Obama en McCain op winst in New Hampshire

De verrassende overwinning in Iowa van zowel Barack Obama als Mike Huckabee zorgt voor nog meer aandacht voor de voorverkiezing in New Hampshire op 8 januari a.s. Hun winst zegt echter nog niet automatisch iets over de uitslag daar. In het recente verleden koos New Hampshire namelijk vaak een andere kandidaat dan Iowa. Een kleine vergelijking maakt verder duidelijk dat de primary van aanstaande dinsdag een beter voorspeller is van de rest van de race om het Amerikaanse presidentschap. De reden is dat de kiezers in New Hampshire meer overeenkomen met de rest van de V.S. dan die in Iowa. De eerstvolgende uitslag is dus feitelijk interessanter en spannender. En wat is de verwachting in New Hampshire?

De peiling van Rasmussen van zaterdag 5 januari laat zien dat de Republikein John McCain de leiding heeft met 31%, voor Mitt Romney met 26%. Volgens dezelfde peiling zou Barack Obama bij de Democraten de leiding hebben met 37%, tegen 27% voor Hillary Clinton. Dit zijn wel de meest optimistische peilingen voor zowel McCain als Obama. Gemiddelden van alle peilingen geven beide echter ook een voorsprong.

McCain herhaalt zichzelf
McCain weet wat winnen is in New Hampshire. Dit gebeurde in 2000 ook. Later in de race verloor hij echter terrein aan George W. Bush en daarmee ook de Republikeinse nominatie. Mitt Romney is dus niet gelijk uitgeschakeld bij een tweede plaats, aangezien zijn financiële middelen vele malen groter zijn dan die van McCain of Huckabee. Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani heeft ook diepe zakken, maar hij zal deze keer toch bij de eerste drie moeten komen om gezichtsverlies te beperken.

Obama, de eerste zwarte presidentskandidaat
Bij de Democraten is de winnaar in New Hampshire drie van de vier keer ook de uiteindelijk genomineerde Democratische presidentskandidaat geworden. Als Barack Obama wint in New Hampshire staat hij er dus erg goed voor. Winst aanstaande dinsdag kan extra doortikken in het zicht van de voorverkiezing in South Carolina, waar zwarte kiezers een extra zwaar stempel kunnen drukken.

South-Carolina is een erg belangrijke voorverkiezing. Het is de laatste voor ´Super Tuesday´ 5 februari, wanneer er maar liefst 23 Democratische voorverkiezingen worden gehouden. Nog eventjes en Barack Obama staat aan de vooravond van een ´clean sweep´, een rij van onafgebroken overwinningen. African Americans zullen een overwinning van de eerste zwarte Amerikaanse presidentskandidaat niet in de weg willen staan.

Reacties zijn uitgeschakeld