Nu we geen winters meer hebben, zoeken we nieuwe tradities

COLUMN - Het zou de tot nu toe ­warmste dag worden van de tot nu toe warmste juni ooit gemeten.

Een vrachtwagen van een eierverwerkingsfabriek kantelde ­ergens onderweg in Zwaag. ­Duizenden liters eigeel stroomden op straat.

Het riool kon de drab niet ­verwerken, een dooiersloot vormde zich op het fietspad. En het was warm op straat: langzaam ging het eigeel bakken. “De straat is langzamerhand in een omelet aan het veranderen,” meldde een verslaggever.

Op mijn werk viel internet om de haverklap uit, en leerde ik een collega tussentijds hoe je een traceroute doet. ‘Ik probeer je te bellen, maar je nummer doet het niet?’ appte een aanwezige collega verwonderd aan een afwezige collega. ‘Het jouwe ook niet!’ appte de afwezige terug. Na internet bleken ook veel telefoonlijnen te zijn uitgevallen.

De Volkskrant legde de lezers behulpzaam uit hoe je een korte broek draagt, als man. Hint: één been per pijp. En de rits na het aantrekken graag dichtdoen.

Amsterdam was beweerdelijk in de greep van een verdwaalde zeehond die door de Amstel zwom. Een team van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren ging op zoek.

In Ridderkerk stond de gevel van een gebouw plots op instorten – vermoedelijk was hij uitgezet door de warmte en daardoor bol komen te staan. Er vielen ­gevelstenen op straat. Bewoners konden de hulpdiensten niet bellen, want 112 was kapot en ook de back-up van 112 had het begeven. Een bewoner belde een kennis die bij de brandweer werkt. Hun telefoons deden het gelukkig wel. De straat werd ­afgezet en 28 huizen zijn ontruimd.

Iemand bewees dat je spiegeleieren kunt bakken op een auto.

Nu we geen winters meer hebben, schaatsen zeldzaam wordt en het zeewater stijgt, zoeken we nieuwe tradities.

Maarten van der Weijden legde daartoe zwemmend de eerste zomer-­Elfstedentocht af. Een verslaggever van Omrop Fryslân legde uit dat er zo veel mensen langs de route stonden ‘omdat iedereen zijn eigen emoties meenam’.

Als iedereen andermans emoties had meegenomen, was het mogelijk te druk geweest.

Een collega deed me voor hoe de airconditioning uit moest (ik zou die dag als laatste naar huis gaan). Ogenblikkelijk gingen overal op kantoor alarmen af en kregen we allemaal NL-Alerts op onze mobieltjes. Toen ontdekten ook wij dat 112 kaduuk was.

NL-Alert verspreidde alternatieve noodnummers, maar gaf abusievelijk het nummer van de tiplijn van De Telegraaf; die krant zal morgen ongetwijfeld geen gebrek aan kopij hebben. Wel riep het de vraag op waarom NL-Alert over het tiplijnnummer van die ochtendkrant beschikte.

Bij mij thuis liep het water de verkeerde kant op: het borrelde omhoog uit de afvoer, in plaats van dat het er keurig wegstroomde. Een weeë rioolgeur doordesemt het huis. Mijn kat heeft misselijk de woning verlaten.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (2)

#1 beugwant

First things first: Is Poes alweer terug en in zijn hum?

  • Volgende discussie
#2 Karin van der Stoop

Bij mij op ’t werk klapte dinsdag de stroom eruit in het hele gebouw. Gelukkig was het eind van de middag, is nogal rampzalig voor een bedrijfje in systeembeheer. Het is niet te hopen dat dit soort shit vaker gaat voorkomen. Sowieso wordt het een hete zomer.

  • Vorige discussie