Oekrainse volksmuziek – Pidmanula mania

Uw razende reporter was de afgelopen maand veel in Oekraine te vinden. Een sympatiek maar beetje schizofreen land ergens ingesloten tussen Europa en Rusland. En terwijl de rest van Europa het zonder gas moest doen zat uw correspondent er warmpjes bij. Sterker nog, Nadija besloot zelfs de ramen ’s nachts maar op een kiertje te zetten. Buiten vroor het -12. We hieden een stabiele +24 graden aan op de 19e verdieping in die buitenwijk net ten zuiden van de hoofdstad.

En terwijl Oekraine in een maand tijd al haar Europese krediet verspeelde, de koers van de nationale munt zag halveren en zelfs de orthodoxe priesters de hoop zijn verloren valt er ook nog iets leuks te melden vanuit Kiev. Wat dan? Volksmuziek!

Ты ж мэнэ пидманула

Best een aardig nummertje, toch? Leuk meisje ook! We nemen u mee naar alle exotische uithoeken waar aanstekelijke deuntje zich kan bevinden.

Підманула, підвела

Nou ja, het kan niet altijd leuk zijn natuurlijk. Maar nu heeft u in ieder geval het basis-ritme onder de knie. Klaar voor de volgende?

Via-Gra

Ah! Via-gra, wie kent ze niet? Bekend binnen en vooral buiten Kiev omwille van hun fenomenale borstpartij zangtalent.

De Afrikaantjes – Підманула, підвела

Hip-hop! Wie had dat gedacht! Een bloedserieuze aangelegenheid in Oekraine. Sinds deze twee heren in de locale taal rappen kunnen ze niet meer stuk. ‘De Afrikaantjes’ (zo heten ze echt, red) leggen het bij ons misschien af tegen Opgezwolle en De Jeugd van Tegenwoordig, in Oekraine zijn ze groter dan 50 cent.

Pidmanula Pidmanga

Dat kon natuurlijk niet ontbreken, een manga-versie van het nummer. Lekkere beat trouwens, echte turbo-folk!

Kom Aleksander, zing ons een lied!

Hier even tot 01:20 het interview uitzitten voordat het concert van ‘Alexander’ losbarst. Geen moeite toch, met zo’n leuk meisje in een spijkerhesje?

Dat kan lager!

Nog niet eens zo heel erg, maar we raken hier wel aan het eind van ons latijn. Is er niet nog een nummertje met een leuk meisje ofzo?

Lasunka

Ja! Schattig toch? Mocht u nog eens een tafeltje willen reserveren in het sympatieke havenstadje Odessa (hoor je me, Arnon?) dan wil de redactie van Sargasso u van harte restaurant ‘Lasunka’ aanbevelen.

 1. 7

  Dank je wel Olaf…ik geef mijn kleine grote mensen in m’n hut dagelijks een half uur na schooltijd “hoe is de wereld, allemaal niks we gaan naar de echte mens…dans en muziek”, Ze kunnen nu zonder aarzelen zeggen waar die dans/muziek vandaan komt als ik ze iets toon.. youtube steent.

  Morgen bent U aan de beurt..bedankt.

 2. 9

  In tweede instantie… dat sushi restaurant van Arnon in Odessa… ik zou toch zweren dat ik daar vorig jaar zelf ook ben geweest aan die grote wandelboulevard… nu zijn er vast meer sushirestaurants in Odessa maar toch…

 3. 10

  Endu tu Carlos, ende tu. Odessa is zo groot nog niet, dat valt vies tegen. Het is een beetje de treurige variant van Sint-Petersburg. ’t Is dat ze er gevoel voor humor hebben, maar anders…