Obama – McCain vannacht: de voorbeschouwing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

John McCain heeft zojuist laten weten toch met Barack Obama in debat te gaan. Game on! Hier op GeenCommentaar alvast een beknopte voorbeschouwing.

De debatten tussen de presidentskandidaten worden gereguleerd en georganiseerd door de onafhankelijke ‘commission on presidential debates’. Beide kampen bespreken al weken van tevoren af hoeveel debatten er plaatsvinden, van wat de onderwerpen zijn tot aan de cameraposities, kledingvoorschriften en de moderators natuurlijk. Dit jaar zijn er drie debatten tussen Obama en McCain en eentje tussen de vice-presidentskandidaten, Joe Biden en Sarah Palin.

Vanavond vindt het debat plaats in Oxford, Mississippi (dubbel s, dubbel s, dubbel p). Het stadje heeft maar 11.500 inwoners maar bezit wel ’s werelds grootste bluescollectie. Het is tevens het laatste stadje in de VS waar de hypotheek- en financiële crisis blijkbaar nog niet heeft toegeslagen.

Het debat had moeten gaan over nationale veiligheid maar weinigen verwachten nog dat het daar echt over zal gaan. De kandidaten kunnen en willen niet om de grote actualiteit heen: de hypotheek- en financiële crisis. Die lijkt zich immers ook buiten Wall Street, aka ‘mainstreet’, te openbaren: het aantal uitkeringsaanvragen liep de afgelopen maand hard op. Een reddingsplan is er nog steeds niet.

Het wordt dus vooral een vreemd debat waarin beide partijen zich ongemakkelijk voelen. McCain praat graag over de nationale veiligheid. Het is duidelijk zijn onderwerp en hij oogt relaxter wanneer hij daar over spreekt dan bijvoorbeeld de zorg of de economie. Amerikanen kennen zijn standpunten en vertrouwen McCain op dat onderwerp meer dan Obama. Jammer dat de actualiteit McCain heeft ingehaald. De economie staat ‘front and center’ en niet de nationale veiligheid. Obama spint daar, blijkt ook uit de peilingen, garen bij.

It’s the economy stupid! Een vorige democratische president wist in het televisiedebat de vinger precies op de zere plek te leggen. Vriend en vijand wijten de zege van Bill Clinton aan dit ene moment. Ik geef ze geen ongelijk. Maar Obama zit in een veel moeilijker pakket. Het debat gaat niet over de economie. Hij kan moeilijk een vraag over terrorismebestrijding ontwijken, want dan lijkt het alsof hij als presidentskandidaat de veiligheid van de gemiddelde Amerikaan niet serieus neemt.

De vraag blijft dus, waar gaat dit debat eigenlijk over? Waarom zo rigide vasthouden aan die afspraken? Beide partijen zijn gebaat bij het bespreken van de actualiteit. Mocht McCain uitglijden in dit debat, Oxford schijnt een prima plaats te zijn voor gepensioneerden.

Het debat tussen John McCain en Barack Obama begint vannacht om 03.00 uur. Op Nederland 1 begint de uitzending om 02.50uur.

Reacties (3)

#1 Escovan

Wat leuk wordt strax, is dat als die 700 miljard dollar door gaan, en de staatschuld bij de grote banken dus NOG groter worden, de banken op een gegeven moment de volledige politiek gaan bepalen, voor zover ze het al niet doen. Jammer is dat Europa zo achter de VS aan loopt maar dit heeft alles te maken met de plannen van de grote overheidsbanken over de wereld. Het uiteindelijke plan is om 1 currency over de hele wereld te krijgen… en hoe doe je dat? Door alle andere valuta’s waardeloos te maken, en ze beginnen nu weer met de dollar te devalueren door die enorme leningen. Ik voorzie dat de chinese economie in de komende jaren een enorme impuls gaat krijgen en dat zij strax qua valuta waarde daadwerkelijk gaan mee concurreren tegen de dollar en de euro. Dattie nu lekker goedkoop is, is namelijk de macht van China, als hun munteenheid meer gaat kosten … nou bedenk zelf maar wat er gebeurt… De aanslagen komen van links zeg ik maar vast.

  • Volgende discussie
#2 Paul

Wat een wezenloos saai ‘debat’ was het. Off topic: Mooi dat wij het complot over het grote geld/valuta schandaal hier, in reactie 1 van Escovan, als eerste onthullen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Escovan

http://thepiratebay.org/torrent/4391414
Download dat filmpje maar es en noem mij dan nog maar aluhoedje als je dat leuk vind. (Je weet toch wel hoe een torrent werkt hè?) Kijk die film en zie de geschiedenis en hoe die zich verhoudt tot de hedendaagse financiële markt.

  • Vorige discussie