Omkopers en afpersers

[qvdd] Vanuit de kredietverleners bezien gaat het bij de miljardenleningen tegen een gunstige rente om een soort omkoopbedrag. Het is de prijs die de EU betaalt om Franse en Duitse banken te ontzien. Vanuit de kredietnemers bezien handelen de Grieken als afpersers, die steeds gunstiger condities eisen voor hun leningen, om de schuldeisende landen en hun banken niet om te laten vallen. Oprechte Europeanen zijn zo uitgegroeid tot een stelletje omkopers en afpersers.

Aldus Rainer Hank in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeiting (vertaling van PressEurope, origineel artikel vind je hier). Het is een weinig opwekkende typering van de huidige Europese crisis. Een paar jaar geleden was Europa nog in staat de financiële crisis op te lossen. De banken floreren weer als vanouds. Kennelijk is de opgave heel wat moeilijker als ook de onderlinge verhouding tussen de landen op het spel staat.

  1. 1

    Die Grieken zijn wel bijzonder slechte afpersers dan, want de rent voor hun leningen wordt steeds hoger.

    Het lijkt wel er wel een beetje op alsof de persoon, die geen leningen meer bij een bank kan krijgen, en die zich noodgedwongen tot een woekeraar moet wenden, van afpersing beschuldigd wordt, omdat hij probeert onder de woekerrente uit te komen.