NSE Boulevard

Sargasso staat open voor gastbijdragen. Dit is een ingezonden bijdrage van MRTN!

Ik kijk niet zo heel vaak naar de TV. En als ik ernaar kijk, dan is het meestal het nieuws of een actualiteitenrubriek op de publieken, en pak ik zo af en toe het Ontbijtnieuws of RTL Z mee om te kijken wat er verder nog nieuw is in de wereld sinds ik de vorige avond in m’n nest ben gedoken.

Nieuwsgierigheid bekroop mij dan ook, toen ik mocht vernemen dan ook Talpa een nieuwsprogramma zou gaan uitzenden onder de naam NSE, met als presentator Beau van Erven Dorens. Met een serieus nieuwsprogramma konden ze in de buurt komen bij Het NOS Journaal, of afzakken tot in de goot die men kent als Hart Van Nederland. Op de site van Talpa las ik echter dat NSE geen normaal nieuws zou worden, maar een met een mening. Beelden van het slappe, amicale Editie NL doken bij me op, tot ik doorlas en Beau wist te melden dat het naast onder andere op GeenStijl zou moeten gaan lijken. “Pittig dus!” dacht ik enthousiast, en wachtte af tot ik voor het eerst de TV kon afstemmen op dit nieuwsprogramma wat beeld zou gaan geven aan, zoals Beau zelf zei, “de oproerkraaiers van de Nederlandse tv, de relschoppers”.

Schrijven wij inmiddels een week later en ontbreekt het mij aan de relschoppers en de oproerkraaiers die mij toegezegd waren, en is ondergetekende als slotsom alleen een illusie armer.

Wat is NSE dan uiteindelijk wel geworden? Wellicht is slachtoffer van de Beau’s heimwee naar RTL Boulevard een fraaie analyse, want daar waar men tegen schenen had kunnen schoppen of in ieder geval op tenen had kunnen gaan staan zijn de schenen vermeden en is er slechts lichte schade te ontdekken aan de meest kleine nieuwswaardige teentjes die er in de verre omstreken te bespeuren waren. Nee, in plaats van controversieel commentaar werd ik ‘getrakteerd’ op een gezellig onderonsje tussen de presentatoren die een mening durven te hebben over de meest makkelijke dingen, zoals de kosten van een kamervraag en het vaarvermogen van de kroonprins, en worden de echte onderwerpen afgeserveerd naar een man die (voor straf?) ergens in de hoek van het decor aan een laag tafeltje plaats mocht nemen en daar het echte nieuws voor mag lezen, ontdaan van wat voor mening dan ook. Tussen de verschillende berichten door wordt er dan nog een schot van de gehele studio tussendoor gegooid zodat ik kan zien dat de rest van presentatoren er ook nog zitten, en niet uit verveling maar even een bakkie koffie zijn gaan doen. Rest ons na het behandelen van de N nog de Sport, die op luchtige wijze worden doorgenomen door een vlotte presentator, en Entertainment, wat wordt behandeld door een dame die, afgaande op haar ongeïnterresseerde blik, evenveel heeft met het mogelijke einde van de carriere van Eminem, als mijn grootmoeder iets heeft met de laatste CD van System Of A Down.

U zult dan ook niet verbaasd zijn dat ik allerminst gecharmeerd was van wat een groepje ‘relschoppers’ had moeten zijn. Het enige leuke wat er aan was te ontdekken, was de 3D weerkaart die leuk langs de Nederlandse
kustlijn schoof, maar na 2 uitzendingen had ik dat ook wel weer gezien.

Is er dan nog wel hoop voor een beter NSE? Jazeker. Maar daarvoor zal Beau -hoe moeilijk dit ook voor hem zal zijn- wel af moeten stappen van het Boulevard format. Niks geen gezellig geklessebes over de kleine
dingen, maar lekker frontaal in de aanval en de opinie-vormende gesprekken op het hoogste niveau doorvoeren, zoals bij de ontruiming van de Gaza strook, de oorlog in Irak en de slachtingen en verkrachtingen in Sudan. Je hoeft bij dit soort gesprekken niet per se politiek kleur te bekennen, maar een goed kritische blik op bepaalde kwesties werpen kan daarbuiten ook. Neem bijvoorbeeld de dreiging van terreur in Nederland
omdat er nu nog even 17 soldaten in Irak zitten, en hoe die terroristen dan wel hun pricipes kunt hebben, maar dat ze hier wel flink aan het miereneuken zijn.

Als opinieprogramma hoef je niet per se je gelijk te vormen naar een Nederlandse variant van het amerikaanse Fox News, maar als je nieuws met een mening op je zender gooit, omdat je zelf aangeeft als zender anders niet serieus te worden genomen, dan mag je toch wel wat sterkers serveren dan de onderwerpen die we in de gemiddelde roddelbladen ook nog wel kunnen lezen. Want mocht NSE straks met dit format van de buis gehaald worden, dan hoef ik inderdaad ‘Niets Te Missen’.

 1. 4

  @ heer Dreadloki, uw mening over meningen is inmiddels overbekend (binnen de Benelux althans). Als u dit reactiepampier dan toch vereert met een indruk, dan ben ik benieuwd waarom juist deze mening uw meningenmening laat opborrelen. (Dat hoeft uiteraard niet zo uitgebreid als bv. eerder proza over de sluipschutkwaliteiten van DP, ik begrijp dat het niet alle dagen feest kan zijn, en maandag allerminst.)

 2. 5

  Mijn tip voor de nieuwe NRC is inmiddels overgenomen door Sargasso. Al twee gastbijdragen in twee dagen. Keep em coming, should I say.

 3. 7

  Toch heeft dreadloki z’n punt. NSE wil met “meningen” komen, en huurt Beau in. En Beau (grappig hoe nerveus hij de eerste dagen was) heb ik nog nooit op een mening kunnen betrappen. Wel uit hij zijn navelgevoelens en strooit hij met gratuite tussenwerpingen. Daar schijn je veel geld mee te kunnen verdienen, net als met andere porno. Maar een mening is toch ff iets anders, yeb, en die zul je bij NSE wel nooit tegenkomen (vinne ze te moeilijk foor de mense int land).

 4. 10

  Ik denk dat Beau zeker wel een uitgesproken mening heeft…(zie columns in Nieuwe Revu). Ik denk alleen dat hij om wille van Familie De Mol niet overal op kan spugen. Gij Zult Niet Pissen In Den Beker Waaruit Ge Drinkt!

 5. 11

  @Sazz: niks niet. Ook in die columns komt Beau never verder dan boertige oprispingen van rond de navel. Een rennie zou helpen, spugen natuurlijk ook – en daar zit ‘m jouw misvatting: ergens op spugen noem jij een “mening” – ik niet. Anders gezegd: ik heb bij Beau niks anders kunnen ontdekken dan een oppervlakkige lul zonder bagage van boven, en dus niet iemand met een “mening”.

 6. 13

  @tumoRRo
  Dat Beau oppervlakkig is daar zal ik je zeker gelijk in geven, maar lullen zonder bagage van boven (flauw mopje hoor!) lopen er niet rond in omroepland. Hoe graag we dit soort figuren ook dom af willen schilderen, wegens een incorrecte mening.
  By the way, onderbuikgevoelens en oppervlakkig fulmineren tegen culterele dogma’s schaar ik onder ‘meningen’. Zodra we het hebben over meningen met daarin verweven argumenten en motieven, dan spreken we over ‘een betoog’.

  PS: Maarten v Rossum minacht zijn publiek en gebruikt daarbij geen ironische humor (zoals Beau)…dus is ongeschikt voor TV

 7. 14

  @Sazz te Rix; ik bedoelde qua kennis en wat te melden hebben niet over de “personality”.

  Overigens heb ik zelf regelmatig heel erg hard gelachen om v. Rossum en ik vind hem zeker gebruik maken van humor maar dat terzijde.

 8. 15

  @Degtyarev Pekhotny

  OK, smaken verschillen. Misschien zal ik me iets moeten verdiepen in die man. Alleen die constante zurigheid aan die kerel. Hij stoot wel erg af op die manier. ;-)

 9. 18

  @Sazz quote “lopen er niet rond in omroepland”.
  ??????????????????????????????????????????????????
  Spijt me, maar ik zie ze bij bosjes. En steeds meer. En Beau vin ik zwak en achterlijk – net als veel van z’n collega’s. Sterker nog: ’t kost me moeite er een paar voor de geest te halen die wel eens iets gelezen hebben of zelfs even nagedacht. Zie je zelfs niet bij Nova – ook Jeroen’s “meningen” zijn zwaar onder nul. En dus nee: mijn definitie van een mening is toch echt een andere. Om een mening te hebben, moet je je ergens in hebben verdiept, zou ik zeggen.

 10. 19

  @krekel
  “Hij moet meer mensen kutwijf noemen”

  Heb je dat enge entertainmentmens niet gezien in de studio. Daar is zelfs het woord ‘kutwijf’ nog een eufemisme voor.

 11. 20

  Hey Joe, wouldn’t you agree that that Sylvie is a nymphomaniac ? Well, if you slow her down a bit, I suppose you could say that. Yeah.

 12. 22

  @Sazz: Harmke Pijpers bedoel je nog steeds, geloof ik. Ooit legendarisch al radiostem bij de vpro (al in de tijd van Het Gebouw). En nu ingekocht door de mol voor deze uitvaartondernemerscast. Tis treurig, ja.

 13. 23

  @tumoRRo
  Mijn punt is dat je niet alleen maar zwaar intellectuele lui op TV moet hebben. Wellicht vind jij dat belangrijk, want je wilt wat leren als je naar de TV kijkt…is het niet. Kijk dan geen Talpa….en vooral geen Nickelodeon!

  Zeker bij commerciele televisie is het van belang dat de kijker zich kan personificeren met de presentator. Bij showbiz- en amusementsprogramma moet de presentator naast die ‘averageness’ ook een bepaalde glamour hebben…dus men neme een soapie of iemand die er leuk uitziet en ooit eens een propedeuse heeft gehaald. Dat is namelijk goed genoeg voor TV.

  Ik ben het met je eens dat echte televisie (documentaires, opinie, politiek) niet door sufkloten gemaakt kan worden. Maar dat is vooral de taak van de ‘publieken van nederland 3’. En die maatstaf kunnen we niet op elk willekeurig televisiestation toepassen.

 14. 24

  @Sazz: mooi betoog. Maar ben oneens. Snap best hoe ’t werkt bij commerciele tv – maar ik blijf vrij om ’t lullo’s te vinden. De keus is niet die tussen lullo’s en intellectuelo’s (dan schiet je weinig op), maar tussen mensen en muildieren. Op den duur zouden mensen ’t winnen, ook op een lullig medium als tv. Maar voorlopig zitten we dus met de lullo’s a la Beau.

 15. 25

  @tumoRRo
  Thanx voor de leuke discussie.
  Ik vrees dat wij op dit moment echt aan het begin staan van een ‘muildier-overname van TV’. Ik ben daarin vrij pessimistisch. Misschien ook wel terecht na het zien van de eerste aflevering van ‘de TV-competitie’. Hoerencatering, Losers en Spermashows….tsja. Het enigelightpuntje was de presentatie van Jort Kelder. Wel een bal, maar wel iemand die tegen schenen durft te schoppen en precies de juiste vragen stelt.

 16. 26

  Laat Barend, van Dorp en Mulder even de taak van de vaste NSE presentatoren overnemen, dan is er genoeg opinie dunkt mij zo. Of dat ook merkbaar zou zijn voor de kijker thuis hangt er vanaf of deze drie lui elkaar uit willen laten praten :)

 17. 27

  Zijn meningen wel gewenst wanneer je uitgerekend Harmke Pijpers het entertainment laat doen? Het is nieuws als entertainment en sport als entertainment. Dat is iets anders dan nieuws en sport.

  Maar goed, het is ongetwijfeld minder beroerd dan de onbeduidende meninkjes van BN’ers die bij SBS onderwerpen waar ze niets van weten en niets mee te maken hebben mogen becommentarieren. Zo’n Dries Roelvink die mag vertellen dat hij een hondje wel héél erg lelijk vindt, joechei, breakings news!

 18. 31

  Nou, dat valt ook wel reuze mee hoor, de meeste TV programma’s die ik kijk haal ik via Bittorrent binnen omdat ze in Nederland niet uitgezonden worden, of in het geval van The Daily Show, te laat zodat ik er niet op wil gaan zitten wachten. Wat mij betreft mogen de Late Night talkshows op de TV terug, samen met een bak aan anime… en dan heb ik het niet over het zwaar uitgekauwde DragonBall Z. En dan qua nieuws wil ik nog een engelse Al Jazeera -die kennelijk volgend jaar van de grond komt- op de kabel, en FoxNews wil ook wel zien.

  Ik vind het dan nog altijd jammer dat qua kabelbedrijven iedereen in zijn eigen vijvertje zit te vissen en er niet door de kijker voor een pakket van Casema OF UPC gekozen kan worden, maar dat je in je eigen regio maar moet doen met het bedrijf waar je mee opgezadeld zit. En dan is dan de vrije markt? Leuk is dat.

 19. 32

  Precies: niks vrije markt. Als er een echte vrije markt zou zijn, zou trouwens die miljard euri aan reclamegelden wel geclaimd worden door pakweg 40 of 50 Talpa’s. Nu hebben RTL, SBS en Talpa in feite een soort monopolie, vergelijkbaar met die van de oliemaatschappijen. Bij een vrije markt zou er echte concurrentie bestaan, met tientallen zenders meer.