1. 5

  Het logo van Obama ziet er rijker uit mede omdat het meerdere kleuren en gradients heeft.

  Het logo van GL daarentegen ziet er armoedig en simpel uit onder andere door het ontbreken van die elementen, dit is eerder een verkrachting dan een -ficatie. Nu zijn er logo-ontwerpers die denken dat gradients niet kunnen in logo’s maar die leven in het (print-)verleden.

  Allesbehalve zin in de toekomst.

 2. 14

  echt. Sorry. Maar dit is spijkers op laag water. Het zal vast geinspireerd zijn maar eerder lijkt het idd op Maaslander. Juridisch gezien nog steeds geen poot om op te staan die Maaslander. Hoogstens kun je van een trend spreken. Maar in het geval van Groenlinks: het herdefinieren van de inhoud lijkt me sowieso veel nuttiger dan het opleuken van het uiterlijk. Want als vormgever zeg ik: vorm is ondersteunend aan de inhoud en het is niet andersom dat vorm de lading dekt. Dat komt altijd aan het licht. De commotie hierover bewijst het een beetje ook. Er heerst kennelijk wantrouwen t.o.v. de inhoud. En daar moet wat aan gedaan worden. Een politieke partij is nou eenmaal geen pakje Cup a Soup.

 3. 17

  kan de uitleg niet lezen op Trouw , mij lijkt meer op een bordje achterop de vrachtwagen
  “pas op gevaarlijke lading exploderende groentenbommen”.

 4. 24

  Zoiets moet je natuurlijk veel verder in het verleden zoeken: Alsof symbolen met de zon erin een 21e-eeuwse uitvinding zijn.

  Is Femke’s middle name niet toevallig “Achnaton”?

  Overigens ben ik van mening dat ‘Obamaficatie’ (ev te lezen als ‘Obamafixatie’) een veel beter neologisme is dan ‘Verobamarisering’ (dat al snel iets als ‘Obamarinade’ of ‘ObaMarie’ kan worden)

 5. 26

  Nou, een maand om de nieuwe huisstijl goed te promoten, toch nog best netjes.
  Alleen staat groenlinks er dus niet “op”, waardoot het in het favicon idd op Shell en in het gewone logo op dat van Maaslander lijkt.

  En idd eens met “Obamaficatie”, Stijn. Maar daar moet je ook maar net opkomen. VerObamarsering of Obamaficatie, ik denk dat de boodschap vooral is dat politieke partijen steeds serieuzer met het beeldmerk bezig zijn. (Zie SP met de nieuwe tomaat destijds, en TON met het schildje (Hoewel ik die laatste ronduit slecht vind))

 6. 27

  Ouch! Het logo lijkt wel erg veel op de vlag van imperialistisch Japan. Wat haalt Groen Links hiermee op de hals?

  In Azie is het logo van de rode zon net zoiets als een hakenkruis hier.

  Ik herinner me nog dat er in China een rel was over een bekend model dat op de foto ging met een kleding met daarop een afdruk van de vlag van imperialistisch Japan. Ze riep toen de woede van het Chinese volk over haarzelf af.

  Ik weet niet of Groenlinks veel buitenland contacten heeft. Zeker is dat in Azie geen goede sier gaan maken met dit logo.

 7. 28

  Op de site van het IISG staat het als volgt:
  “Light is one of the most ancient and universal symbols in the visual arts. In the socialist iconography rays of light, the rising sun, and stepping into the light are very frequent. Light is used as a metaphor for socialism, knowledge, freedom, and the new society. …”