Olievisionair Falklands overleden

phippsOp 10 januari jl. is in Londen de geoloog Colin Phipps (74) overleden. Phipps die zich in 1955 op de Falkland eilanden tijdelijk vestigde is decennialang de drijvende kracht geweest achter de olieindustrie rondom deze Britse eilanden op 51° zuiderbreedte (MalvernGazette). Hij is er altijd van overtuigd geweest dat er het North Falkland Basin exploratieve aardolie bevatte (Sartma). Eind jaren zeventig zat hij in een parlementaire delegatie naar de Falklands die de toenmalige premier Callaghan moest rapporten over de mogelijkheden van diepzee olieboringen (Mercopress). Zijn in 1977 gepubliceerde paper “What Future for the Falklands?” werd een must-have tijdens en vlak na de Falkland oorlog in 1982. Eind jaren negentig was Phipps een van de oprichters van Desire Petroleum die startte met de exploratie van het North Falkland Basin.

 1. 1

  Mede vanwege die vermeende olie staat Argentinie nog steeds vol met borden: “Verboden te vergeten dat de Malvinas Argentijns zijn.”
  Geloof dat ze zich er in Engeland minder druk om maken.

 2. 6

  @4,5: Ja, er ligt olie, naar schatting zo’n 60 miljard vaten zelfs. Genoeg om de USA een decenium aan de praat te houden… maar er wordt niet geboord en grote oliemaatschappijen hebben de reserves nog niet op hun lijstjes staan… waarom??? politiek? appeltje voor de dorst als’t elders echt te moeilijk wordt? In elk geval is zo’n reserve de moeite van een flinke diplomatieke strijd tussen Argentinie en het VK wel waard (en kunnen we meer dan diplomatie uitsluiten?)

 3. 7

  @6: Dat is toch maar een schatting. Zeker weten doen we het niet (ik begrijp dat proefboringen teleurstellend waren). Daarnaast is de olie niet echt makkelijk winbaar.

  Er is dus een behoorlijk risico gemoeid met de winning, nog los van de politieke risico’s. Met de huidige olieprijzen dus beter maar laten liggen.

 4. 8

  Deze man is dertigh jaar lang door links, midden en rechts gewaardeerd als een grove oliekapitalist. En dat was-ie ook.

  En nu maggen we’m een visionair noemen. HEMA, zeg er wat van.

 5. 9

  Inderdaad typisch iets voor Hema om over te vallen, maar verder dus niet zoveel om je druk over te maken, hij was visionair omdat hij decennialang zei dat er olie zou liggen, wat ook uiteindelijk klopte. Het hoofdartikel betreffende deze post gebruikt het woord ook al in de kop.
  Dr. Colin Phipps, a visionary of the Falklands oil future (Mercopress)

  Ik zou als ik iemand op het internet was hier inderdaad een groot punt van maken, want dit is internet.

 6. 11

  Thatcher heeft de oorlog gevoerd vanwege haar erbarmelijk lage kans tot succes voor herverkiezing na de kolenmijn stakingen.
  Met een absurd hoog risicogehalte heeft ze de aanval ingezet en gewonnen voor zo ver daar sprake van is.

  Wellicht heeft teef T. dit mee genomen in haar overwegingen.

  En als je 40 jaar in de olie bizniz hebt gewerkt als geoloog mag ik ook wel hopen dat die vent wat heeft ontdekt, het is zijn beroep.