Ondertussen in Qatar…

Serie: Dossier:

ELDERS - Onze vaste buitenlandredacteur neemt even een welverdiende vakantie. Ondertussen proberen we de leemte te vullen met nieuws elders uit de wereld. Ondertussen in Qatar…. (zie ook deel 2).

Wat lezen we weinig over Qatar. Dat komt natuurlijk omdat het WK voetballen daar nog niet is begonnen. Wacht maar af, als dankzij louche FIFA-bestuurders, het door corruptie en fraude tot stand gekomen evenement in 2022 wordt afgetrapt, zullen we vrijwel dagelijks nieuws uit Qatar over ons heen krijgen.

Qatar kon beginnen aan de opbouw van het toernooitje, maar kreeg onmiddellijk kritiek over zich heen omdat de een na de andere gastarbeider dood van de bouwsteigers viel. Ach, zou Ronald de Boer zeggen: In Nederland gaat ook wel eens wat mis.

Er kwam hedendaagse slavernij aan het licht. Niet verwonderlijk is in een land dat er een verwrongen idee van mensenrechten op na houdt. Maar goed, in 2017 sloot Qatar een akkoord met de VN en beloofde plechtig de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Qatar had het beter meteen in hun slavernijmuseum kunnen zetten.

Pas vorige maand, nadat de Duitse zender WDR een, deels stiekem opgenomen, reportage uitzond over de uitbuiting van gastarbeiders in Qatar, kon de FIFA het over haar hart verkrijgen de wantoestanden te bevestigen.

Amnesty International houdt de vinger aan de pols en constateerde in februari dat er vooruitgang is geboekt, maar dat Qatar er nog lang niet is.

Dat vinden de gastarbeiders in Qatar ook en vorige week braken er minstens twee keer stakingen uit, waarbij gedemonstreerd werd voor uitbetaling van achterstallig loon. Dat mag bijzonder heten, vooral ook omdat de organisatie Human Rights Watch bevestigd wist te krijgen dat de autoriteiten van Qatar de protesten toestonden. Er verschenen wel politiewagens, waaronder drie ME-voertuigen, maar de stakers mochten tot middernacht hun bijeenkomst houden.

Niets daarover in de Nederlandse media. Hier beperkt het nieuws over Qatar zich tot de transfer van een ADO-voetballer naar Qatar SC en dat de amateurvoetbalclub DHSC met 6-1 won van het Qatarese Al-Gharafa, de club waar tot voor kort Wesley Sneijder voetbalde.

En als u van plan bent in 2022 een wedstrijdje te bezoeken, pas op met kritiek op Qatar. Een toeristenbobo in Qatar zei laatst: “The visa will not be open for our enemies – it will be open for our friends”.  Een woordvoerder van de regering haastte zich dat te ontkennen, maar Egyptenaren weten wel beter. Omdat hun overheid een van de buurlanden is die Qatar van terrorisme heeft beschuldigd, krijgen ze geen visa om in Qatar rond te reizen.

Awel, de bal is rond, de mensenrechten in Qatar nog niet.

Meer nieuws uit Qatar in deel 2.

Reacties (5)

#1 beugwant

Stilletjes hoop ik dat bekend zal worden gemaakt dat iedereen die vanuit Europa daarheen reist bij terugkomst drie maanden in quarantaine zal worden gehouden; je weet immers niet wat ze daar allemaal kunnen oplopen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@0: “Een woordvoerder van de regering haastte zich dat te ontkennen, maar Egyptenaren weten wel beter. Omdat hun overheid een van de buurlanden is die Qatar van terrorisme heeft beschuldigd, krijgen ze geen visa om in Qatar rond te reizen.”
Dat ligt toch iets genuanceerder; Egypte (en de andere vazalstaten van Saudi Arabië) hebben zelf alle reismogelijkheden naar en van Qatar onmogelijk gemaakt, inclusief het sluiten van de grensovergangen met Saudi Arabië en het stoppen van alle vluchten op Doha (en zelfs een verbod voor Qatarese vliegtuigen en schepen om hun territoriale wateren en lucht te doorkruisen). Aan het begin van de crisis (die opvallend onderbelicht blijft in dit artikel) hebben ze ook al hun burgers bevolen Qatar onmiddellijk te verlaten. Bij mijn weten is dat bevel tot op heden niet ingetrokken. Door de wijze waarop je het nu schrijft, lijkt het net alsof het om een initiatief van Qatar gaat, terwijl feitelijk het tegenovergestelde het geval is. Er is ook iets meer aan de hand dan Qatar van terrorisme beschuldigen; de Saudi’s hebben een hele trits eisen, waaronder ontmanteling van Al Jazeera, herstelbetalingen, het stoppen van militaire samenwerking met Turkije, het ontnemen van het staatsburgerschap en uitwijzen van iedereen die door de Saudi’s als terrorist wordt gezien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@2: Je bent me voor met deze nadere info. Morgen komt een deel 2. Daar wilde ik dit in opnemen.
Maar wat ik vandaag schreef ging over die toeristenbobo (en de reactie daar weer op van de regering). De achtergrond had ik beter uit kunnen werken, maar ja, gebrek aan ruimte (dit stukkie moest niet telang worden) en vooral tijd…

En om nog even terug te komen op jouw info, in de link die ik er bij gaf lezen we:
While citizens from the three Gulf states were recalled to their home countries due to the rift, Egyptians, who make up the largest Arab minority in Qatar, have remained and comprise a sizable portion of the tiny but wealthy country’s workforce.

en
Many Egyptians say, however, that the visa process has been effectively closed to them since 2017, with narrow exceptions made for the immediate family members of residents and for specifically approved events.

Vandaar dus dat “maar Egyptenaren weten wel beter” in mijn stukkie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Sorry, wilde geen gras voor de voeten wegmaaien, had het (1)tje gemist naast de post.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Wim

Het liefst zie ik dat toernooi helemaal niet door gaan of anders een boycot van de grote landen om een statement af te geven. Zal wel niet gebeuren want die Infantino is toch veel betrouwbaarder dan Platini. Het grote geld heeft het hele voetbal kapot gemaakt.

  • Vorige discussie