scenario rekening gehouden worden. Wat ik mij nu afvraag: heeft de Nederlandse overheid al plannen klaarliggen voor de dag dat er ‘geen geld meer uit de muur komt’? Naast een onderzoek naar de lange termijn kosten van de euro zullen er nu ook plannen gemaakt moeten worden voor het moment dat de euro er op korte termijn misschien (even) wel helemaal niet meer is. Of gaan we dan met ‘Artasmoney’ betalen?

 1. 2

  De euro crisis is denk ik voornamelijk een politieke crisis.
  Wilders bewijst dat nog eens met zijn gulden plannen. Maar hij is niet de slimste, wel sluw.
  Alles voor politiek gewin!

 2. 3

  Maar zullen Henk & Ingrid wel blij zijn met de gulden? Zouden ze het betaalgemak in Spaanse, Franse, Oostenrijkse vakantieoorden op willen geven?
  Voordeel is dan wel dat ze weer moeten rekenen (hoeveel is dat ook alweer in Duitse marken?), ofwel weer na moeten denken. Dat wordt het eind van de PVV. Dus sla dat onderzoek mnaar over, voer de gulden nog vandaag in.

 3. 4

  PVV onderzoekt herintroductie stoomtrein.
  Geert Wilders ziet diverse voordelen in de stoomtrein. Zo kunnen de Limburgse mijnen weer open en we hoeven niet meer mee te doen met zgn ‘schone energie’ voor electrische treinen.

 4. 6

  Henk en Ingrid waren erg boos over het vermoeden dat veel ondernemers destijds in de prijktijk een Gulden-Euro-koers van 2:1 hanteerden (in plaats van de geldende 2,20371). Bij herinvoering van de gulden zal het net zo gaan. 1 euro is namelijk dan makkelijker om te rekenen naar Hfl 2,50. Of zouden H&I werkelijk denken dat een ondernemer zichzelf in de vingers gaat snijden en weer die 2-op-1 verhouding hanteert?

 5. 7

  Het grappige is dat de grote roerganger van de PVV in z’n interview in de panorama vooral uitvaart tegen Cohen, terwijl-ie veel meer bedreigd wordt door Roemer.

 6. 9

  Om niet verder in de stront te zakken moet je soms stoppen met graven.
  In het geval van de euro lijkt het me voor Nederland handiger om naar de duitse mark of “noord euro” over te stappen.

 7. 11

  Als Nederland weer de euro invoert dan kan je verwachten dat die fors in waarde gaat stijgen. Leuk voor H&I op de korte termijn: goedkopere benzine en de Costa Brava kost niets meer, maar voor onze export is het natuurlijk een ramp.

  Bovendien zullen mensen uit zwakke landen zoveel mogelijk nieuwe guldens proberen te kopen tijdens de inwisselingstijd.

  We moeten het gewoon uitzitten. Begrotingen moeten op orde komen en maatregelen moeten worden genomen dat het nooit meer mag voorkomen.

 8. 12

  Waarom denk je dat Geert Wilders alleen de ‘kosten’ van bij de euro blijven en de gulden terugbrengen laat onderzoeken en niet de uiteindelijke gevolgen voor de economie?

 9. 13

  Uitzitten? Denk je echt dat er ook maar iets fundamenteel zal veranderen in de economische verhoudingen tussen Noord en Zuid? Zolang er een groot krachts verschil blijft, blijft ook het “gat” waarin wij onze verdiensten kunnen blijven storten bestaan.

  Face it… De Euro was een stom idee. Het kost ons tot in lengte van dagen klauwen met geld (alleen al door de explosief gestegen staatsschuld) en de “opbrengsten” staan in geen enkele verhouding.

 10. 14

  Ja de euro is een slecht idee (zoals uitgevoerd), maar dat betekent niet dat je er zomaar uit kan stappen. Die klauwen met geld kost het toch linksom of rechtsom – en denk persoonlijk rechtsom meer.

  De “opbrengsten” – waarom aanhalingstekens? – hebben we al binnen: we hebben goed verdiend aan de export naar die landen die een handelstekort hebben – daarom hebben wij een handelsoverschot.

 11. 16

  Het kernpunt is dat de euro weeffouten heeft, waar niemand over praat of wil praten. De economische integratie gaat ook maar zozo, omdat niemand precies weet wat “convergentie” is. Polen die hier komen werken en daardoor de consumptie in Polen opjagen en de arbeid in Polen schaars maken? Slowaken, die van hun armoede de gemiddelde rijkdom in Griekenland in stand moeten houden?
  Zolang we over dit soort dingen niet en eerlijk politiek debat voeren, zullen we per week een crisistop nodig hebben.
  Natuurlijk is de terugkeer naar de gulden een onzalig idee; maar het stelt in elk geval een fundamentele vraag.

 12. 21

  Op het tijdstip invoering euro zat het economisch (tij) mee (alle landen onder die slang van 3%, Nederland zelfs begrotingsoverschot). Lever je nu ergens in deze ongehoorde teringzooi die euro in zullen Italië, Spanje, Griekenland, België, Portugal en Ierland hun munt heftig moeten devalueren. Probeer dan je tomaten en varkens daar maar eens te slijten …ergens gaat dat heftig knellen. En men voorspelt dat deze crisis a la Japan 10, 15 jaar zal doorsudderen dus ja…

  *omdat ondergetekende “Heertje” destijds op de boekenmarkt, tegen woekerprijs uiteraard, van de hand gedaan heeft is het zeer wel mogelijk dat er linksom-rechtsom dingen 180 graden anders uitvallen…verzoek u dus ook vriendelijk mij daar niet op af te rekenen*

 13. 22

  Henk en Ingrid??!! …kut de krab !!! DE VRAAG IS: wat gaan we doen als hier straks geen geld meer uit de muur komt? … ja ja ik weet het: in Afrika komt er ook geen geld uit de muur en daar leven ze ook nog… Maarrrrr… daar hebben ze dan ook geen hypotheken, energierekening, brandstofkosten en bonuskaart?!! (jaja die hebben ze wel maar anders..) Wij hebben iets te verliezen: welvaart. En nee, ik ben geen mietje, maar heb als huisvader wel de zorg voor bloedjes van kinderen en dito vrouw. En dat tijdens een horrorwinter… De winterbanden zitten alweer onder de auto, maar straks gaat het er om of er nog wel een brood gekocht kan worden en er nog nog wel Gronings-Russisch gas aankomt in de hoogrendementsketel? Nog nooit was onze economie en daarmee de samenleving zó afhankelijk van geglobaliseerde handelsrelaties en fictieve financiële hokuspokus. Mijn opa kon in de winter van 1944 nog op houten banden op hongertocht en kwam terug met een zak aardappels en een pakkie boter, maar inmiddels wonen er miljoenen mensen meer in dit land en is de landbouw alleen maar minder zelfvoorzienend geworden. We zijn als samenleving nog nooit zo kwetsbaar geweest. Of is het allemaal onzin, die cijfers en achtergrondinformatie en blijven we gewoon tot de eeuwigheid doorpinnen in ons AH-paradijs met op iedere vrijdagavond een avondvullende talentenjacht voor het hele gezin op RTL4? Kan ook hoor. Zeg het vooral als ik het mis heb?

 14. 23

  Het kantelpunt (vandaag geld morgen plots geen geld uit de muur) is onder de huidige omstandigheden afhankelijk van/ een kwestie van ergens ontploffen van het toch al, als aanvankelijk piepklein deukje ontstaan, o zo b(r)oze Vertrouwen…

  Zoiets als de moord op Frans Ferdinand te Sarajevo op 28 juni 1914

 15. 26

  Het punt is dat het geen flikker uitmaakt of pinautomaten werken of niet. In alle gevallen blijft de politicus de politicus. Er gaat niets veranderen buiten dat wij allemaal weer 1 of 2 ribben inleveren.

 16. 30

  Twee man op de stookplaat, de charme van een stoomloc, het onderhoud, de locomotievenloods, zware kolentreinen vanuit Brunssum naar Amsterdam, Rotterdam, Groningen en noem maar op, de stoomfluit, het doorslaan van de aangedreven wielen tijdens vertrek…

  Wanneer en waar mag ik op Geert Wilders stemmen!

 17. 31

  Ik adviseer je Carlos, om bij de minst of geringste aanwijzing dat dit zou gebeuren naar de AH te gaan en in te slaan.

  Potten Groenten, Soep, Wijn. Alles wat een relatief lange houdbaarheidsdatum heeft.

 18. 33

  Jammer dat PVV weer met de bot wegloopt. Als VVD, CDA of PvdA een beetje slim waren geweest, dan hadden ze dit zelf voorgesteld. Echter, ik vermoed dat dit niet ‘politiek correct’ was. Jammer, want dit debat dient gehouden worden in het centrum van de politiek ipv in de handen van PVV.

  Verder moet ik ook aangeven dat het moeilijk is democratie en vrijheid in kwantitatieve cijfers uit te drukken. Echter, hoe nu de euro crisis opgelost wordt, dan zal democratie de kind van de rekening worden. Kijk maar naar Griekenland en Italie waar technocraten de regering overnemen (allemaal loyaal aan de Brussel elite uiteraard), die niet eens gekozen zijn door hun eigen burgers. Net zoals de EU commissie (en van Rompuy) trouwens.

  Binnenkort worden we geregeerd door ongekozen technocraten en euro-project ja-knikkers. 1982 van Orwell rules! Zelfs Mathijs Bouman krijgt er natte dromen van.

  http://www.z24.nl/analyse/blogs/boumans_blog/

  De studie zal de waarde van democratie niet kunnen uitdrukken in guldens of euro’s, terwijl me dat meer waard is dan enige eurocent op de bankrekening.

 19. 34

  Nou ja, hij heeft nog geen guldenplannen, hij laat het eerst uitzoeken. Mocht het de gulden minder gunstig blijken, dan houdt het voor hem op. Alle politici gaat hem de politiek, dus om de macht—ook al is het dan om de plannen, die je zegt er op na te houden, uit te voeren.

 20. 35

  Non-argumenten. Vroeger kon je ook al overal op Kreta terecht met D-Marken. Hard geld is altijd welkom in landen waar ze noodgedwongen het op waarde kunnen schatten dat het eigen fopgeld te ontlopen valt. En jaren voor de invoering van de euro pinde je er ook al eventueel gewoon de lokale zloty, en wisselde je al niet meer.

 21. 37

  Die kosten zijn er niet. En dan kunnen banken de boel niet meer verzuipen in het krediet en de prijzen opdrijven, waarvoor ze wel lenen terwijl het niet meer aflosbaar is. De permanente dreiging dat banken omgetrokken kunnen worden, omdat mensen hun geld (goud) uit de bank kunnen halen. Zo zou het horen. En je niet meer laten afschepen met een rente die lager is dan de geldgroei, zoals nu. Geld in handen van het volk.

 22. 38

  Ja, het is wat, die opgejaagde consumptie in Polen! Werden ze maar beperkt tot subsistentie, weldoorvoed op een dieet van aardappelen, azijn, koolsoep, wodka en heel erg vette worst, onder een lekkend dak en een buitentoilet. Zoals het hoorde. De arbeid is er nu schaars, in Polen, en de vis zal er ook wel duur betaald worden.

  Maar ik denk dat Polen buiten hun grenzen vooral geld verdienen om in kapitaalgoederen te investeren.

 23. 39

  Het is maar een aftreksel van geld wat uit de muur komt. En komen die tegoedbonnen niet meer uit de muur, dan gaan we ruilen. Alle zeepbellen spatten uiteen, dan komen er centrales om de ruilboekhouding bij te houden van de arbeidswaarde die mensen (kunnen) leveren. Wordt het tóch nog communistisch, na de Kollaps.

 24. 40

  @Johanna,
  Toch wel dan. Van de pagina die je aanhaalt: “Overigens was 2010 het dertigste jaar op rij waarin Nederland een handelsoverschot had.”

  Dat is toch al een paar jaar langer dan dat we de Euro hebben, toch?