NPS-link mag niet op site Omroep C

dolman2
Margreet Dolman, het typetje van Paul Haenen dat al sinds 1821 uit de verkleedkist wordt getoverd, deed onlangs in haar ultrakorte NPS-programma ‘De kunst van Margreet Dolman’ een beetje promotiewerk voor Omroep C. Dat mocht kennelijk van de NPS (of niemand anders, behalve de stagiair, was nog op kantoor toen de aflevering op betacam werd afgeleverd). Wat níet mocht van de NPS, was het betreffende fragment (gewoon geript van uitzendinggemist.nl) van Dolman plaatsen op de site van Omroep C. Gevolg: fax van juridische zaken.

Omroep C is één van de initiatieven die meer leden dan kijkcijfers zullen hebben maar toch een poging doen om onderdeel te worden van het publieke bestel – en terecht. Welke andere zender zou het nog eens in zijn hoofd halen om mogelijk een tv-serie van Wim T. Schippers te produceren? (het zou tijd worden).

Het stukje waarin Dolman pleit voor een nieuwe omroep voor kunst en cultuur, mag niet op de site van Omroep C. ‘Uw organisatie heeft geen toestemming om het fragment te gebruiken,’ aldus de NPS. De hele fax kan je hier lezen. Nou, nou. NPS-hoofdredacteur Kunst en Cultuur Bart Soepnel (tot vorig jaar verantwoordelijk voor de filmprogrammering op SBS en Veronica), is vast bang voor concurrentie in de vorm van een écht artistiek eskader van Omroep C.

Zou de VARA ook elke keer een fax krijgen als DWDD een NPS-fragment vertoont in de rubriek De TV Draait Door?

Tip voor Omroep C: Embed in het vervolg gewoon een YouTube-fragment. Tegen de tijd dat de YouTube advocaat vanuit Sillicon Valley heeft gereageerd, is het allang 1 april geweest.

 1. 1

  Was er onlangs niet een Dolman ding over “mensen die zich ergeren” die door zich ergerenden moslimorganisaties in nederland van youtube is verwijderd?

 2. 5

  Dank Baron. Ik heb bij de verwijderingsprocedure, aangespannen door relifundi’s, een zeer onaangenaam gevoel overgehouden.

  Langzaam maar gestaag veranderd mijn kijk der dingen.

 3. 7

  Is dit niet een typisch gevalletje ‘we moeten zo’n brief versturen want onze advocaat heeft ons dat aangeraden’? IIRC, met patenten werkt ’t wel ongeveer zo; wil je een patent kunnen houden, dan moet je wel actief optreden als er inbreuk wordt gemaakt op je patent.