1. 3

  Ah, die relativiteit toch… Ten opzichte van elkaar is die in Parijs in elk geval lichter en dus gaat Parijs trager dan de rest (maar voor je mijn opmerking in #1 te serieus gaat benaderen: al die plaatsen op aarde behoren tot hetzelfde coördinatensysteem dus het was al onzin om mee te beginnen – wat ook de bedoeling was in het humorloze sargassotijdperk).

 2. 5

  Hoe sneller je beweegt hoe groter de massa. Maar omdat het over het gewicht gaat is het misschien dat de zwaartekracht in Parijs (of elders) aan het veranderen is ipv. dat er atomen uit de massa weggaan oid. (korte uitleg).

  (nb: bovenstaand is niet gebaseerd op geloof)

 3. 6

  Maar de standaard kan toch nooit gewicht verliezen, anders zou ze toch geen standaard zijn? De conclusie zou moeten luiden dat de rest van de wereld gewicht wint…

 4. 7

  @5: Lijkt me sterk. Een beetje wetenschapper er tenminste voor zorgen dat zijn meetapparatuur goed geijkt is op het Parijse zwaartekrachtniveau/dan wel een balans gebruiken.

 5. 8

  @6: Dat brengt me op een idee! Is dat spul waar die kilo van gemaakt is niet veel waard? Als ik er nu eens de helft van af zou schrapen? Dan kan men mij niet van diefstal betichten, want vanwege de defenitie is het nog steeds 1 kilogram, net als voor ik langs ben geweest!

  Dank EVH!

 6. 11

  De oplossing van dit raadsel ligt voor de hand.
  die 50 microgram verschil is ruwweg het gewicht van een vingerafdruk.

  Richard Davis (de man met snor op de foto) gebruikt nejes handschoenen bij het vastpaken van de kilo.

  De andere kilobeheerders zijn blijkbaar minder bezorgd over vingerafdrukken.