1. 1

  “prolonged detention”, zal wel niet lang duren voordat het Nederlandse kabinet dit ook een goed idee gaat vinden.

  Cheney zal trots zijn op Obama.

 2. 3

  Bush heeft een inderdaad een aardig mijnenveld achtergelaten, waar we nog jaren last van gaan krijgen.

  Wel een aardige quote:

  It’s not just the right, but the duty, of citizens to pressure and criticize political leaders when they adopt policies that one finds objectionable or destructive. Criticism of this sort is a vital check on political leaders — a key way to impose accountability — and Obama himself has said as much many times before.

  Volgens mij zit er in Utrecht een klein berlusconi’tje wat dat maar eens op z’n bureau moet plaatsen. In plaats van krokodillentranen te huilen in een raadsvergadering.

 3. 4

  Het is allemaal niet zo makkelijk zwart wit te stellen.

  Begrippen als “krijgsgevangenen” zijn niet goed toe te passen in een asymmetrische oorlog.

  Wat moet je doen met mensen die wel degelijk serieuze plannen hebben om geweld te gebruiken, zij het niet in de ouderwets omlijnde oorlogsgebieden?

  Dit is een zeer complex probleem en volgens mij heeft Obama het veel eerder daar over dan over hoppakee het vastzetten van mensen zonder verdenking voor onbepaalde tijd.

 4. 5

  Wat moet je doen met mensen die wel degelijk serieuze plannen hebben om geweld te gebruiken, zij het niet in de ouderwets omlijnde oorlogsgebieden?

  Tot president verkiezen..

 5. 8

  @7: Wat weet Obama, wat wij niet weten? Massavernietigingswapens in Irak?

  Het gaat niet om de dreiging, het gaat om misbruik van macht. Als iemand iets strafbaars doet, sluit je hem op. Zo niet, dan laat je hem vrij. Zo simpel is dat, alle asymmetrische oorlogen ten spijt.

 6. 9

  Link naar Salon werkt alleen als je een premium subscription hebt, geloof ik. ‘Administratieve detentie’, ach ja, ze doen het ook in Israel. Dus waarom die Yanken niet hun eigen lolletje gunnen. Guantanamo is niet te sluiten. Het is, net als martelen, een diode – je kunt wel heen, maar niet meer terug.

 7. 13

  @11: Inderdaad, flauw cliché. Eens een boompje opzetten over de oorzaak van het misbruik van macht. Mijn inzet: De machthebbers, of de overheid durft geen fouten te maken. Liever tien onschuldigen in de cel dan één terrorist die een aanslag pleegt (vrij vertaald: Maxime Verhagen). Er zit geen ideologie achter afgezien van de angst dat een terrorist door de vingers van de veiligheidsdiensten glipt en een falend veiligheidssysteem de schuld krijgt van een aanslag.

 8. 14

  @ Simon

  Inderdaad, maar is het dan simpelweg de prijs van de vrijheid dat we zo nu en dan opgeschrikt worden door catastrofaal terrorisme?

 9. 15

  @14: Ja, want per saldo zijn het niet meer dan rimpels in de geschiedenis. Ik denk dat de gevolgen van de angst voor een terroristische aanslag meer ellende veroorzaken in onze westerse samenleving dan de/een daadwerkelijke aanslag.

  Ik vind die angst ongegrond. Bovendien vind ik dat preventie moet beginnen met minder westerse bemoeienis in het Midden-Oosten en niet schijnheilig terroristen afschilderen als soldaten van Allah.

 10. 16

  Ik vind het een probleem dat ik niet kan inschatten hoe groot het risico is dat we lopen.
  Ik zou geheel met je mee willen in de redenering van de prijs van de vrijheid. Ik kan echter niet inschatten hoe groot de dreiging is, die dreiging speelt toch wel een rol wat dat betreft.

 11. 17

  Gewenning aan dergelijke voornemens uit de mond van ‘verlosser’ Obama vormen de groostste bedreiging van vrijheid uit de recente geschiedens. De Magna Carta op een zeephelling met een kanon om een mug af te schieten. God sta ons bij. De US confisceert hiermee het menselijk brein. Wereldwijd. Aanstonds moet je zorgen om bewijs van ‘onschuld’ strak bij de hand te houden, wil je nog rustig kunnen gaan slapen. Brrrr.

 12. 18

  @2: TBS lukt je toch niet zonder dat de rechter eraan te pas komt. Wel kun je idd zonder aanklacht langer vastgehouden worden bij een vermoeden (ik meende zelfs dat verdenking niet nodig was, maar hou me tegoed) van terrorisme.