Waarom Wolfowitz een nieuw baantje krijgt

Enkele weken na het aantreden van Bush (ruim voor 9/11 dus) werd door het State Department, gesteund door de olie industrie, het plan gemaakt om d.m.v. een coup d’etat Saddam Hoessein te verwijderen.

Vlak voor de invasie van Irak werd het plan veranderd door Wolfowitz c.s;

The new plan was crafted by neo-conservatives intent on using Iraq’s oil to destroy the Opec cartel through massive increases in production above Opec quotas. (BBC)

"Contractors" moesten door USAID aangewezen Iraakse staatsbedrijven, na goedkeuring van USAID, privatiseren, waarna de produktie dusdanig moest worden opgevoerd dat dit het einde van OPEC zou betekenen (Plan voor Iraakse olie, februari 21, 2003).

Het plan om de zaak te privatiseren leidde tot aanslagen op oliepijpleidingen en installaties. 

De voormalig CEO van SHELL, Philip Carroll, nam na de invasie de leiding over de olie industrie in Irak over en verklaart in het filmpje tegen Paul Bremer te hebben gezegd: “There was to be no privatisation of Iraqi oil resources or facilities while I was involved”, waarna het oorspronkelijke plan van midden 2001 alsnog is doorgevoerd in Irak. 

Zojuist op BBC2 (BBC Newsnight) hierna nog 24 uur hier te zien:
Secret US plans for Iraq’s oil (Realplayer, item begint na precies 15 minuten) en hier te lezen; website van Greg Palast.

Om te voorkomen dat men dit weer een eenzijdig postje gaat noemen gelieve ook deze pagina te bezoeken.

 1. 3

  Kweenie maar dit was een programma op de BBC waar ik een kort samenvattingkje van heb gemaakt. Helaas wordt ik na zo’n subversieve aktie doorgaans direct uitgemaakt door rabiate anti amerikanistische stalinist hetgeen maar ten dele terecht is aangezien ook ik erken dat het laten verhongeren van honderden miljoenen russen en chinezen 60 jaar geleden duidelijk de prelude is van wat ons te wachten staat indien jan marijnissen en de zijnen het voor het zeggen krijgen, god verhoede. Mijn linkse vrienden vinden mij trouwens rechts. Rechtse vrienden heb ik (gelukkig)niet.

 2. 5

  Hij lijkt te worden ‘weggepromoveerd’ naar een positie bij de Wereldbank. Voor zijn positie ‘een doekje voor het bloeden’, politiek gesproken geen beloning maar een milde straf wegens wanprestatie in het verleden. (olie en Irak )
  In zoverre is hij slachtoffer van zichzelf en van de zelfopgelegde tucht die in die milieu’s als volstrekt rechtvaardig wordt gezien.

 3. 6

  DP, lees dit met ‘Smooth Operator’ van een van mijn grote muziekheldinnen Sade op de achtergrond. Ik zit helaas de hele dag al met Nina Simone’s megahit ‘I got my skin, blood, heart, etc.’ in mijn hoofd.

 4. 7

  @5; volgens mij is het meer iets in de orde van grootte van ruim 6000 miljard dollar. En dan reken ik de “110 trillion cubic feet of natural gas” die er ook zit nog niet eens mee. Want ik weet niet hoeveel dat is. :D
  Overigens zijn er ook mensen die de voorraad in irak op 200 miljard barrels schatten in plaats van 112 miljard.

 5. 9

  http://www.bayphase.com/strategic.php

  Hier kun je voor het luttele bedrag van 3.500 pond een rapportje kopen met “de definitieve assessment” van de Iraakse olie reserves. Het is bij hun 330 miljard barrels. Dat is dan 18480 miljard dollar. Het begint steeds meer op een rekenfout te lijken maar ik doe dus het aantal barrels maal de opec prijs per barrel.

  En weet iemand hoeveel “324 Trillion standard cubic feet of gas” waard is ? :D

 6. 11

  @DP
  ik niet, of het vandaag of morgen of over 20/30 jaar is,maakt niet uit.
  de olie vooraad is niet oneindig.
  en het zou ons als mensheid sieren om eens op te houden net te doen alsof ze dat wel is.
  btw
  Bakoenin of Trotsky?

 7. 15

  hmmm vadertje Drees….
  mjoah daar kan het ik wel mee eens zijn!
  old-skool arbeiders socialisme!
  mischien de nieuwe retro? :p

 8. 17

  Ook in eigen land raken critici niet uitgeschreven. In Salon.com, het progressieve online magazine (tegen een abonnementsprijs), schrijft Michael Lind de tot nog toe hardste analyse van de benoeming van Wolfowitz. E

 9. 18

  Mijn linkse vrienden vinden mij trouwens rechts. Rechtse vrienden heb ik (gelukkig)niet.

  Links, rechts, links, rechts, links, rechts CRAP !

  Degtyarev, wanneer jij zegt dat jouw vrienden jouw rechts vinden en je vervolgd met dat je gelukkig geen rechtse vrienden heb, heb je dan uberhaupt wel vrienden ?