NOS gokt op ElBaradei

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een gastbijdrage van Joep Schaper, MA Internationale Betrekkingen en onderzoeker bij de Nederlandse Nieuwsmonitor en Dr. Nel Ruigrok,  hoofdonderzoeker bij de Nederlandse Nieuwsmonitor.

El BaradeiOpvallend bericht op NOS.nl vanmorgen: ‘ElBaradei: van diplomaat tot oppositieleider’. In Egypte demonstreren duizenden mensen al een week lang tegen het regime van president Mubarak. Mubarak is nog niet weg, laat staan de machtsstructuur om hem heen, maar op de NOS-website stelt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot al dat ElBaradei ‘een zeer geschikte kandidaat [is] om Mubarak op te volgen’. Op te volgen? In hetzelfde artikel schrijft de NOS dat ElBaradei ‘in een paar maanden [is] uitgegroeid tot de man waar van veel, zo niet alle, Egytenaren hun hoop op hebben gevestigd’. Hebben alle Egyptenaren hun hoop op ElBaradei gevestigd?

NRC Handelsblad noemde Elbaradei dit weekend bij monde van Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants nog “voor een groot deel (…) een product van de westerse media, een herkenbare figuur die door ons op een voetstuk geplaatst is”. Om te vervolgen: “in Egypte kent niemand buiten de middenklasse hem, omdat hij dertig jaar in het buitenland is geweest en pas afgelopen week in Egypte terugkwam”.

Is ElBaradei de hoop van alle Egyptenaren of een product van westerse media?

Toegegeven, goede buitenlandberichtgeving is een delicate zaak. Zeker wanneer er grote, complexe gebeurtenissen plaatsvinden in een land waarover in Nederland bij de journalistiek en het publiek niet veel bekend is. De redactie zal niet alles weten en berichten voor het publiek niet al te moeilijk willen maken. En als gebeurtenissen zich in hoog tempo opvolgen is de verleiding groot zaken te simplificeren. Toch lijkt het erop dat de NOS er met dit bericht, in ieder geval voorlopig, naast zit.

Van opvolging van Mubarak door ElBaradei is al helemaal geen sprake. Mubarak is nog niet eens weg, laat staan zijn overheidsinstellingen, politie en leger en ElBaradei heeft al aangekondigd Egypte te willen helpen naar verkiezingen, in plaats van de nieuwe dictator te worden. Daarnaast is hij waarschijnlijk niet de enige die een plek in de Egyptische macht zoekt, mocht er een machtsvacuüm ontstaan. En of het hele volk achter de oud-diplomaat staat wordt ook nog altijd betwijfeld: ‘Betogers terughoudend over ElBaradei’, meldt het ANP vandaag.

Het lezerpubliek is meer gebaat bij een analyse van de situatie, dan de gok van een medium om de nieuwe leider te voorspellen. Rellen zijn nog geen revolutie en de enige Egyptische politicus die in Nederland bekend is, is niet automatisch de opvolger van Mubarak op wie heel Egypte de hoop heeft bevestigd.

Reacties (13)

#1 christinA eijkhout

Maakt dit alles iets uit voor de gewone man in Egypte?
Wat er ook door omroepen/zenders wordt gezegd, ik heb het flauwe idee dat men daar niet wakker van ligt.
En voor toekomstvoorspellingen raad ik een kristallen bol aan.

  • Volgende discussie
#2 qwerty

Iemand twitterde daarstraks: Soms is het internet mn twitter onuitstaanbaar verwarrend in verwarrende tijden. Maar dat is dan de echte waarde: democratie is verwarrend.

En vandaag werd alleen de verwarring duidelijk.
Er moet iets gebeuren in Egypte. En rap.
Anders is het momentum voorbij en wint Mubarak met zijn downplay – het niet neerslaan – van de protesten.

Wat de NOS gokt is irrelevant.
De Egyptenaren moeten iets doen.
Het parlement bestormen.
Of het presidentieel paleis of zo.
Doe iets!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 AB

Na de opstand in Tunesie hoorde ik een arabist verkondigen dat de opstand zeker niet naar Egypte zou overslaan. Mubarak zou dat niet toelaten. Een paar dagen later stond Cairo in brand. Vandaag hoorde ik een andere arabist verkondigen dat Mubarak de rellen wellicht ‘bewust’ op zijn beloop liet. Tja.

ps. mooi stuk, maar ik zou de Egyptische protesten tegen het regime niet (slechts) als ‘rellen’ typeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mzungu

Morgen en overmorgen zullen we waarschijnlijk leren wat Mubarak van plan is.
En nee, rellen kan ik het ook niet noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Cracken

Maar je kan het wel plundering van oudheden noemen, dat dan weer wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 larie

tussenpaus om te voorkomen dat die verkramte het stokje overnemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JSK

@5: Makkelijk praten man. Zwak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Anoniem

Door het westen naar voren geschoven omdat ze bang zijn voor een moslimradicaal. Maar ja, als je zo denkt zit je zo met een nieuwe dictator. Gelukkig heeft ElBaradei eerder laten zien dat hij zijn rug recht kan houden. Laten we gewoon hopen op echt democratische verkiezingen en een nieuwe leider met een mandaat van het volk, niet van Amerika.

Of liever: helemaal geen nieuwe leider maar een regering die zich moet verantwoorden aan een sterk en pluraal parlement.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Share

Ik denk op voorhand dat iemand die zo lang vanuit de westerse lobby ligt te azen op de troon niet vertrouwd kan en mag worden. Of komt ie als tussenpaus alleen verkiezingen brengen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jan

Mensen kunnen wel eens grote onderschattingen maken.
Het geweten knaagt aan mij nu alle feiten over de westers-oosterse verhouding aan hett licht komen.

Het maakt je bewust van je democratische verantwoordelijkheid die verder strekt dan de door Wilders getrokken landgrenzen en nationaliteiten. Waar ik overigens, “lak” aan heb.

Maar één ding boeit me:

Zo snel mogelijk de mensen in het Midden-Oosten te bevrijden van een eeuwenlange overheersing, hetzij door conservatisme, kolonialisme en uitbuiting. Met name door het westen sinds ik medeburger ben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 netsotov

Egypte is een vrij belangrijke kracht in het instabiele midden-oosten. Ik denk dat er daarom geen sprake zal zijn van democratie daar; de wereldpolitiek is gebaad bij een stabiele, krachtige politieke leider. Jammer voor de Egyptenaren natuurlijk..
Ik heb het gevoel dat elBaradei best hierin zou kunnen passen en dat hij wellicht daarom in en door het westen naar voren geschoven wordt.
Ik moest meteen denken aan de priester, laslo tokes in timisoara in Roemenië waar indertijd de omwenteling na ceausescu begon in 89. Die bleek ook door westen gepusht (zie tegenlicht repo enkele jaren geleden).. Van hem hoor je nu niet veel meer trouwens..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 larie

Al die academische reacties man…ik krijg vochtige ogen als ik die mensen daar zie/hoor..en voor mijn part mogen ze “mijn” systeem afwijzen binnenkort. Schept duidelijkheid..*mondiaal grenzen trekken potlood pakt*

Mijn hoofd schiet vol herinneringen ter plekke..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 larie

Overigens..scharnierpunt en niet echt een levend topic.

Waar was jij toen..(nu) ..soort van weerkerende vraag..moord kennedy ..landing op de maan ..ik had een droom etc)

Nou, oh toen?.. ik hield me bezig met andere vuige zaken, bromde die en die ;)

in je achteruit naar Mekka..daar is het mee begonnen…tegengas!!..(in bad uitglijdend;)

  • Vorige discussie