Nog maar eens: dubbele nationaliteit

Dat er weer een PVV’er met een onverwacht vlekje opduikt, is al lang geen nieuws meer, dus ook niet dat statenlid Petra Kouwenberg een dubbele nationaliteit blijkt te hebben, de Turkse en de Nederlandse. Interessanter is de reactie van Geert Wilders daarop. Kouwenberg gaat snel naar de ambassade, dus “Het probleem van haar dubbele nationaliteit zal snel tot het verleden behoren”.

Dat is natuurlijk maar de vraag, want zo makkelijk kom je niet van de Turkse nationaliteit af, ook niet als je er nooit om gevraagd hebt. De vraag is natuurlijk of Kouwenberg, zolang ze die twee paspoorten heeft, te vertrouwen is. Gek genoeg is Wilders de enige die daaraan zou moeten twijfelen. Voor hem is een dubbel paspoort immers per definitie een loyaliteitsprobleem, ongeacht de persoon.

Alhoewel, eigenlijk is hij vorig jaar al door de bocht gegaan, toen hij in tweede instantie toch geen halszaak maakte van het Zweedse paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Als de Turkse ambassade nou een beetje bureaucratisch tegenspartelt bij het intrekken van Kouwenbergs paspoort, zijn we hopelijk voorgoed van deze discussie verlost en worden mensen weer gewoon beoordeeld op hun daden in plaats van hun afkomst.

 1. 1

  Hahahahaha wat een grap zeg… ik geloof dat de Turken nog wel een appeltje te schillen hebben met de PVV. Ken nog wel ff duren dus

 2. 3

  @1: Ik weet het niet. Turken kunnen net zo principieel (en nationalistisch) als Wilders zijn en het dus een erezaak vinden om hun nationaliteit zo snel mogelijk niet meer te laten bezoedelen door een PVV-er. Ik kan me goed voorstellen dat je je als buitenland er in ieder geval niet op voor zou willen staan om een PVV-er tot je onderdanen te kunnen rekenen.

 3. 6

  Ik bedacht me pas vanmiddag, dat nu met al die nieuwe PVV politici erbij, het binnenkort echt smullen wordt als het ene na het andere verzwegen strafblad, fraudezaak of uitkering naar boven wordt geput door het journaille

 4. 7

  Heeft mw Kouwenberg nog nooit eerder een uittreksel uit de GBA nodig gehad? Nooit gewerkt, een huis gekocht, een studie gedaan, niet getrouwd, en wie weet, waar je dat nog voor nodig hebt? Of nooit gelezen, wat daar op staat? Wist ze niet, dat een van haar ouders of grootouders van Turkse komaf was?

  Heeft de PVV dat ook niet gevraagd in haar ‘uitgebreide’ antecedentenonderzoek (om nieuwe schandalen te voorkomen)? Of is de screening weer ernstig tekort geschoten?

  Dat iemand dat niet weet en niet oplet welke gegevens er bij de gemeente over die persoon geregistreerd staan, OK. Dat kan. Willen we mensen, die niet eens in zichzelf geïnteresseerd zijn in politieke functies zien? Een deel van nederland (dat haar verdedigt) blijkbaar wel.

  Dat een politieke partij, die van dubbele paspoorten een speerpunt heeft gemaakt, dit soort eenvoudig opvraagbare gegevens niet eens controleert, is gewoon dom of heel erg kortzichtig.

 5. 8

  @7: Of misschien, heel misschien, ging het eigenlijk helemaal niet om het paspoort. Bij nader inzien bleek het Zweedse paspoort van de Westerse, rechtse Marlies immers ook geen halszaak. Nu zal het Turkse paspoort van de Westerse ultrarechtse Petra ook niet problematisch blijken. Maar een (in PVV-ogen) linkse Turks-etnische Nebahat met een Turks paspoort, dat is wel een probleem. Welk van de twee zal het zijn: de politieke kleur, of de huidskleur, die een dubbele nationaliteit problematisch maakt? Kan een PVV-er even eerlijk antwoord geven?

 6. 9

  @8: dat kan, maar ik ging alleen op het ‘we wisten het niet’ argument van mw en de PVV zelf.

  Ik heb dat niet zo genoemd, omdat je dan binnen de kortste keren weer van het maken van een godwin beschuldigd wordt.