Nu sancties tegen Birma!

SanctionsWat bezielt al die landen die de sancties alleen maar lopen te vertragen! We moeten sancties hebben, en wel zo snel mogelijk. Het regime moet voelen dat we niet tolereren wat ze daar doen met de burgerbevolking. Schande!

Goed, genoeg geëist. Laten we nu eens kijken naar wat sancties op zullen leveren. Internationaal gezien zijn sancties het op één na zwaarste middel dat je in kan zetten tegen een land, op oorlog na. Maar als je sancties inzet tegen een land, tref je niet alleen de leiders van zo’n land, maar ook het volk. Sterker nog, je treft het volk het hardst.

Want de regering van een land heeft toegang tot alle grondstoffen en zal zichzelf daar dus langer van kunnen voorzien dan het volk. Het kan zelfs gebruikt worden als propagandamiddel: “Kijk eens wat de sancties met jullie doen?”

Daarnaast, en dat is belangrijker, heeft de oppositie haar basis over het algemeen in het volk, en wordt deze groep door sancties onevenredig hard getroffen.

In plaats van het regime te verzwakken versterk je het juist relatief. Een goed voorbeeld waar dat is gebeurd is Irak, waar sancties Saddam waarschijnlijk in het zadel gehouden hebben.

Dus sancties? Nee dank u.

 1. 3

  In Frankrijk loste het volk het ook zelf op in 1789. Een betere oplossing is er niet. Dat blijkt nog steeds waar te zijn. Hulp van buiten geeft geen solide oplossing. En oorlog voeren doen we niet meer, zie Vietnam en nu Irak en Afgangnistan.

 2. 4

  @3: Hoe lastig ook, de bevolking zal inderdaad zelf tot actie moeten overgaan. (voor het meeste effect) Als we nu van buitenaf kunnen garanderen dat de internetverbindingen in Birma ook weer werken, heeft het volk in ieder geval de kans zich te verenigen.

 3. 5

  Ik geloof dat ik het voor het eerst eens met Adriaan eens ben. Het is uiteindelijk iets dat alleen het volk zelf kan oplossen.

  Je kan als buitenstaander misschien alleen vooral bijdragen door de regime voornamelijk niet verder te steunen. En misschien steun aan dissidenten (bijv. een Nobelprijs geven heeft waarschijnlijk die oppositieleidster haar het leven gered). Maar uiteindelijk kan je het verder van buitenaf niet verder oplossen.