Ondertussen in Hong Kong…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie zoet is krijgt lekkers... Op de WTO-top in Hong Kong strooien de rijke landen met “kadootjes” voor de allerarmsten zodat ze maar instemmen met de liberalisering van de wereldmarkt. Japan zegt 10 miljard dollar toe voor opleidingen en programma’s in de allerarmste landen om hun uitvoer op te schroeven. De Europese Handelscommissaris Peter Mandelson biedt de 32 armste landen aan om hun goederen tolvrij te vervoeren en zegt toe de Europese handelsgerelateerde hulp op te trekken tot 1,2 miljard dollar per jaar. De VS stemmen in met het initiatief van tolvrije handel zolang het maar niet geldt voor “concurrentiële” producten geldt, zoals textiel uit Bangladesh.

Actiegroepen vragen zich af hoe ze die plotse aandacht voor de noden van de armste landen moeten verklaren. De grote Britse hulporganisatie ActionAid waarschuwde dinsdag dat er aan dergelijke voorstellen meestal ook haken zitten. De 10 miljard dollar die Japan ter beschikking wil stellen, zal bijvoorbeeld in de vorm van leningen verstrekt worden – niet meteen de beste hulp voor arme landen. (IPS)

Extragratis pdf’s: Wie meer wil lezen over de mogelijke impact van WTO-maatregelen op de armoede kan zich verdiepen in het Wereldbank rapport: Poverty Impacts of a WTO Agreement. Net als in het echte leven zijn er geen simpele antwoorden te geven, sommige arme landen gaan erop vooruit andere weer niet…

Reacties (2)

#1 Ruud Oost

‘Rien’ (: Louis XVI).

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Tja WTO, ut blijft een lastig onderwerp…

  • Vorige discussie