Oerbossen waren wel dicht en donker

Een tijd lang bestond er onder ecologen het idee dat de europese oerbossen open werden gehouden door grote grazers. Wisenten, herten en wilde paarden zorgden ervoor dat zaailingen steeds werden weggegeten zodat er een soort parklandschap ontstond. Dit in tegenspraak met oude verhalen dat de europese oerbossen ondoordringbaar en donker waren.

Stuifmeelonderzoek gaf voor de parklandschap-theorie geen sluitend bewijs omdat stuifmeel van grassen immers ook van ver het bos kan inwaaien. Totdat een botanist in Ierland de oude stuifmeelsamenstelling vergeleek met gebieden in Europa. In Ierland liepen na de laatste IJstijd geen grote grazers rond, dus het bos moet daar ongestoord hebben kunnen groeien. Er bleek geen verschil te zijn in de stuifmeelsamenstelling. Grote grazers hadden geen invloed op de dichtheid van het bos. De europese oerbossen waren dus toch dicht en donker.

boooohhh !!! Uit de grote gelijkenis moet worden geconcludeerd dat de aanwezigheid dan wel afwezigheid van grote grazers geen verschil heeft uitmaakt voor de oerbossen. Daarmee kan het idee van parkachtige bossen naar het land der fabelen worden verwezen. (NGV-Geonieuws)

Bonuskaart: Global Distribution of Original and Remaining Forests (UNEP)

 1. 6

  Het is van belang, als je belang hecht aan het in natuurlijke staat terugbrengen van die bosgebieden. Of als je het gewoon een leuk verhaal vindt. Donkere dichte bossen hebben veel raakvlakken met de Lords Of The Rings gekte, niet dan?

  ..en maakt het idee van grazende kuddes mammoeten op de bodem van de Noordzee u ook zo gruizig? mij wel !

 2. 8

  Natuurlijkse staat zou je kunnen zien als een evenwichtstoestand met externe factoren zoals: klimaat, ondergrond, geomorfologie.
  Ik weet het: de natuur is, net als de Avro, vollop in beweging. Maar er zijn wel degelijk stabiele perioden aan te wijzen waarin de vegetatie zich min of meer in een evenwichtsfase bevond.

 3. 9

  “Oerbossen waren wel dicht en donker”

  Oerbossen zijn zo jaren 60, ik ben blij dat er tegenwoordig zorgvuldig gekapt wordt, streepje hier, landingsbaantje daar,ziet er toch veel verzorgder uit en is ook een stuk prettiger voor de grote grazers ;).

 4. 10

  @6

  Het is niet alleen van belang, het is bovendien zeer interessant. Was er onlangs niet een oud bos uit de steentijd opgegraven bij Zwolle?