Nog maar eens: PVV en geweld

Eric Lucassen (publiciteitsfoto PVV)

Je kijkt er nauwelijks meer van op: weer een kamerlid van de PVV in opspraak. Deze keer is het Eric Lucassen, die door buren beschuldigd wordt van intimidatie en bedreiging. Het is natuurlijk mogelijk de beschuldigingen meteen uit te leggen als onderdeel van een linkse hetze tegen de PVV (het staat tenslotte in de media), maar het patroon begint zich zo onderhand wel erg op te dringen.

Des te saillanter is het natuurlijk dat daags te voren Afshin Ellian, u kent hem wel, een vlammend stuk in de papieren NRC schreef waarin hij uitlegde dat de PVV niet fascistisch genoemd mocht worden, omdat Mussolini zich vanaf het begin gewelddadig opstelde, terwijl Geert Wilders nadrukkelijk alle geweld verwerpt. Daar heeft Ellian absoluut een punt. Ook nu met Lucassen belooft Wilders de zaak tot de bodem uit te zoeken. Aangezien de PVV geen democratische partij is en Wilders’ wil dus wet, mag je zijn woorden dus als norm nemen voor de ideologie van de partij (even aannemend dat hij er niet zijn eigen soort taqiyya op nahoudt als het om geweld gaat).

Toch zou Wilders zich eens kunnen afvragen waarom het juist zijn partij is die kennelijk agressieve lieden aantrekt. Het kan aan de zwakke partijstructuur liggen, waardoor meer rotte vissen door de mazen van het net glippen. Maar je kunt niet uitsluiten dat het Wilders’ ideologie is, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen die graag andere middelen dan argumenten inzetten bij het beslechten van onenigheid. Dan is de PVV misschien geen gewelddadige partij in origine, maar loopt ze wel het risico dat te worden als Wilders’ onderdanen meer voor het zeggen krijgen.

En dat werpt dan weer een ander licht op de door Wilders zo ongewenste democratisering van zijn partij, waar een van zijn kamerleden met losse handjes, Hero Brinkman, juist voorstander van is. Zonder de discipline die Wilders hen probeert op te leggen, loopt de PVV een reëel risico af te glijden in de richting die Ellian ontkent.

 1. 1

  Percentueel zijn er nu meer PVV-kamerleden die zich niet weten te gedragen dan Marokkanen die zich niet weten te gedragen. Dat roept om harde maatregelen. Laten we het PVV-verkiezingsprogramma er eens op naslaan voor enige inspiratie. Blz.9: “Er mag nooit enig misverstand over bestaan wie de baas is in onze wijken, dorpen en steden. Toegeven aan het tuig is het begin van het einde.” En even verder: “Voor zware mishandeling niet zoals nu maximaal 8 jaar cel, maar maximaal 20 jaar. Na drie zware geweldsmisdrijven levenslang: ‘three strikes you’re out’.”
  Ik zeg: bye bye, mr. Lucassen!

 2. 2

  Sorry Christian, maar dit is een zeer tendentieus, haast haatzaaiend stukje. Inderdaad een linkse hetze tegen de PVV. Natuurlijk moet uitgezocht worden wat hier aan de hand is. Het is echter klinkklare nonsens om aan te nemen dat de PVV op geweld uit is.

 3. 3

  @2:

  Het is echter klinkklare nonsens om aan te nemen dat de PVV op geweld uit is.

  Dat is ook niet wat in het stukje staat. Maar de PVV is wel degelijk op geweld uit, namelijk geweld van de staat in de vorm van hard politieoptreden.

 4. 4

  @2: Kom op, dramaqueen. Nergens staat dat de PVV op geweld uit is. Christian constateert slechts dat mensen in de top van de partij geweld in het (recente) verleden niet schuwden.

  Trouwens, als je dit al haatzaaiend vindt, dan moet Geert volgens jouw eigen standaard veroordeeld worden in de haatzaaizaak tegen hem.

 5. 5

  qoute van iemands facebook:

  “20% van de huidige PVV-fractie beschuldigd van crimineel gedrag. Significant meer dan de 13,8% van de jonge Marokkanen in Gouda.”

  Ruisje

  PS cijfers niet gecontroleerd

 6. 7

  Ik snap de discussie eigenlijk niet zo. Mochten Brinkman en deze nieuwe kerel inderdaad door een rechter veroordeeld worden voor geweld of iets in die strekking dan vindt ik wel datd eze heren hun zetel op moeten geven. In het parlement is geen ruimte voor criminelen.

 7. 8

  Als je de PVV-fractieleden telt die in aanraking met justie zijn geweest, dan kom je op plus 20%. Dat is hoger dan de Marokkaanse bevolkingsgroep. Voor zo’n hoog percentage moet je vermoedelijk bij de Hells Angels zijn.

 8. 12

  “Onze resultaten laten zien dat 23 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen geboren in 1984 tot en met het tweeëntwintigste jaar minstens eenmaal in het HKS wordt geregistreerd.
  Jongeren van niet-Nederlandse herkomst zijn oververtegenwoordigd in de politiecijfers. Van alle niet-Nederlandse herkomstgroepen zijn mannen van Marokkaanse origine het sterkst oververtegenwoordigd: 54 procent van hen komt tussen de twaalf en 22 jaar minimaal één keer in aanraking met politie, waarvan een derde vijf keer of meer. Ook veel Marokkaanse meisjes komen meerdere keren in aanraking met de politie.”

  http://www.criminologie.nl/tvc/TVC_2_2010_Summaries.pdf

  En bij het SCP lees ik dat het HKS registeert verdachten tegen wie een procesverbaal is opgemaakt:
  http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2007/Jaarrapport_Integratie_2007/Bijlage_Gebruikte_databestanden

 9. 15

  @2 Volgens mij staat er vrij expliciet in dat geweld geen deel uitmaakt van de ideologie van de PVV. Die ideologie trekt echter wel mensen met agressieve neigingen aan. En ik denk dat hen in toom houden een van de redenen is waarom Geert de touwtjes strak in handen wil houden.

 10. 16

  @Joost: 545 van de Marokkaanse jongeren komt in aanraking met de politie, maar slechts 14% wordt voor een misdrijf veroordeeld. Een misdrijf is crimineel gedrag. In aanraking komen met de politie niet. Overigens klopt dan het cijfer over de PVV niet: die Lucassen is een asociale klootzak, maar waarschijnlijk nog nooit veroordeeld. Wat veel significanter lijkt, is dat het de leiders van de PVV zijn, die keer op keer in het nieuws komen vanwege dit soort zaken, terwijl de Marokkaanse jongeren, die vanwege dirt soort gedrag in het nieuws komen, niet de leiders van hun gemeenschap zijn, maar bij de onderste lagen horen. Even grote klootzakken hoor, maar ze zitten niet in de tweede kamer tenminste.

  Verontrustend is het voor de democratie natuurlijk wel, dat 54% van de Marookkaanse jongens onder de 24 net zo asociaal is als (nu al, een maand of 6 na de verkiezingen) 20% van de PVV factie in de TK.

 11. 18

  Wat wil Wilders nu uitzoeken? Kamerleden zijn volksvertegenwoordigers. Lucassen is een voorbeeld van het volk dat hij vertegenwoordigd. Leve de democratie.

 12. 21

  Ik dacht naar aanleiding van het congres van het CDA dat de christen-democraten het patent op de fatsoenlijkheid hadden bedongen.

  Bij de PVV is het stelselmatig beledigen, bloed onder de nagels halen, provoceren, uitschelden, minder mooie woorden gebruiken wat mij beteft algemeen gemeengoed. In de sollicitatiegesprekken is deze meneer daardoor glansrijk door de zwaarwegende toets pvv-woordengebruik gekomen.

 13. 22

  Wat een ophef,maar troost u,links is veel erger,wat denk je van dhr.Akinci(groenlinks)in Augustus jl gearresteerd wegens inbraak,en maar niet tespreken over dhr.Duyvendak nummer 4 op de lijst van groenlinks,een terrorist van de linkse beweging RARA,misdaad van de bovenste plank.

 14. 23

  @22. Nou, nou, die Akinci was wel echt fout bezig. Sjonge jonge, een echte misdaad. En de heer Duyvendak is opgestapt, dat doen ze bij de PVV niet, meneer Graus, Brinkman en Wilders zelf (haatzaaierij) blijven lekker zitten. Altijd lachen met rechtse retoriek.

  Weet u wat erg is F. Smit? Stelen van de zwakkeren, uitbuiten van de armen, het steunen van de rijken, het discrimineren van mensen op ras, geloof of andere opvatting. Dat is waar rechts voor staat.

 15. 24

  Naast de religieus conservatieve politicus die wordt betrapt in de homobar en de links progressieve die de werkster blijkt uit te buiten hebben we er nu een derde vorm van de hypocriete politicus bij: de criminele veiligheidsmaniak.

 16. 25

  Het linkse demoniseren blijft maar doorgaan,stelletje verheerlijkers uit de jaren70-80 van het terrorisme!!

  [Redactie: Iets inhoudelijker voortaan aub. Bedenk dat dit een ultra-links stalinistisch weblog is. Een enkeltje cyber-goelag is gauw verdiend.]

 17. 27

  @26: Ik geef je op basis van wat we tot nu toe te weten zijn gekomen over Lucassen weinig hoop. Hij lijkt me wel iemand die de volledige zittingsduur van deze Kamer vol gaat maken ivm het fijne salaris.

 18. 28

  En ja hoor, we hebben er hier ook eentje, die het gedrag van Lucassen aan het demoniseren van links wijt. Als links niet zo zou demoniseren, zou Lucassen zich altijd keurig gedragen hebben.

  Ik vraag me alleen af, waarom de heer Smit het over demoniseren durft te hebben, gezien zijn reacties, waarin hij 2 inbrekers van terrorisme beschuldigt, en inbreken erger vind dan ondergeschikten seksueel misbruiken en bedreigingen.

 19. 32

  Waarom nog steeds steun voor die PVV en Wilders,die liever straatjochies in de knieen schiet dan fractieleden die zich ontpoppen als crimineel
  Wilders is een Januskop en een psychiatrisch geval en al die schimmige figuren uit de fractie die verplicht hun bek houden en betaald worden uit gemeenschapsgeld zijn een groot schandaal
  Het zijn zielloze jaknikkers die Wilders steunen(in ruil voor veel gemeenschapsgeld) als marionet van het fundamentalistische zionisme)
  Het wordt hoog tijd dat het verborgen belang van Wilders(Zionisme ipv Sharia) wordt blootgelegd